Verbind je met ons

Europees parlement

EP-leden keuren plannen goed om Oekraïne van meer munitie te voorzien 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Parlement heeft plannen aangenomen om de EU-productie van munitie en raketten te verhogen om het huidige tekort aan te pakken.

Volgens de tekst, overeengekomen met de Raad, heeft de Act in Support of Ammunition Production (ASAP) tot doel de levering van munitie en raketten aan Oekraïne te versnellen en de lidstaten te helpen hun arsenalen aan te vullen. Door gerichte maatregelen te nemen, waaronder € 500 miljoen aan financiering, wil ASAP de productiecapaciteit van de EU opvoeren om het huidige tekort aan defensieproducten aan te pakken, met name artilleriemunitie, raketten en hun componenten.

Tijdens de onderhandelingen met de Raad hebben de leden van het Europees Parlement ervoor gezorgd dat een meer diverse reeks projecten financiering ontvangt en dat kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) in aanmerking komen voor een hoger financieringspercentage. Ze hebben gezorgd voor nieuwe financiering die niet ten koste mag gaan van bestaande cohesiefinanciering. Europarlementsleden drongen er ook op aan dat EU-landen Oekraïne zullen voorzien van de munitie die op grond van deze wetgeving wordt gefinancierd, zonder dat het onderworpen is aan exportbeperkingen.

Onderhandelingsteamleider Europees Parlement Cristian Bușoi (EVP, RO) zei: “De stemming van vandaag markeert een nieuwe stap voorwaarts voor de veiligheid en defensie van Europa, en voor onze standvastige steun aan Oekraïne in het licht van de aanhoudende Russische agressie. We hebben het meest urgente aspect van de wet gerealiseerd: zorgen voor meer munitie voor Oekraïne. Het is een getuigenis van Europa's solidariteit en voor onze collectieve veiligheid."

Volgende stappen

De wetgeving werd aangenomen met 505 stemmen voor, 56 tegen en 21 onthoudingen. Het moet nu ook door de Raad worden goedgekeurd om wet te worden.

Achtergrond

advertentie

De ASAP is een reactie op een Oekraïens verzoek aan de EU om artilleriegranaten van 155 mm-kaliber te leveren en op het akkoord van de Raad op 20 maart 2023 over een driesporenvoorstel inzake munitie. De lidstaten zijn uitgenodigd om met spoed munitie uit hun eigen voorraden over te brengen naar Oekraïne (Track 1). EU-landen zijn overeengekomen om gezamenlijk een miljoen munitie aan te schaffen (spoor 2). Spoor 3 heeft tot doel de productiecapaciteit in de Europese defensie-industrie op te voeren. Dit moet worden bereikt via de ASAP, die rechtstreeks reageert op de oproep van de Raad om met spoed munitie, en op verzoek ook raketten, aan Oekraïne te leveren en de lidstaten te helpen hun voorraden aan te vullen.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending