Verbind je met ons

Oekraïne

Oekraïense zakenvrouw waarschuwt voor corrupte inbeslagname van activa in oorlogsmist

DELEN:

gepubliceerd

on

Alona Lebedieva is een zeer succesvolle Oekraïense zakenvrouw. Haar bedrijf levert goederenwagons voor gebruik op het spoorwegnet van haar land en bezit ook een fabriek in de Sumy-regio die waterpompen produceert. Haar bezittingen zijn echter in beslag genomen en in mei 2023 werd ze bij presidentieel decreet gesanctioneerd. Haar verhaal illustreert hoe ver het rechtssysteem van het land nog steeds niet voldoet aan de Europese normen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Alona Lebedieva beweert dat ze niet de enige is en dat er duizend gevallen zoals het hare zijn, maar het is een voorbeeld van hoe een land met een zwak wettelijk en gerechtelijk systeem kan worden uitgebuit, vooral in de mist van oorlog. Een bewering dat haar bedrijf 16 waterpompen had geleverd die door het Russische leger werden gebruikt, kwam voor het eerst naar voren in november 2019, toen het werd onderzocht door de veiligheidsdienst van Oekraïne en er geen wetsovertredingen werden geconstateerd.

Hoewel Russische troepen zich sinds 2014 op Oekraïens grondgebied bevinden, ging de handel in goederen waarvan niet wordt aangenomen dat ze een potentieel militair gebruik hebben, zoals waterpompen, door zonder dat de Oekraïense autoriteiten een bedrijf nodig hadden om de eindgebruiker vast te stellen. De 16 pompen waren verkocht aan dealers in Rusland, niet rechtstreeks aan het leger, maar tegen mei 2022, toen er een grootschalige oorlog woedde, was er een nieuw onderzoek gaande.

Alona Lebedieva, die drie kinderen heeft, was elders in Europa verhuisd. Ze vermoedt dat een voormalige zakenpartner een kans zag, na een eerdere mislukte poging om de fabriek enkele jaren geleden over te nemen. Ze is ongetwijfeld in het nadeel omdat haar vader een gezochte man is in Oekraïne.

Pavlo Lebediev is een zakenman die minister van Defensie was in het pro-Russische regime van Janoekovitsj en naar de Krim vluchtte toen het werd omvergeworpen tijdens de Maidan-revolutie. Hoewel ze vervreemd is van haar vader en totaal andere politieke opvattingen heeft, bleek de familieband voldoende om het vermoeden van onschuld omver te werpen en beslag te leggen op Alona Lebedieva's bezittingen.

Ze heeft nu 'preventieve hechtenis' in het vooruitzicht als ze terugkeert naar Oekraïne. Dit schuldgevoel door associatie leidde vervolgens tot een presidentieel decreet in mei, waardoor ze sancties kreeg die geen effect hebben in de Europese Unie, of waar dan ook buiten Oekraïne. Haar is het recht ontzegd om in beroep te gaan bij de Oekraïense rechtbanken.

Het werk van haar liefdadigheidsstichting in Oekraïense ziekenhuizen is in gevaar gebracht terwijl ze nadenkt over haar volgende stap. Alona Lebedieva is in Brussel geweest om steun te krijgen van EP-leden en anderen voor haar zaak. Een beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zou moeilijk zijn, maar is misschien wel de enige weg die haar nog rest.

advertentie

Oekraïense bedrijfsleiders worden steeds meer verontrust door dergelijke gevallen, die de oorlogsinspanningen van het land ondermijnen door de ontwrichting die ze veroorzaken. Veel van de goederenwagons die in de zaak van Alona Lebedieva in beslag zijn genomen, staan ​​stil en raken in verval. Artikel 42 van de Oekraïense grondwet, dat zakelijke concurrentie garandeert, wordt vernietigd door de praktijk om concurrenten bij de autoriteiten aan te klagen.

Ze beweren dat de oorlog het belangrijker maakt, niet minder, om dergelijke misstanden aan te pakken, die de productie, werkgelegenheid en belastinggrondslag van het land ondermijnen. De bedrijfsleiders stellen voor een openbaar register op te zetten van de overvallers die azen op de Oekraïense economie, inclusief de betrokken politieagenten en rechters.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending