Verbind je met ons

Rusland

De EU zegt dat het 220,000 artilleriegranaten naar Oekraïne heeft gestuurd

DELEN:

gepubliceerd

on

Landen van de Europese Unie hebben 220,000 artilleriegranaten geleverd aan Oekraïne als onderdeel van een baanbrekend plan dat twee maanden geleden is gelanceerd om de munitieleveringen aan Kiev te vergroten om de Russische indringers te bestrijden, zei de chef van het buitenlands beleid van de EU op maandag (22 mei).

Josep Borrell zei dat EU-landen ook 1,300 raketten hebben geleverd als onderdeel van het plan. Ze liggen op schema om het doel te bereiken om binnen een kalenderjaar 1 miljoen stuks te leveren, ondanks dat sommige EU-landen dit doel niet goedkeuren.

Borrell, die de cijfers bekendmaakte na een bijeenkomst van de EU-ministers van Defensie in Brussel, vertelde verslaggevers dat "de komende dagen strategisch beslissend zullen zijn voor de oorlog in Oekraïne".

De EU stemde in met het munitieplan nadat Kiev had aangekondigd dat het dringend artilleriegranaten nodig had, aangezien de Russische invasie was ontaard in een uitputtingsslag waarbij dagelijks duizenden granaten werden afgevuurd.

Drie onderdelen van het EU-plan, in totaal minimaal 2 miljard euro, zijn allemaal gekoppeld aan financiële prikkels. De eerste twee elementen voorzien in gedeeltelijke terugbetalingen van wapens en munitie die via de Europese Vredesfaciliteit naar Oekraïne zijn gestuurd.

Het plan was de eerste keer dat de EU een grootschalige, gezamenlijke aanschaf van wapens financierde. Het weerspiegelde ook het feit dat de EU nu veel meer betrokken is bij militaire aangelegenheden nadat de Russische strijdkrachten in februari 2022 Oekraïne zijn binnengevallen.

Het plan bevat drie elementen. Ten eerste moedigt het de EU-lidstaten aan om hun munitievoorraden op te sturen. Ten tweede biedt het stimulansen voor landen om gezamenlijke bestellingen te plaatsen. Ten derde helpt het wapenbedrijven de productiecapaciteit te vergroten.

advertentie

Borrell verklaarde dat de 220,000 granaten die onder het eerste plan werden geleverd, Borrell waren. Volgens ambtenaren zal naar verwachting deze zomer het eerste gezamenlijke inkoopcontract onder het tweede plan worden ondertekend.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending