Verbind je met ons

Oekraïne

Wie is Vadym Stolar? Speculatie en waarheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Onderzoek naar de details van de persoonlijkheid van de Oekraïense politicus

Vadym Stolar is een figuur over wie veel verschillende geruchten en mythen bestaan. In de Oekraïense en wereldwijde massamedia verschijnen van tijd tot tijd materialen van bijna de tegenovergestelde richting. Dus besloten we om in meer detail te bestuderen wat feitelijk en fictie is. Daarom hebben we verschillende vergelijkbare beschuldigingen geselecteerd en geanalyseerd op basis van gegevens uit open bronnen. En we stuurden ook een verzoek naar de persdienst van de Oekraïense politicus zelf, die onze vragen beantwoordde.

De media rapporteren over de filantropische activiteiten van Vadym Stolar en zijn vermeende dubieuze zakelijke projecten, laten we het achtereenvolgens uitzoeken.

Zoals Vadym Stolar zelf vermeldde, besteedde zijn Oekraïense Naamfonds tijdens het oorlogsjaar UAH 271 miljoen (bijna EUR 7 miljoen) aan hulp aan Oekraïense burgers, en de totale hulp bedroeg UAH 350 miljoen (ongeveer EUR 9 miljoen).

Door de gewapende agressie van Rusland is er al meer dan een jaar een grootschalige oorlog gaande in Oekraïne. En vanaf de eerste dagen van de oorlog, de Vadym Stolar Charitatieve Stichting heeft Oekraïense soldaten geholpen zolang het steun bood aan degenen die dakloos werden en die een of beide ouders verloren. Hij werd ook een van de filantropen van de liefdadigheidsorganisatie “Toekomst voor Oekraïne Charity Foundation”, die oorlogsslachtoffers helpt.

Laten we eens in detail kijken.

De feiten. Goed doel. Vadym Stolar is een van de meest prominente Oekraïense filantropen, en de massamedia hebben hier talloze verwijzingen naar. Naast het al genoemde hulpcijfer vind je specifieke informatie over wie en wat hij steunt via goede doelen.

advertentie

Als we het hebben over het helpen van het leger, dan omvat dat ambulances voor militaire ziekenhuizen, gepantserde offroad-voertuigen naar de frontlinie, kleding en munitie, en hightech apparatuur zoals warmtebeeldcamera's, UAV's en drone-detectieapparatuur.

Vadym Stolar en zijn stichtingen helpen ook de burgers. De steun is in de eerste plaats gericht op intern ontheemden. Met name vrijwilligers van de Vadym Stolar Charitable Foundation leveren humanitaire hulp aan een groot aantal nederzettingen in het land, waaronder hotspots. Informatie over deze missies is ook openbaar beschikbaar in sommige onafhankelijke massamedia.

Een team van vrijwilligers en Vadym Stolar organiseren persoonlijk humanitaire missies naar de regio's, waar ze, naast het overbrengen van grote hoeveelheden hulp, communiceren met bewoners en ontheemden om direct dringende informatie over de behoeften van mensen te ontvangen en zo snel mogelijk de nodige hulp te bieden .

Dit voorjaar werden minstens drie van dergelijke missies gerapporteerd: naar de zuidelijke stad Kherson, bevrijd van de Russische bezetters; naar de Kharkiv, die lijdt onder voortdurende Russische aanvallen; naar Druzhkivka in de Donbas nabij de frontlinie, en ook naar het westen van Oekraïne, waar een groot aantal binnenlandse ontheemden wonen.

Er zijn ook vermeldingen van andere sociale projecten die worden gefinancierd door de Vadym Stolar Charitable Foundation in open bronnen. Ze zijn gericht op het psychologisch herstel en de spirituele heropleving van Oekraïners.

Een van de belangrijkste projecten is "Vidnovys'" (Recover), waarin gezinnen met kinderen die door de oorlog hun huis of ouders zijn kwijtgeraakt, worden gerehabiliteerd in de schilderachtige Karpaten.

Bovendien dragen de fondsen van Vadym Stolar bij aan het herstel van gewonde soldaten, inclusief hun prothesen in het buitenland, in Washington en Malta. Zij werken met complexe casussen en ernstige amputaties van patiënten, wat de nodige ervaring en expertise vereist.

Ook opende dhr. Stolar samen met liefdadigheidsorganisatie "Future for Ukraine Charity Foundation" een ontwikkelingscentrum voor kinderen in Warschau, dat elke maand door meer dan 300 kinderen wordt bezocht, evenals een centrum voor het verstrekken van gratis sociale hulp aan kinderen met autismespectrum aandoeningen in Lviv, het eerste centrum van dit niveau in Oekraïne.

Er moet worden vermeld dat de filantropie van de Oekraïense afgevaardigde niet met de oorlog begon. De Vadym Stolar Charitable Foundation, opgericht in 2020, richtte zich op het overwinnen van de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Vadym Stolar heeft sommige individuele projecten zelfs eerder uitgevoerd.

patronaat. In open bronnen vindt u de volgende referenties en informatie over deze activiteit: " Museum van de Geschiedenis van Kiev - een gezamenlijk project met zakenman Vagif Aliyev dat werd uitgevoerd met de inspanningen en fondsen van Vadym Stolar. Deze instelling had geen eigen acht jaar gehuisvest, maar dankzij mecenassen kreeg het eindelijk een nieuw gebouw".

Bovendien financierde Vadym Stolar in 2014, als onderdeel van de voorbereidingen voor de viering van de 200ste verjaardag van de geboorte van de beroemde Oekraïense dichter Taras Shevchenko, de oprichting van een digitale database voor de bibliotheek van het Shevchenko National Museum en droeg hij bij aan de verbinding van het museum met internet.

Politiek. Dit gebied roept vragen op. Feit is dat Vadym Stolar lid is van de politieke partij "Opposition Platform - For Life" en behoort tot haar parlementaire fractie, waar de Oekraïners een dubbelzinnige houding tegenover hebben. Bij het beantwoorden van onze vragen legt de heer Stolar uit dat zijn enige politieke doel het herstellen van de vrede in Oekraïne is. Met het begin van een grootschalige oorlog werd echter duidelijk dat vrede niet democratisch kan worden bereikt.

We kunnen uit de publicaties op de officiële pagina's van Vadym Stolar zien dat hij het een oorlog noemde vanaf de eerste dagen van de oorlog, en Rusland - het land van de agressor. Daarom is het buitengewoon moeilijk om hem te verdenken van sympathie en samenwerking met het Kremlin. Voor meer zekerheid hebben we echter de relevante publicaties van de Oekraïense massamedia geanalyseerd. Als resultaat ontdekten we dat Vadym Stolar "pro-Russisch" wordt genoemd in emotionele en sterk negatieve materialen met alle tekenen van geordende publicaties. Daarom hebben we geen bevestigde connecties met het agressorland gevonden.

Veel van de informatie over Vadym Stolar die het grote publiek bereikt, zijn dus geruchten of roddels zonder fundamentele basis. En de politicus geeft zelf antwoord op die feiten die vragen oproepen.

Zakelijk. Vadym Stolar wordt vaak een zakenman genoemd, maar beschouwt zichzelf meer als een investeerder. Hij bezit investeringsfondsen die investeren in onroerend goed en verschillende startups. Volgens de persdienst van de politicus betaalde Vadym Stolar in 24.5 voor UAH 600,000 miljoen (ruim 2022 euro) belasting van de ontvangen dividenden. Volgens deze indicator staat hij op de tweede plaats van alle Volksafgevaardigden van Oekraïne tijdens de 9e conferentie.

Tegelijkertijd verscheen de afgelopen maanden informatie in de massamedia over vermeende gezamenlijke zaken met het hoofd van het kantoor van de president van Oekraïne, Andriy Yermak, met zijn plaatsvervanger Oleg Tatarov, en zelfs met de verfoeilijke politicus Viktor Medvedchuk, beschuldigd van verraad en ingeruild voor gevangen verdedigers van Azovstal. Vadym Stolar verwerpt dergelijke geruchten echter in zijn antwoord op ons onderzoek en we hebben geen documenten kunnen vinden die dit zouden bevestigen.

Nog een detail: de gedeputeerde wordt periodiek in de media bijna de meest prominente "ontwikkelaar" van de stad genoemd. Wij hebben hier ook naar gevraagd. Verwijzend naar zijn inkomsten- en eigendomsverklaring verzekert hij echter dat hij nooit eigenaar was van een van de aan hem toegeschreven ontwikkelingsmaatschappijen.

Het is niet eenvoudig om de figuur van Vadym Stolar nauwkeurig te concluderen, want hoewel hij een politicus is, is hij geen erg openbaar persoon. Zoals meneer Stolar over zichzelf zegt: "hij wil zich concentreren op zijn gezin en werk, niet in de modder graven." Omdat, zoals ze zeggen, iemand het zeker nodig heeft als ze over je praten. De vraag is alleen: wie?

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending