Verbind je met ons

Oekraïne

Voormalige Brusselse journalist 'terughoudend' om Oekraïne te verlaten na genadereis

DELEN:

gepubliceerd

on

Een voormalige journalist van een nationale krant heeft toegegeven dat hij terughoudend was om Oekraïne te verlaten na een humanitaire hulpreis naar het door oorlog verscheurde land. schrijft Martin Banks.

Chris White, die 80 is, sloot zich aan bij andere vrijwilligers in een recente Britse genademissie naar het land, waar ze diverse artikelen afleverden, waaronder speelgoed en snoep voor jonge kinderen.

Maar hij zegt dat toen het erop aankwam om terug te keren naar zijn huis in België, zijn enige gedachte was om in Oekraïne te blijven om verdere hulp te bieden.

Hij zei: “Ik wilde niets liever dan in Oekraïne blijven. Ik had een overweldigend verlangen om te helpen.”

White voegde eraan toe: “Ik vertrok met een diepe leegte in mijn hart voor de bevolking van Oekraïne. Ik zal nooit de blijdschap op de gezichten van de kinderen vergeten toen ze de kamer van een verzorgingstehuis binnen werden geleid om snoep en koekjes te krijgen. De volwassenen deelden zichtbaar mijn emotie toen kinderen die hun huis – en in sommige gevallen familieleden – door het oorlogsgeweld verloren, beseften wat er aan de hand was.”

White, voorheen van de Daily Mail in het VK, en een kleine groep helpers ondergingen een uitputtende reis over de weg van het VK naar Oekraïne, via België, Duitsland en Polen, om de goederen af ​​te leveren die door de mensen van Deal in kent.

Degenen die betrokken waren bij de oproep om geld in te zamelen, waren onder meer Donna Walker en haar aanhangers van de Deal Kent Ukraine Appeal en het White Cliffs Symphony Wind Orchestra, geleid door Graham Harvey.

advertentie

White zegt: “Tot op het laatste moment werd ik aangespoord om van gedachten te veranderen, maar ik vertrok met mijn Oekraïense chauffeur in een vierwielaangedreven voertuig bestemd voor een Oekraïense legereenheid en volgeladen met Donna's laatste bijdragen.

“We reden dag en nacht – de reis zelf werd gefinancierd door Gary Cartwright, uitgever van EU Today – met slechts één tussenstop voor een dutje na de oversteek naar Polen.

We waren alleen gestopt om de benzinetank te vullen en hadden verwacht vrijdagochtend vanuit Polen naar Oekraïne over te steken, maar kregen toen slecht nieuws. De papieren voor de auto om de grens over te steken waren niet ingediend omdat de legereenheid op missie was.

“Vertraging volgde op vertraging toen we probeerden een ander voertuig te vinden om de snoepjes en koekjes samen met voedsel en rolstoelen voor de gewonden te vervoeren. 

Het gebrek aan slaap en de wanhoop aan eten groeide en toen kondigde mijn chauffeur Olexsandr aan dat een dame genaamd Olena (Engelse spelling) ons zou ontmoeten aan de Poolse kant van de grens en de auto zou doorrijden, de donaties in haar eigen pick-up zou laden en de auto zou verlaten. vierwielaandrijving voor het leger om te verzamelen.

De groep bereikte uiteindelijk een hulpcentrum in Lviv "waar we werden begroet door de aardigste groep mensen die je maar kunt ontmoeten."

Ze bezochten een vluchtelingencentrum met voornamelijk kinderen, maar ook gezinnen uit frontliniegebieden die hun huis waren kwijtgeraakt. De groep ging ook naar een revalidatiecentrum om een ​​19-jarige Britse geboren en getogen man van Oekraïense afkomst te zien die diende in het leger in Bhakmut en beide benen net onder de knieën verloor. 

White zei: "Het was een lange rit en ik was ongerust, maar vond hem een ​​charmant, in Wales geboren personage."

“Hij kondigde aan dat hij in het leger zou blijven zodra hij mobiel was op kunstbenen en drones en dergelijke zou bedienen.”

Nu veilig thuis in België reflecteert White op de ervaring en zegt: “Ja, het is een oorlogsgebied. Zoals mij de eerste ochtend werd verteld, waren er gedurende de nacht vijf luchtalarmmeldingen. Zestien door Iran geleverde Russische drones vlogen over Lviv. Elf werden neergeschoten "maar verschillende ontploften hier in de buurt".

“De vorige ochtend hoorde ik dat drones “vannacht vijf mensen in deze buurt hebben gedood”.

Hij vervolgde: "Zoals ik hun nationale tv-interviewer vertelde en herhaalde: "Oekraïne vecht voor zijn eigen voortbestaan, maar ook voor West-Europa en de vrije wereld". 

"Niemand die ik ontmoette zou kritiek hebben op de EU, ze waarderen de hulp die ze geven, maar ik kon geen kritiek ontdekken op mijn opmerking dat de landen van Europa meer eensgezind zouden moeten zijn om Oekraïne te helpen."

Hij betaalde een reis naar Donna Walker als 'een opmerkelijk persoon'.

“De dag nadat Poetin Oekraïne was binnengevallen, hoorde ze dat er een tekort was aan persoonlijke spullen voor vrouwen en dus reden zij en haar zakencollega James Defriend een lading naar Oekraïne. Donna heeft de Deal Kent Ukraine-oproep opgericht en heeft tot nu toe meer dan 52 ladingen hulp verzonden.

Donna zei: 'James en ik zijn allebei onstuimig en we zijn gewoon vast komen te zitten. We sturen dingen om te helpen. Het ergste tot nu toe was toen we hoorden dat ze geen lijkzakken meer hadden en vuilniszakken moesten gebruiken. We namen contact op met begrafenisondernemers en vervolgens gaf de Brentford Council ons hun volledige voorraad”.

Ze zegt dat als er iets met haar zou gebeuren, ze regelingen heeft getroffen om het beroep voort te zetten. 

Haar oproep heeft al meer dan een jaar verschillende bestelwagens en vrachtwagens naar Oekraïne gestuurd. Het beroep heeft donaties aangetrokken ter waarde van meer dan £ 700,000. Ze hebben 20,000 pakjes luiers, 200,000 dozen medische producten verzonden en bestrijken nu het hele land.

Donna's vader Patrick McNicholas zei: "Als andere steungroepen het moeilijk hebben, nemen wij het over". 

In april 2022 schatte een rapport de Oekraïense bijdragen van het beroep op £ 30,000 per week. 

Graham Harvey is een groot voorstander van de Donna Walker Deal Kent Ukraine Appeal. Als voormalig Royal Marine Band Corps Master leidt hij nu het op deals gebaseerde White Cliffs Symphonic Wind Orchestra, dat £ 50,000 heeft ingezameld voor nationale en lokale goede doelen. Een recent concert bracht £ 750 op voor het beroep in Oekraïne en er werd besloten om de helft te besteden aan traktaties voor kinderen en de rest aan een generator voor een school. 

Graham zei: “Toen ik hoorde dat Donna's oproep was om twee vrachtwagens per week naar Oekraïne te sturen, stond ik versteld. Dit gebied doet iets dat laat zien dat ze om je geven.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending