Verbind je met ons

Oekraïne

Oekraïne, een jaar later: EP-leden debatteren over de energievooruitzichten met de Commissie en het IEA  

DELEN:

gepubliceerd

on

Sprekers benadrukten dat hoewel de EU erin is geslaagd energie te besparen en haar aanbod te diversifiëren, ze nu haar eigen productie moet ontwikkelen en zich moet aanpassen aan een nieuwe energierealiteit.

U kunt de opname van de debat en persconferentie.

In een bijeenkomst van de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) maakten de sprekers de balans op van de situatie op de energiemarkt een jaar na het begin van de Russische agressie tegen Oekraïne, en bespraken zij de toekomstperspectieven.

Voorzitter ITRE-commissie Cristian Bușoi (EVP, RO) zei: "Het is een zekerheid dat de wereld zoals we die kenden is veranderd en dat de bewapening van energie door Rusland al sinds 2021 enorme gevolgen heeft gehad in de wereld in het algemeen, maar in de Europese Unie in het bijzonder.

"Om die reden is het belangrijk, in een context waarin we te maken hebben met uitdagingen op het gebied van bevoorradingszekerheid, stijgende energieprijzen en knelpunten in de infrastructuur, dat we in gedachten houden dat deze crisis nog niet voorbij is. Al onze inspanningen moeten gericht zijn op consolidering de reeds genomen acties en ervoor zorgen dat onze industrie concurrerend blijft."

Energiecommissaris Kadri Simson (afgebeeld) zei: "Een jaar geleden presenteerde de Commissie het REPowerEU-plan om een ​​einde te maken aan onze afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen en om onze bronnen te diversifiëren. Sindsdien hebben we sancties opgelegd aan kolen en olie en hebben we onze gasimport drastisch verminderd - terwijl we tegelijkertijd de koers blijven volgen met betrekking tot onze toezeggingen onder de Europese Green Deal. Volgens het Internationaal Energieagentschap is de CO2.5-uitstoot in Europa vorig jaar zelfs met XNUMX% gedaald. Het was een gezamenlijke inspanning om dit te bereiken - het Europees Parlement is een belangrijke bondgenoot in ons werk, dat verre van gedaan! Ik wil ook de miljoenen Europeanen bedanken die solidariteit en eenheid hebben getoond door hun levensstijl aan te passen toen Europa werd getroffen door de ernstigste energiecrisis in decennia."

Internationaal Energieagentschap Leidinggevend directeur Fati Birol zei: "Europa verdient lof voor de manier waarop het de energiecrisis heeft doorstaan, met name in termen van hoe het zowel zijn afhankelijkheid van Russische energie als zijn emissies heeft verminderd - terwijl het de sociale en economische gevolgen beheert. Maar er is geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid. Het veiligstellen van de aardgasvoorziening zou volgende winter nog een grotere uitdaging kunnen zijn, en er moet nog veel meer worden gedaan om Europa's cleantech-industriële basis op te voeren."

advertentie

Tijdens het debat benadrukten EP-leden de noodzaak om meer energie te steken in energie-efficiëntiemaatregelen, die een belangrijk onderdeel vormen van de EU-beleidsmix. Verschillende EP-leden riepen op tot kortetermijnmaatregelen om de energieprijzen voor huishoudens en kleine bedrijven te verlagen. Anderen zeiden dat de inspanningen om de gasvoorziening veilig te stellen de investeringen in hernieuwbare energiebronnen niet mogen temperen. Sommige EP-leden waarschuwden ook voor de mogelijke effecten van marktinterventie, of voor het inruilen van de ene energieafhankelijkheid voor de andere als het gaat om de toenemende invoer van LNG in de EU.

Achtergrond

Met de Russische oorlog tegen Oekraïne, de ineenstorting van de gasleveringen aan Europa vanuit Rusland en de verslechtering van de energiemarkt, heeft de EU in de loop van 2022 een reeks noodmaatregelen ingevoerd: de dringende aanvulling van strategische reserves REpowerEU plan, energiebesparende maatregelenEn een tijdelijk mechanisme om buitensporige gasprijzen te beperken. Naar verwachting zullen in de komende weken verdere maatregelen worden ingediend of aangenomen, zoals een hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt, Alsmede de inzet van hernieuwbare energie te vergemakkelijken.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending