Verbind je met ons

Europees parlement

Geef Oekraïne zo lang als nodig militaire hulp, zeggen EP-leden 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

EP-leden roepen op om serieus te overwegen om straaljagers, helikopters, geschikte raketsystemen en een aanzienlijke toename van munitie aan Oekraïne te leveren, plenaire zitting, RAMP.

In een resolutie die een jaar van Russische oorlog tegen Oekraïne markeert, veroordelen EP-leden krachtig de agressie van Moskou en herhalen ze hun niet-aflatende solidariteit met het volk en de leiders van Oekraïne.

Ze bevestigen opnieuw hun steun voor het verlenen van militaire bijstand aan Oekraïne zolang als nodig is, en roepen op serieuze aandacht te besteden aan het leveren van westerse straaljagers en helikopters, geschikte raketsystemen en substantiële toename van de levering van munitie aan Kiev. Oekraïne moet zich niet alleen kunnen verdedigen, maar ook de volledige controle over zijn gehele internationaal erkende grondgebied terugkrijgen.

Meer sancties en confiscatie van Russische bezittingen om Oekraïne weer op te bouwen

De resolutie roept de EU-lidstaten op om eind februari hun tiende sanctiepakket tegen Rusland en zijn bondgenoten aan te nemen en de reikwijdte ervan substantieel uit te breiden. Het dringt er ook bij de EU, de lidstaten en hun bondgenoten op aan om de reeds bestaande sancties doeltreffender te maken en dringend stappen te ondernemen om elke poging om deze beperkende maatregelen te omzeilen, te blokkeren.

Vooruitkijkend eisen EP-leden dat het wettelijke regime - dat toestaat dat door de EU bevroren tegoeden van Rusland in beslag worden genomen - wordt voltooid. Deze activa moeten vervolgens worden gebruikt om het land weer op te bouwen en de slachtoffers van de oorlog te compenseren. Ze onderstrepen ook dat Rusland, zodra de oorlog voorbij is, zware herstelbetalingen zal moeten ondergaan om substantieel bij te dragen aan de wederopbouw van Oekraïne.

Er moet werk worden verzet om de onderhandelingen over toetreding tot de EU met Oekraïne op gang te brengen

advertentie

Het Parlement onderstreept verder dat de Russische aanvalsoorlog de geopolitieke situatie in Europa fundamenteel heeft veranderd, "waardoor gedurfde, moedige en alomvattende politieke, veiligheids- en financiële besluiten van de EU nodig zijn". In dit verband herhalen de EP-leden hun steun voor het besluit van de Europese Raad om Oekraïne afgelopen zomer de status van EU-kandidaat toe te kennen. Ze roepen Oekraïne, de Commissie en de Raad ook op om toe te werken naar de start van de toetredingsonderhandelingen dit jaar, en benadrukken dat toetreding tot de EU ook een op verdiensten gebaseerd proces blijft, met inachtneming van de relevante procedures en voorwaardelijke criteria.

Voor alle details is de volledige resolutie beschikbaar hier. Het werd aangenomen met 444 stemmen voor, 26 tegen en 37 onthoudingen.

Een opname van het plenaire debat met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU, en het Zweedse voorzitterschap van de Raad is te vinden hier.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending