Verbind je met ons

Rusland

Oekraïne: EU- en G7-partners bereiken overeenstemming over prijsplafond voor Russische aardolieproducten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Unie heeft – samen met de internationale G7+ Price Cap Coalition – vandaag (3 februari) verdere prijsplafonds aangenomen voor Russische aardolieproducten over zee (zoals diesel en stookolie). Dit besluit zal de inkomsten van Rusland nog harder treffen en het vermogen om oorlog te voeren in Oekraïne verminderen. Het zal ook helpen de mondiale energiemarkten te stabiliseren, waar landen over de hele wereld van profiteren.

Het komt bovenop de prijsplafond voor ruwe olie van kracht sinds december 2022, en vormt een aanvulling op het volledige verbod van de EU op de invoer van ruwe olie en aardolieproducten over zee in de Europese Unie.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: “We laten Poetin boeten voor zijn gruwelijke oorlog. Rusland betaalt een hoge prijs, aangezien onze sancties zijn economie eroderen en een generatie teruggooien. Vandaag voeren we de druk verder op door extra prijsplafonds op Russische aardolieproducten in te voeren. Dit is overeengekomen met onze G7-partners en zal de middelen van Poetin om oorlog te voeren verder uithollen. Op 24 februari, precies een jaar na het begin van de invasie, streven we ernaar om het tiende pakket sancties van kracht te hebben.”

Er zijn twee prijsniveaus vastgesteld voor Russische aardolieproducten: één voor "premium-to-crude" aardolieproducten, zoals diesel, kerosine en benzine, en het andere voor "discount-to-crude" aardolieproducten, zoals stookolie en nafta, als gevolg van de marktdynamiek. De maximumprijs voor premium-to-crude-producten wordt 100 USD per vat en de maximumprijs voor discount-to-crude wordt 45 USD per vat.

Het prijsplafond voor aardolieproducten wordt ingevoerd vanaf 5 februari 2023. Het omvat een afbouwperiode van 55 dagen voor Russische aardolieproducten over zee die boven het prijsplafond zijn gekocht, op voorwaarde dat het op een schip wordt geladen in de laadhaven vóór 5 februari 2023. februari 1 en gelost in de eindhaven van bestemming vóór 2023 april XNUMX.

De prijsplafonds voor aardolieproducten en ruwe olie zullen voortdurend worden gecontroleerd om hun doeltreffendheid en impact te waarborgen. De prijsplafonds zelf zullen worden herzien en waar nodig worden aangepast.

De Europese Commissie heeft vandaag ook een leidraad gepubliceerd over de implementatie van de prijsplafonds.

advertentie

Achtergrond

De Price Cap Coalition bestaat uit Australië, Canada, de EU, Japan, het VK en de VS.

De sancties van de EU tegen Rusland blijken effectief te zijn. Ze schaden het vermogen van Rusland om nieuwe wapens te maken en bestaande wapens te repareren, belemmeren het transport van materiaal en verminderen tegelijkertijd de inkomsten uit de export van fossiele brandstoffen. Als reactie op de betrokkenheid van Wit-Rusland bij de militaire invasie van Oekraïne door Rusland, heeft de EU in 2022 ook diverse sancties tegen Wit-Rusland vastgesteld.

De geopolitieke, economische en financiële implicaties van de voortdurende agressie van Rusland zijn duidelijk, aangezien de oorlog de wereldwijde grondstoffenmarkten heeft ontwricht, met name voor agrifoodproducten en energie. De EU blijft ervoor zorgen dat haar sancties geen gevolgen hebben voor de uitvoer van energie en agrovoedingsmiddelen van Rusland naar derde landen.

Als hoedster van de EU-Verdragen houdt de Europese Commissie toezicht op de handhaving van EU-sancties in de hele EU.

De EU is verenigd in haar solidariteit met Oekraïne en zal samen met haar internationale partners Oekraïne en zijn bevolking blijven steunen, onder meer door middel van aanvullende politieke, financiële en humanitaire steun.

Meer informatie

Richtsnoeren van de Commissie voor het olieprijsplafond

Olie-import: veelgestelde vragen

Meer informatie over EU-sancties

We laten Poetin boeten voor zijn gruwelijke oorlog. Rusland betaalt een hoge prijs, aangezien onze sancties zijn economie eroderen en een generatie teruggooien. Vandaag voeren we de druk verder op door extra prijsplafonds op Russische aardolieproducten in te voeren. Dit is overeengekomen met onze G7-partners en zal de middelen van Poetin om oorlog te voeren verder uithollen. Op 24 februari, precies een jaar na het begin van de invasie, streven we ernaar om het tiende pakket sancties van kracht te hebben. Voorzitter Ursula von der Leyen - 03/02/2023

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending