Verbind je met ons

Oekraïne

G7 en partners beloven de energiesector van Oekraïne te steunen, zegt de VS

DELEN:

gepubliceerd

on

De G7 en andere partners beloofden vorige week hun steun aan de energie-industrie van Oekraïne voort te zetten, inclusief het leveren van humanitaire hulp tijdens de winter, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken na een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de groep.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasahayashi. Beide landen beloofden de inspanningen van Oekraïne om "zijn energienet te moderniseren en te verkleinen" te blijven coördineren, aldus het ministerie na de virtuele bijeenkomst.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de ministers van Buitenlandse Zaken herhaald dat Rusland moet stoppen met aanvallen op de verwarmings- en energiesystemen van Oekraïne.

Het verklaarde dat de groep zich ertoe had verbonden haar inspanningen te coördineren om haar nauwe coördinatie voort te zetten en deze winter humanitaire hulp en uitrusting te leveren, de nodige infrastructuur aan te schaffen en de langetermijnvisie van Oekraïne te ondersteunen om zijn energienet te moderniseren en koolstofarm te maken en te integreren met het Europese systeem.

Sinds Rusland viel Oekraïne binnen afgelopen februari zijn er tienduizenden gedood en vele miljoenen uit hun huizen verdreven.

Denys Shmyhal, de premier van Oekraïne, verklaarde dinsdag dat zijn land blijft samenwerken met partners om reparatiewerkzaamheden te versnellen om productie- of distributiefaciliteiten te herstellen. Hij zei ook dat het doel is om de centralisatie van het energiesysteem te verminderen en nieuwe energie-efficiëntieprogramma's te implementeren.

Shmyhal verklaarde dat Oekraïne voldoende kolen- en gasreserves heeft om de winter door te komen, ondanks herhaalde Russische aanvallen.

advertentie

Hij zei dat hoewel de situatie in de sector moeilijk was, deze onder controle was na een Russische campagne van raketten en drone-aanvallen op cruciale infrastructuur maandenlang. Deze campagne veroorzaakte schade aan ongeveer 40% van het energiesysteem van het land.

Afgezien van het ongebruikelijk warme weer in december en januari, hebben alle regio's van Oekraïne momenteel te maken met geplande elektriciteitsonderbrekingen vanwege een energietekort. Ukrenergo, de netbeheerder, zei dat de energieproductie deze week was toegenomen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending