Verbind je met ons

Oekraïne

UNESCO wijst Odessa in Oekraïne aan als werelderfgoed in gevaar

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

UNESCO, het culturele agentschap van de Verenigde Naties, heeft woensdag (25 januari) aangekondigd dat het Odessa, een strategisch gelegen havenstad aan de Zwarte Zeekust van Oekraïne, tot Werelderfgoed in gevaar heeft gemaakt.

Rusland viel 11 maanden geleden Oekraïne binnen en hekelde deze aanwijzing. Ze beweerden dat de enige bedreiging voor Odessa afkomstig was van het "nationalistische regime" in Oekraïne.

Een in Parijs gevestigd UNESCO-panel kende Odessa de status toe. Het is bedoeld om het culturele erfgoed van Odessa, dat bedreigd werd sinds de invasie van Rusland, te beschermen en om financiële en technische hulp mogelijk te maken.

Sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 heeft Rusland Odessa meerdere keren gebombardeerd.

Een deel van het grote glazen dak en de ramen van het Museum voor Schone Kunsten in Odessa, die in 1899 werden ingehuldigd, werd op 20 juli 2022 door brand verwoest.

Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO, verklaarde dat Odessa een "vrije stad", een "wereldstad" en een "legendarische haven" was die een aanzienlijke impact hadden gehad op literatuur, film en kunst.

Azoulay verklaarde: "Terwijl de oorlog voortduurt, weerspiegelt deze inscriptie mijn collectieve vastberadenheid om deze stad te redden van een grotere vernietiging."

advertentie

Volodymyr Zelenskiy, de Oekraïense president, verklaarde dat deze beslissing "ons zou helpen Odessa te beschermen ... Rusland is niet in staat om iets anders te verdedigen dan terreur en stakingen".

UNESCO heeft de monumenten van het oude koninkrijk Saba en Marib in Jemen toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het instemde met het besluit van Odessa om zijn nalatenschap te behouden en te vieren.

Het verklaarde: "Maar dit vereist verduidelijking dat de enige bedreiging voor de rijke geschiedenis van de stad voortkomt uit het nationalistische regime van Oekraïne, dat systematisch monumenten vernietigt voor de oprichters en beschermers van Odessa."

Het noemde specifiek een monument voor de Russische keizerin Catharina de Grote, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de schepper van de stad is, dat vorig jaar op bevel van het stadsbestuur werd gesloopt.

Het UNESCO-debat over Odessa duurde uren, omdat Rusland tevergeefs probeerde de stemming uit te stellen.

Odessa werd gesticht in de laatste jaren van de 18e eeuw in de buurt van het Ottomaanse fort. Door zijn ligging aan de kust van de Zwarte Zee was het een van de belangrijkste havens van het Russische rijk.

Zijn positie als een belangrijk handelscentrum bracht het aanzienlijke rijkdom, waardoor het een van de meest kosmopolitische en kosmopolitische plaatsen in Oost-Europa werd.

Het Opera House is een van de meest iconische historische bezienswaardigheden van de stad. In juni 2022 werd het heropend en werd het een symbool voor veerkracht. De gigantische trap die naar de haven leidt, werd vereeuwigd in de stille film Battleship Potemkin uit 1925 van Sergei Eisenstein.

Ondanks aanzienlijke schade door de Tweede Wereldoorlog, is het beroemde centrale raster van 19e-eeuwse gebouwen van de stad, dat laagbouw is, grotendeels intact gebleven.

Odessa was een belangrijke toeristische bestemming voor Oekraïne voordat Rusland binnenviel. Dat veranderde allemaal toen de Zwarte Zee een slagveld werd. In de buurt van de kust van de stad zijn nog steeds zeemijnen aanwezig.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending