Verbind je met ons

Moskou

Oekraïne beveelt strafmaatregelen tegen geestelijken met banden met Moskou

DELEN:

gepubliceerd

on

De hoogste veiligheidsfunctionarissen van Oekraïne hebben opdracht gegeven tot strafmaatregelen tegen zeven hoge geestelijken. Dit was onderdeel van een hardhandig optreden tegen een tak van de orthodoxe kerk met langdurige banden in Moskou, zei president Volodymyr Zilenskiy op zondag (18 december).

De orthodoxe leider die bekend staat als de geestelijken is een van degenen die sympathiseren met de weergave van Rusland van zijn 10 maanden oude invasie in Oekraïne. Het Kremlin beweert dat het Russischtaligen beschermt, en annexeerde vier gebieden waarvan het beweerde dat het historisch Russische landen waren.

Zelenskiy kondigde de maatregel aan tijdens zijn nachtelijke videotoespraak en zei dat hij er alles aan deed om te voorkomen dat agressorstaten de Oekraïense samenleving zouden laten lijden.

Alle zeven waren onderworpen aan een bevel van de Veiligheidsraad van Oekraïne en hun bezittingen werden in beslag genomen. Het is hen ook verboden zich bezig te houden met allerlei legale en economische activiteiten en ze mogen niet reizen.

De meerderheid van de Oekraïners zijn orthodoxe christenen. Er is een hevige concurrentie geweest tussen orthodoxe christenen in Oekraïne en de in Moskou gevestigde kerk en de onafhankelijke kerk die werd opgericht na de val van de Sovjetregering in 1991.

Hoewel de aan Moskou gelieerde kerk na de invasie in februari alle banden met de Russisch-orthodoxe kerk verbrak, zijn veel Oekraïners nog steeds achterdochtig over de motieven ervan. De invasie wordt gesteund door de Russische kerk.

Vorige maand gaf de Veiligheidsraad opdracht tot een onderzoek naar kerkelijke activiteiten en overweegt momenteel wetgeving om dit te beperken.

advertentie

De veiligheidsdiensten van de SBU in Oekraïne hebben een reeks invallen gedaan in eigendommen van de aan Moskou gelinkte kerk. Vorige week werd een hoge geestelijke beschuldigd van betrokkenheid bij anti-Oekraïense activiteiten door middel van steun aan het Russische beleid via posts op sociale media.

Vorige week verklaarde een woordvoerder van de aan Rusland gelieerde kerk dat ze altijd binnen de Oekraïense wet heeft gehandeld en dat er geen wettelijke basis was om haar volgelingen onder druk te zetten.

Dmitry Medvedev, een voormalige Russische president, beschreef de autoriteiten van Kiev als "satanisten", "vijanden" van Christus en het orthodoxe geloof.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending