Verbind je met ons

Oekraïne

Oekraïne zet zich schrap voor een strenge winter terwijl de Russen energiecentrales verlammen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Oekraïners bereiden zich voor op een winter zonder stroom in veel gebieden, waaronder Kiev. De temperaturen zijn al tot onder het vriespunt gedaald sinds meedogenloze Russische aanvallen de helft van de energiebronnen van het land ernstig hebben verminderd.

President Volodymyr Zelenskiy riep mensen op om de macht te behouden, vooral in gebieden als Kiev, Vinnytsia (zuidwesten), Sumy (noorden) en Odessa (Zwarte Zee).

Moskou heeft de afgelopen weken op militaire tegenslagen gereageerd met spervuurraketaanvallen op elektriciteitscentrales. Zelenskiy verklaarde dat Russische raketten de helft van de stroomcapaciteit van het land hadden vernietigd.

In zijn nachtelijke videotoespraak verklaarde Zelenskiy dat "de systematische schade aan ons elektriciteitssysteem door stakingen van de Russische terroristen zo groot is dat al onze burgers en bedrijven zich ervan bewust moeten zijn en het verbruik gedurende de dag moeten herverdelen." Probeer uw persoonlijk elektriciteitsverbruik te verminderen.

Volgens een hoofd van een grote energieleverancier zullen miljoenen Oekraïners elke dag black-outs krijgen - in ieder geval tot 31 maart.

Sergey Kovalenko is het hoofd van YASNO die energie levert aan Kiev. Hij zei dat arbeiders zich haasten voor reparaties voordat de winterkou aanbreekt.

Inwoners van Kherson in het zuiden, waarvan Kiev beweert dat Russische troepen cruciale infrastructuur hebben vernietigd, kunnen herplaatsing aanvragen naar gebieden met minder veiligheids- en verwarmingsproblemen.

advertentie

Iryna Vereshchuk, vicepremier, postte in een Telegram bericht aan inwoners van Kherson - met name ouderen, vrouwen met kinderen en mensen met een handicap - een lijst met manieren waarop bewoners hun interesse in verhuizen kunnen uiten.

Ze schreef dat "je voor de winter geëvacueerd kunt worden naar veiligere delen van het land", daarbij verwijzend naar zowel infrastructuur- als veiligheidskwesties.

Dmitry Peskov, een woordvoerder van het Kremlin, zei dat de black-outs en de aanvallen van Rusland op de energie-infrastructuur het gevolg waren van het feit dat Kiev niet bereid was te onderhandelen. Dat meldde het staatspersbureau TASS eind vorige week.

Mykhailo Podolyak, de Oekraïense presidentiële adviseur, verklaarde maandagavond dat Rusland Kherson over de rivier de Dnipro aanviel nu zijn troepen zijn gevlucht.

Hij twitterde: "Er is geen militaire logica. Ze willen gewoon wraak nemen op de lokale bevolking."

Moskou ontkent dat het opzettelijk burgers heeft aangevallen als onderdeel van "speciale militaire operaties" om Oekraïne te verlossen van nationalisten en Russisch sprekende gemeenschappen te beschermen.

Het Westen en Kiev beschrijven beide de acties van Rusland in niet-uitgelokte agressieoorlogen.

BESCHERMING VAN KERNCENTRALE

Na de aankomst van de Russische troepen vanuit het zuiden in de industriële Donbas-regio rond Kherson, gingen de gevechten in het oosten door.

Maandag laat verklaarde het Oekraïense leger dat Russische troepen probeerden op te rukken rond Bakhmut in Donetsk en Avdiivka (in Donetsk) en nabijgelegen dorpen bombardeerden.

Moskou versterkt de gebieden die het in handen heeft en lanceert een offensief langs de frontlinie ten westen van de stad Donetsk, die sinds 2014 door zijn gevolmachtigde wordt bezet.

Maandag verwisselden Rusland en Oekraïne de schuld voor hooguit een dozijn explosies in de kerncentrale van Zaporizhia in Oekraïne. Deze faciliteit staat sinds kort na de invasie van het land op 24 februari onder Russische controle, maar bevindt zich aan de overkant van de Dnipro-rivier in gebieden die worden gecontroleerd door Kiev.

De gevechten die Europa's grootste fabriek in het weekend met spervuurgranaten op hun grondvesten deden schudden, zorgden ervoor dat Oekraïne aan een bijna zekere ramp ontsnapte. De nucleaire waakhond van de VN verklaarde dat sommigen dicht bij reactoren vielen en gebouwen voor de opslag van radioactief afval beschadigden.

Zelensky vroeg de NAVO-leden om voor bescherming te zorgen tegen "Russische sabotage" bij nucleaire installaties.

Maandag bezochten IAEA-experts de locatie en vonden grote schade, maar niet genoeg om de essentiële functies van de fabriek in gevaar te brengen.

Hoewel de reactoren zijn stilgelegd, bestaat nog steeds de mogelijkheid dat de splijtstof oververhit raakt als de stroomtoevoer naar de koelsystemen wordt verminderd. Door beschietingen zijn herhaaldelijk stroomlijnen doorgesneden.

Volgens het Russische ministerie van Defensie viel Oekraïne elektriciteitskabels aan die de centrale van stroom voorzien.

Energoatom, het Oekraïense kernenergiebedrijf, beweerde dat Rusland de site had aangevallen en beschuldigde het van nucleaire chantage.

Er is bezorgdheid geuit door herhaalde beschietingen van de plant in oorlogstijd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending