Verbind je met ons

Oekraïne

Russische metallurgen helpen Poetin oorlog te voeren in Oekraïne: wat zal het antwoord van de EU zijn?

DELEN:

gepubliceerd

on

Vladimir Poetin ging naar een nieuwe ronde van escalatie. In Rusland is een mobilisatie aangekondigd – de autoriteiten zijn van plan minstens 300 mensen te bewapenen en naar de oorlog in Oekraïne te sturen. schrijft James Wilson.

Defensiebedrijven zijn sinds september overgeplaatst naar het werken in drie ploegen. De belangrijkste rol bij de mobilisatieactiviteiten wordt gespeeld door Russische grondstoffenbedrijven, voornamelijk metaalbewerkers. Ze vergroten de voorraden ijzer en staal in de fabrieken van het Russische militair-industriële complex voor de productie van tanks, gepantserde voertuigen, artilleriestukken en granaten die nodig zijn voor de oorlog tegen Oekraïne. 

Ondanks het werk van Russische metallurgen in het belang van het militair-industriële complex hadden de westerse sancties vrijwel geen gevolgen voor de grootste metallurgische bedrijven in Rusland. Ze hielden het productieniveau op peil en leveren nog steeds voor honderden miljoenen euro's per maand grondstoffen en halffabrikaten aan Europa, waarmee ze het militaire budget van hun land vullen. De totale EBITDA van mijnbouw- en metallurgische bedrijven in Rusland bedroeg in 2021 ongeveer $30 miljard. Dit kolossale bedrag is voornamelijk te danken aan preferentiële prijzen voor energiebronnen. Dit geld steunt de corruptie in Rusland zelf en wordt gebruikt om functionarissen van buitenaf om te kopen. Ze financieren staatspropaganda en een hybride oorlog tegen de westerse wereld. Dit geld gaat naar de ondersteuning van het militair-industriële complex, vult de begroting van het Ministerie van Defensie en doodt burgers in Oekraïne. 

De prachtige vijf en Poetin 

De mijnbouw- en metallurgische activiteiten van Rusland zijn geconcentreerd in de handen van oligarchen. De basis van de Russische metallurgie zijn 5 bedrijven. Dit zijn Severstal van Alexei Mordashov, Novolipetsk Metallurgical Plant van Vladimir Lisin, Metalloinvest van Alisher Usmanov, Evraz van Roman Abramovich en Magnitogorsk Metallurgical Plant van Victor Rashnikov. Al deze mensen zijn nauw verbonden met het Kremlin en hebben persoonlijk nauwe betrekkingen met president Vladimir Poetin. Ze nemen deel aan alle noodlottige ontmoetingen met de eigenaar van het Kremlin, ontvangen uit handen van de president de staatsprijzen en steunen publiekelijk zijn beleid. 

Niet alle bovengenoemde Russische oligarchen vielen over het algemeen onder westerse sancties. Zo heeft alleen Australië sancties opgelegd aan Lisin, de eerste persoon op de Russische Forbes-lijst. De EU, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben gedurende zeven maanden van de oorlog geen beperkingen opgelegd aan Lisin. De metallurgische fabriek van Novolipetsk, waartoe hij behoort, blijft vrijelijk gietijzer en platen ter waarde van honderden miljoenen euro's aan Europa leveren. 

Maar zelfs degenen die getroffen zijn door persoonlijke sancties, zoals Alisher Usmanov, blijven werken en geld verdienen aan de levering van metaal aan zowel het Russische militair-industriële complex als de Europese consumenten. 

advertentie

Op 21 september deed de Duitse politie een inval in de eigendommen van Usmanov in Duitsland, meldde Reuters. In heel Duitsland werden gelijktijdig op 24 locaties huiszoekingen uitgevoerd op verdenking van belastingontduiking en het witwassen van geld door de Russische oligarch.

Tegelijkertijd gaat Usmanovs belangrijkste troef, Metalloinvest, zonder obstakels door met het leveren van ijzererts, pellets, gietijzer en direct teruggewonnen ijzer (DRI) aan Duitsland en andere EU-landen. Na Usmanov is Andrei Skoch, de grootste aandeelhouder van Metalloinvest, de familie van de plaatsvervanger van de Doema en lid van de regerende partij Verenigd Rusland, die ook onder persoonlijke sancties staat van de EU en de Verenigde Staten. Waarom Metalloinvest in dergelijke omstandigheden buiten de sancties valt en in Europa blijft werken, blijft een mysterie. Tegelijkertijd vielen Severstal van Alexei Mordashev en de Magnitogorsk Iron and Steel Works van Viktor Rashnikov onder westerse sancties en werd de levering van hun producten aan Europa gedwongen stop te zetten. 

Wat is er mis met het vierde pakket sancties?

Op 15 maart heeft de EU, in het kader van het vierde pakket sancties, een beperking ingevoerd op de import van metallurgische goederen uit Rusland. Deze sancties hadden echter alleen betrekking op afgewerkte staalproducten zoals draad, buizen en profielen met verschillende diktes. 

De belangrijkste posities van de Russische metallurgische export zijn ijzererts, ruwe stukken, platen en andere halffabrikaten, maar deze werden helemaal niet beïnvloed door de sancties. Volgens Eurostat exporteert Rusland maandelijks ertsen en halffabrikaten naar de EU voor 200-300 miljoen euro. 

Ook Europese metallurgische bedrijven hebben hier last van. Door de energiechantage van Rusland staan ​​de energieprijzen in Europa op een recordhoogte. Bij dergelijke prijzen voor gas en elektriciteit is het voor Europese fabrikanten onmogelijk om te concurreren met Russische exporteurs, die deze voor vrijwel niets in Rusland ontvangen. 

Als gevolg hiervan was ArcelorMittal de afgelopen maand genoodzaakt twee van zijn fabrieken in Duitsland en één in Spanje te sluiten. “Hoge gas- en elektriciteitsprijzen oefenen een sterke druk uit op onze concurrentiepositie”, zegt Rainer Blaszhek, hoofd van de Duitse divisie van ArcelorMittal. 

Het achtste pakket EU-sancties, dat naar verwachting de komende weken zal worden aangenomen, kan het probleem oplossen. Het moet op zijn minst de fouten van het vierde pakket corrigeren en het embargo uitbreiden tot alle metallurgische producten en grondstoffen uit Rusland, zonder uitzondering.

Maar het moet ook blokkerende sancties invoeren tegen bedrijven met de zogenaamde “portefeuilles van Poetin” – Usmanov, Lisin en anderen, die tegelijkertijd staal leveren voor Russische tanks en geld verdienen in de EU. Dit zou een belangrijke bijdrage van Europa zijn aan het spoedige einde van de oorlog in Oekraïne, die zeer binnenkort dreigt uit te groeien tot de Derde Wereldoorlog.

Recht van antwoord

NLMK heeft op dit artikel gereageerd met het volgende statement:

“NLMK wil de in dit artikel genoemde aantijgingen corrigeren:

 1. Ten eerste de informatie dat de heer Lisin “nauw verbonden is met het Kremlin en nauwe banden heeft
  persoonlijke betrekkingen met president Vladimir Poetin” is niet waar. Houd er rekening mee dat:
 • De heer Lisin heeft nooit banden gehad met de heer Poetin, de Russische staat, en heeft dat ook nooit gedaan
  geen enkel politiek ambt in Rusland had, noch familie- of zakelijke relaties had met leden van
  de Russische regering. Alle interacties met ambtenaren waren transparant en grotendeels beperkt
  aan de discussie over industriebeleid en economische kwesties in de publieke fora.
 • De heer Lisin nam niet deel aan de privatiseringsplannen van de jaren negentig. De controle over
  NLMK, het paradepaardje van de groep, werd op de secundaire markt verworven voordat dhr.
  Poetin kwam aan de macht. De bedrijven onder de controle van de heer Lisin hebben nooit op de staat vertrouwd
  subsidies, staatssteun of andere soortgelijke vormen van steun. Het aandeel van allerlei soorten contracten
  met staatsentiteiten in de geconsolideerde groepsopbrengsten is verwaarloosbaar en bedraagt ​​minder dan 1%.
 1. Ten tweede gebruikt het artikel de term “Poetins portemonnee” in verband met de heer Lisin. Ons
  begrijpen dat de term ‘portemonnee’ vaak wordt geassocieerd met corruptie, niet-transparant
  of verborgen financiële relaties tussen overheid en bedrijfsleven. Een ‘portemonnee’ is iemand
  die geld of andere activa aanhoudt ten behoeve van een andere persoon of voor diensten betaalt, of
  verzoeken voor hem.
  Als wij het juist hebben begrepen, is deze verklaring lasterlijk en niet waar. We verwijzen naar
  onze opmerkingen op p. 1 hierboven.
 2. Verder wil NLMK de bewering omtrent “…levering van staal voor
  Russische tanks”. Deze bewering is niet waar, omdat NLMK niet in staat is staal te produceren
  militaire toepassingen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending