Verbind je met ons

Oekraïne

President Metsola: 'Een kans om Oekraïne te transformeren'  

DELEN:

gepubliceerd

on

Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola (foto) sprak de Oekraïense Verchovna Rada toe als onderdeel van de Statehood Day-vieringen van het land.

Geachte president Zelenskyy,

Geachte voorzitter Nauseda,

Geachte spreker Stefanchuk,

Beste leden van Verchovna Rada,

Bedankt dat je me hier vandaag bij je hebt. Het is een voorrecht, maar vooral een verantwoordelijkheid voor mij, als voorzitter van het Europees Parlement, om op deze belangrijke dag opnieuw de eer te hebben de Verchovna Rada toe te spreken.

De Dag van de Oekraïense Staat is altijd belangrijk, maar dit jaar heeft de verjaardag een steeds belangrijkere betekenis gekregen. Heel Europa viert deze dag met jou. In solidariteit. In vriendschap en in een band als Europeanen waarvan ik hoop dat ze snel geformaliseerd zullen worden.

advertentie

Vandaag vieren we niet alleen de fundamenten van de Oekraïense staat, maar ook de moed, vastberadenheid en vastberadenheid van alle Oekraïners die vechten voor het behoud van de Oekraïense staat en zijn territoriale integriteit. Voor al degenen die zijn gestorven en die hun leven nog steeds geven.

Vandaag is niet alleen symbolisch voor Oekraïne en Oekraïners, maar voor heel Europa. Het is de dag dat we onze toewijding aan Oekraïne als Europese natie opnieuw bevestigen. Als natie vrij om haar eigen keuzes te maken. Vrij om zijn eigen lot te kiezen. Vrij en trots om op te komen voor de waarden die ons allemaal binden.

Poetin wil een toekomst - waar de geschiedenis kan worden herschreven, waar invloedssferen bestaan, ijzeren gordijnen worden gesloten, waar macht juist is en waar persoonlijke vrijheid en waardigheid worden ontzegd. Met hun acties is het duidelijk dat Rusland een terugkeer wil naar een verleden dat we naar de geschiedenisboeken hadden verwezen. Een verleden waarin Europa's geografische integriteit en Europa's vrijheid om te kiezen met wie samen te werken en hoe te integreren in twijfel worden getrokken. Voor hem is de echte vijand democratie, vrijheid en waarheid. Onze manier van leven wordt gezien als een bedreiging voor de autocratie. Dat is wat er op het spel staat.

Dat is een verleden waar we nooit meer naar terug kunnen keren. We zullen de invasie van een vreedzaam en onafhankelijk Europees land als Oekraïne nooit accepteren.

We zullen nooit een oogje dichtknijpen voor de wreedheden en misdaden die Rusland op Oekraïense bodem heeft begaan. Wat gebeurde er in Irpin, in Bucha, in Marioepol, in zoveel andere steden.

We zullen nooit vergeten dat meer dan zes miljoen Oekraïners het land moesten ontvluchten en dat nog eens acht miljoen in eigen land zijn ontheemd.

En we zullen altijd de moed, het verzet, het verzet van de Oekraïners herinneren, uw verzet, die door pijn en verdriet vochten om de wereld te inspireren.

Vrienden, beste collega's, laat me zeggen dat we bij jullie zijn en dat we bij jullie zullen zijn als we beginnen te herbouwen en weer nieuw te maken.

Op deze belangrijke dag voor het onafhankelijke en soevereine Oekraïne wil ik u verzekeren dat Oekraïne bij ons hoort. Met naties die de waarden van vrijheid, onafhankelijkheid, democratie, de rechtsstaat, het respect voor mensenrechten koesteren.

Uw plaats, zoals reeds bevestigd door grootvorst Volodymyr de Grote, is een van de Europese naties.

En nu heb jij de fakkel in handen om verder te gaan.

Bij ons bent u onder gelijken, onder vrienden. We zullen aan de zijde van Oekraïne staan ​​in tijden van tragedie en in tijden van voorspoed.

Dit zijn niet zomaar woorden.

Door op 23 juni de status van kandidaat-lidstaat aan Oekraïne toe te kennen, bevestigt dit onze toewijding om naast uw volledige lidmaatschap van de Europese Unie te wandelen. Het is misschien geen gemakkelijke weg, maar het Europees Parlement, uw sterkste pleitbezorger, is er voor u, om u bij elke stap bij te staan. Wij staan ​​klaar met expertise en advies om uw parlementaire democratie te versterken. We zullen ook de Verchovna Rada blijven steunen met alle hulp die u nodig heeft om onder deze zeer moeilijke omstandigheden soepel te werken en met alle hulp die nodig is om de gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne te bestrijden.

Namens het Europees Parlement verzeker ik u dat we alle beschikbare middelen, energie en knowhow zullen inzetten om de Verchovna Rada te helpen. Een sterk parlement is cruciaal voor de stabiliteit van elke democratie.

En we gaan verder.

Toen ik daar met u was, op de Verchovna Rada op 1 april, zei ik dat we samen Oekraïne zullen herbouwen - elke stad en elke stad van Mariupol tot Irpin, van Cherson tot Charkov.

Vandaag ga ik verder. Dit is een kans om Oekraïne te transformeren. Om beter terug te bouwen. Een moderne Oekraïne. Een duurzaam Oekraïne. Een veerkrachtig Oekraïne.

Het Oekraïne Solidariteitstrustfonds vormt samen met het Oekraïne-platform voor wederopbouw en het herstelplan van Oekraïne ons masterplan. Maar we weten ook dat Oekraïne middelen nodig heeft die uit verschillende bronnen komen - van internationale financiële instellingen, maar ook van de particuliere sector en van bevroren tegoeden. U kunt er zeker van zijn dat de Europese Unie alle middelen zal blijven zoeken om dit te bereiken.

Het Europees Parlement zal samen met de Verchovna Rada de coördinatie van de financiën en uitgaven voor noodhulp en wederopbouw nauw blijven volgen. In dit verband is de versterking van de Oekraïense staatsinstellingen, die een cruciale rol spelen bij het doorvoeren van hervormingen die in overeenstemming zijn met Oekraïne's Europese weg, van essentieel belang.

Vrienden, we weten dat u en uw burgers niet alleen vechten voor uw eigen vrijheid, maar ook voor de onze. Ik weet hoe essentieel het is voor de rest van de democratische wereld om militaire steun te blijven verlenen aan Oekraïne, en zoals ik u en president Zelenskyy op 1 april in Kiev heb beloofd, zullen ik en het Europees Parlement alles blijven doen wat in onze macht ligt om dat te zien gebeuren.

Geachte voorzitter,

Geachte spreker,

Beste leden,

Beste collega's,

Beste vrienden,

Dank u voor uw inzet voor Europa.

Dank u voor uw buitengewone inspanningen, voor uw opmerkelijke opoffering en voor uw persoonlijke inzet om, tegen alle verwachtingen in, een visie op een Europese toekomst voor uw land in stand te houden.

Bedankt om op te staan ​​en de wereld te laten zien.

Je zult zegevieren.

Slava Oekraïne.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending