Verbind je met ons

Oekraïne

Europese Commissie betaalt eerste tranche van de nieuwe macrofinanciële bijstand van 1 miljard euro aan Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft vandaag namens de EU de eerste helft (500 miljoen euro) uitbetaald van een nieuwe operatie voor macrofinanciële bijstand (MFB) van 1 miljard euro voor Oekraïne. De tweede tranche (nog eens € 500 miljoen) is op 2 augustus uitbetaald. Het besluit over deze nieuwe uitzonderlijke MFB is op 12 juli 2022 door het Europees Parlement en de Raad aangenomen.

Deze aanvullende MFB van 1 miljard euro maakt deel uit van de buitengewone inspanning van de EU, samen met de internationale gemeenschap, om Oekraïne te helpen zijn onmiddellijke financiële behoeften te vervullen na de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde agressie van Rusland. Het is het eerste deel van het uitzonderlijke MFB-pakket van maximaal 9 miljard euro dat is aangekondigd in de mededeling van de Commissie van 18 mei 2022 en is goedgekeurd door de Europese Raad van 23-24 juni 2022. Het vormt een aanvulling op de steun die al door de EU is verleend, waaronder een MFB-lening van 1.2 miljard euro uitbetaald in de eerste helft van het jaar. Samen brengen de twee onderdelen van het programma de totale MFB-steun aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog op 2.2 miljard euro.

De MFB-middelen zijn aan Oekraïne ter beschikking gesteld in de vorm van langlopende leningen tegen gunstige voorwaarden. De bijstand ondersteunt de macro-economische stabiliteit en de algehele veerkracht van Oekraïne in de context van de militaire agressie van Rusland en de daaruit voortvloeiende economische uitdagingen. Als verdere uiting van solidariteit zal de EU-begroting de rentekosten van deze lening dekken. Net als bij alle eerdere MFB-leningen leent de Commissie middelen op internationale kapitaalmarkten en draagt ​​zij de opbrengsten onder dezelfde voorwaarden over aan Oekraïne. Deze lening aan Oekraïne wordt gedekt voor 70% van de waarde die op de EU-begroting is gereserveerd.  

Deze financiële bijstand komt bovenop de ongekende steun die de EU tot nu toe heeft verleend, met name humanitaire, ontwikkelings- en defensiehulp, de opschorting van alle invoerrechten op Oekraïense uitvoer voor een jaar of andere solidariteitsinitiatieven, bijvoorbeeld om vervoersknelpunten aan te pakken, zodat de uitvoer , met name van granen, zou kunnen worden gegarandeerd.

Een economie die werkt voor mensen Executive Vice President Valdis Dombrovskis zei: “Deze betaling van € 1 miljard is een eerste deel van ons macrofinanciële bijstandspakket van € 9 miljard om Oekraïne te helpen te voldoen aan zijn financiële noodbehoeften als gevolg van de wrede oorlog in Rusland. Tegelijkertijd werken we nauw samen met de EU-lidstaten en onze internationale partners aan de volgende stappen om Oekraïne voor de langere termijn weer op te bouwen. De EU zal alle politieke, financiële, militaire en humanitaire steun verlenen die nodig is om Oekraïne en zijn volk bij te staan ​​in het licht van de aanhoudende illegale agressie van Rusland - zo lang als nodig is."

Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell (afgebeeld) zei: “Onze steun aan Oekraïne is onwrikbaar. We zullen het Oekraïense volk blijven steunen - politiek, financieel en met militaire middelen - bij het aangaan van de tegenslagen en uitdagingen veroorzaakt door de Russische agressie. Oekraïne verdedigt zijn soevereiniteit en bestaansrecht met vastberadenheid en waardigheid. De EU staat Oekraïne bij in deze inspanningen en zal dat blijven doen”.

Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie: “De snelle uitbetaling door de Commissie van de eerste tranche van de uitzonderlijke MFB-lening van 1 miljard euro toont de niet aflatende solidariteit van de EU met Oekraïne en zijn bevolking. De EU-begroting speelt een centrale rol in deze solidariteit door deze fondsen voor 70% van hun waarde te ondersteunen en de rentekosten van deze lening te dekken. Een ander voorbeeld dat de EU-begroting ook oplevert voor onze partners in tijden van crisis.”

advertentie

Commissaris voor Economie Paolo Gentilon zei: “Met deze uitbetaling blijft de Europese Commissie Oekraïne steunen bij het op peil houden van zijn overheidsfinanciën. In het licht van de niet aflatende en brutale agressie van Rusland moet de EU standvastig blijven in haar solidariteit met het Oekraïense volk. Er wordt gewerkt aan een voorstel voor het tweede deel van deze uitzonderlijke macrofinanciële bijstand, zoals aangekondigd in mei en goedgekeurd door de Europese Raad.”

Achtergrond

De EU heeft Oekraïne de afgelopen jaren al aanzienlijke steun verleend in het kader van haar MFB-programma. Sinds 2014 heeft de EU Oekraïne meer dan 5 miljard euro verstrekt via vijf MFB-programma's ter ondersteuning van de uitvoering van een brede hervormingsagenda op gebieden als corruptiebestrijding, een onafhankelijk rechtsstelsel, de rechtsstaat en verbetering van het ondernemingsklimaat . Daarnaast heeft de Commissie eerder dit jaar een MFB-noodlening van 1.2 miljard euro verstrekt, waarvoor de Commissie in de eerste helft van 2022 via twee onderhandse plaatsingen middelen heeft aangetrokken. Op 18 mei heeft de Commissie plannen uiteengezet in een mededeling voor de onmiddellijke reactie van de EU om het financieringstekort van Oekraïne aan te pakken, en voor het kader voor wederopbouw op langere termijn. Op 25 juli keurde de raad van bestuur van de EIB, de EU-bank, € 1.59 miljard in financiële bijstand, ondersteund door garanties uit de EU-begroting, om Oekraïne te helpen de meest essentiële beschadigde infrastructuur te herstellen en cruciale projecten te hervatten die voorzien in de dringende behoeften van het Oekraïense volk.

Om de MFB te financieren, leent de Commissie namens de EU op kapitaalmarkten, parallel aan haar andere programma's, met name NextGenerationEU en SURE. De mogelijke lening voor Oekraïne is voorzien in het financieringsplan van de Commissie voor de tweede helft van 2022. Meer informatie over de hulp die de EU aan Oekraïne heeft verleend sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog is beschikbaar online..

Operaties voor macrofinanciële bijstand (MFB) maken deel uit van het bredere engagement van de EU met buurlanden en zijn bedoeld als een uitzonderlijk EU-instrument voor crisisrespons. Ze zijn beschikbaar voor buurlanden van de EU die ernstige betalingsbalansproblemen hebben. Naast MFB ondersteunt de EU Oekraïne via verschillende andere instrumenten, waaronder humanitaire hulp, begrotingssteun, thematische programma's en technische bijstand en blendingfaciliteiten om investeringen te ondersteunen.

Nadere inlichtingen 

Verklaring van voorzitter von der Leyen over financiële steun van de EU aan Oekraïne

Besluit (EU) 2022/1201 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juli 2022 tot toekenning van uitzonderlijke macrofinanciële bijstand aan Oekraïne

Conclusies van de Europese Raad van 23 juni

Mededeling van 18 mei 2022 over noodhulp en wederopbouw in Oekraïne

Macrofinanciële bijstand aan Oekraïne

EU-delegatie naar Oekraïne

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending