Verbind je met ons

Moldavië

Metsola: Toekenning kandidaat-status aan Oekraïne en Moldavië zal EU versterken 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het toekennen van de kandidaat-status aan Oekraïne en Moldavië zou niet alleen de twee landen versterken, maar ook de EU, zei Roberta Metsola tegen de EU-leiders. EU-aangelegenheden .

De voorzitter van het Europees Parlement sprak aan het begin van een EU-top op 23 juni om de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de EU-lidmaatschapsaanvragen van Oekraïne, Moldavië en Georgië te bespreken.

"Ik weet dat er geen gemakkelijke antwoorden of gemakkelijke beslissingen zijn, wees gerust, er zijn verkeerde die we moeten vermijden", zei Metsola. “En het zou een historisch verkeerde beslissing zijn om Oekraïne en Moldavië vandaag geen kandidaat-status te geven, of Georgië een duidelijk perspectief te geven.”

Ze voegde eraan toe: “We moeten duidelijk zijn dat dit niet zomaar een symbolische daad is, dit zal de EU versterken en het zal Oekraïne en Moldavië versterken. Het zal onze mensen, evenals die van hen, laten zien dat onze waarden belangrijker zijn dan retoriek. Die hoop kan resultaten betekenen. En andere wachtende landen - die in de Westelijke Balkan - moeten ook zien dat hoop tot resultaten leidt. Het is tijd."

Verwijzend naar de impact van de Russische oorlog in Oekraïne, zei de Voorzitter van het Parlement: "We moeten erkennen dat de inflatie aangewakkerde vermoeidheid begint te ontstaan, dat we veel gevallen zien waarin de veerkracht van onze burgers tegen de sociale en economische impact afneemt en we moeten harder terugduwen. We moeten het verhaal van het Kremlin tegengaan, niet voeden met de angsten die het verspreidt.”

Metsola zei ook dat de huidige situatie geen reden mag zijn om terug te vallen op de klimaatdoelstellingen van de EU. “Het gaat zowel om veiligheid als om het milieu. Mijn oproep is dus om ervoor te zorgen dat onmiddellijke, kortetermijnmaatregelen op middellange termijn niet het nieuwe normaal worden.”

Een "vaste, duidelijke en eensgezinde aanpak" zal nodig zijn om de stijgende kosten en inflatie aan te pakken, zei de president. Ze zei dat het verkeerd zou zijn om de bezorgdheid over de prijzen weg te nemen, aangezien in veel landen de piek nog niet is bereikt.

advertentie

De hulp aan Oekraïne moest worden versneld en de sancties tegen Rusland moesten worden vervroegd, zei ze. De EU moet Oekraïne ook helpen zijn landbouwproducten te exporteren.

Tot slot sprak Metsola over de toekomst van de EU en zei dat er een conventie nodig was om de EU-verdragen te herzien om het vermogen van de Unie om op vitale gebieden op te treden te vergroten: "We moeten klaar zijn om te kijken naar hoe we werken en zien waar we het beter kunnen doen . “

Meer over Roberta Metsola en haar toespraak 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending