Verbind je met ons

Rusland

'We bevinden ons in ongekende tijden, we leven in een historisch moment'

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de online informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU presenteerde Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, wat hij beschreef als een historisch besluit. Het besluit van de EU om voor het eerst met Europese fondsen dodelijke wapens naar een derde land te sturen.

Er is een taboe gevallen

"We bevinden ons in ongekende tijden, we leven in een historisch moment", zei Borrell. “Ik weet dat het woord 'historisch' vaak te vaak wordt gebruikt en misbruikt, maar dit is zeker een historisch moment. Er is tegenwoordig een ander taboe gevallen, namelijk dat de Europese Unie haar middelen niet mag gebruiken om wapens te leveren aan een land dat door een ander wordt aangevallen.”

De EU zal "dodelijke wapens" ter waarde van 450 miljoen euro ter beschikking stellen en 50 miljoen euro voor niet-dodelijke voorraden zoals brandstof en beschermingsmiddelen. De middelen zullen afkomstig zijn van de Europese Vredesfaciliteit en intergouvernementele fondsen van de EU-begroting, waarbij waarschijnlijk ook gebruik wordt gemaakt van het Europees nabuurschapsinstrument (ENI). 

Op de vraag hoe de EU materiaal zal leveren met Ruslands superioriteit in de lucht boven Oekraïne, zei Borrell dat de EU wapens zou leveren, waaronder straaljagers. Het is echter beperkt tot de vliegtuigen die de Oekraïense luchtmacht onmiddellijk kan gebruiken, wat beperkt is tot bepaalde modellen die beschikbaar zijn in Bulgarije, Slowakije en Polen.

Borrell wees er in zijn antwoord op dat verschillende lidstaten al wapens stuurden die al onderweg waren, hij bedankte de Duitse bondskanselier Scholz voor zijn seismische beslissing om zijn defensie-uitgaven te verhogen: “Duitsland heeft zoals veel lidstaten het nu begrepen, als je wilt om oorlog te voorkomen, moet je bereid zijn de vrede te verdedigen.”

Borrell zei dat dit ook de gelegenheid was om na te denken over wat de Europese Unie is en wat we willen dat de Europese Unie is. Hij zei dat de uitdagingen waarmee we als Europeanen te maken zullen krijgen groter zullen worden en dat we daarop en op toekomstige generaties voorbereid moeten zijn. 

advertentie

“Na de Tweede Wereldoorlog wilden we vrede en welvaart en die kregen we in de Europese Unie. We willen blijven vechten voor vrede en welvaart voor ons en voor de mensheid. Maar we moeten bereid zijn om de vrede te verdedigen.”

Deel dit artikel:

Trending