Verbind je met ons

Oekraïne

EU stemt ermee in de aankoop en levering van wapens aan Oekraïne te financieren

DELEN:

gepubliceerd

on

In een ongekende stap heeft de Europese Unie voor het eerst ingestemd met de financiering van de aankoop en levering van wapens en andere uitrusting aan Oekraïne. De verklaring omvatte ook een ander opmerkelijk en ongekend besluit om staatsmediabedrijven Russia Today en Sputnik en hun dochterondernemingen te verbieden. 

De aankondiging werd vanavond voorafgaand aan de vierde Raadsvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU gedaan door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU. 

Sluiting van het EU-luchtruim

De EU sluit ook het EU-luchtruim voor Russen. De Commissie stelt een verbod voor op alle luchtvaartuigen die eigendom zijn van Rusland, die in Rusland zijn geregistreerd of die onder Russische controle staan. Deze vliegtuigen zullen niet kunnen landen in, opstijgen of over het grondgebied van de EU vliegen.

Het besluit is van toepassing op elk vliegtuig dat eigendom is van, wordt gecharterd of anderszins wordt beheerd door een Russische rechtspersoon of natuurlijke persoon.

"Dus laat me heel duidelijk zijn", zei Von der Leyen. "Ons luchtruim zal worden gesloten voor elk Russisch vliegtuig - en dat geldt ook voor de privéjets van oligarchen."

Sluiting van 'de mediamachine van het Kremlin'

advertentie

In een andere ongekende stap zal de EU een verbod opleggen op wat zij omschreef als de mediamachine van het Kremlin. Von der Leyen zei dat het staatsbedrijf Russia Today en Sputnik, evenals hun dochterondernemingen, niet langer in staat zullen zijn om hun leugens te verspreiden om de oorlog van Poetin te rechtvaardigen en om verdeeldheid in de EU te zaaien.

De EU zal ook instrumenten ontwikkelen om giftige en schadelijke desinformatie in Europa uit te bannen.

Wit-Rusland

De EU is ook van plan het regime van Loekasjenko verder te straffen voor zijn medeplichtigheid aan de invasie van Oekraïne. Dit omvat beperkende maatregelen tegen belangrijke sectoren (minerale brandstoffen, tabak, hout en hout, cement, ijzer en staal) en een soortgelijk verbod op goederen voor tweeërlei gebruik als voor Rusland. Dit is ook nodig om het risico te vermijden dat Rusland zijn eigen exportverbod omzeilt door via zijn bondgenoot Wit-Rusland te gaan.

Deel dit artikel:

Trending