Verbind je met ons

Rusland

Crisis Rusland-Oekraïne: waarom Brussel vreest dat Europa in decennia 'het dichtst bij oorlog' is

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

"Europa is nu dichter bij oorlog dan sinds het uiteenvallen van voormalig Joegoslavië." Grimmige waarschuwende woorden van de hoge EU-diplomaat met wie ik zojuist officieel heb gesproken over de huidige spanningen met Moskou, over de enorme militaire opbouw aan de grens met Oekraïne, schrijft Katja Adler, Oekraïne conflict.

De stemming in Brussel is springerig. Er is een reële angst dat Europa in een spiraal terechtkomt in de richting van de ergste veiligheidscrisis in decennia.

Maar de angst is niet volledig gericht op het vooruitzicht van een lange, langdurige grondoorlog met Rusland over Oekraïne.

Weinigen hier geloven dat Moskou de militaire macht heeft, laat staan ​​het geld, of de steun van de bevolking daar thuis voor.

Toegegeven: de EU waarschuwt het Kremlin voor "extreme gevolgen" als het militaire actie onderneemt in buurland Oekraïne. De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock was maandag in Kiev en Moskou om precies dat te zeggen.

Zweden heeft dit weekend honderden troepen verplaatst naar zijn strategisch belangrijke eiland Gotland - dat in de Oostzee ligt. En Denemarken versterkte een paar dagen daarvoor zijn aanwezigheid in de regio.

De toenemende spanningen hebben ook het debat in zowel Finland als Zweden nieuw leven ingeblazen over de vraag of ze nu lid moeten worden van de NAVO.

advertentie

Maar de overkoepelende zorg in het Westen - Washington, de NAVO, het VK en de EU - is minder de mogelijkheid van conventionele oorlogvoering over Oekraïne, en veel meer dat Moskou Europa probeert te verdelen en te destabiliseren - het evenwicht van de continentale macht in de gunst van het Kremlin.

Poolse premier Mateusz Morawiecki vertelde me eind vorig jaar dat het Westen "wakker moest worden uit zijn geopolitieke slaap" over de bedoelingen van Moskou. De Poolse premier zegt dat Rusland en zijn bondgenoten de EU willen "splitsen".

Mede-EU-landen zouden zeggen dat ze nu wakker zijn en zeer sterke koffie ruiken.

Maar, zoals zo vaak het geval is als het om buitenlands beleid gaat, zijn de EU-leiders het nog lang niet eens over de te volgen koers.

Moskou ontkent - ondanks de massale opbouw van troepen aan de grens met Oekraïne - dat het een militaire invasie plant. Maar het heeft de NAVO een lijst met veiligheidseisen opgesteld. Vladimir Putin, die het bondgenootschap luidkeels de schuld geeft van "het ondermijnen van de regionale veiligheid", dringt er onder meer op aan dat de NAVO Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten verbiedt ooit lid te worden van de organisatie.

De NAVO weigerde botweg en de drie topontmoetingen die de afgelopen week tussen Rusland en westerse bondgenoten zijn gehouden, hebben niet veel overeenstemming opgeleverd.

Wat Vladimir Poetin nu van plan is te doen, is onduidelijk. Maar het Westen is van mening dat het Kremlin te veel heeft geïnvesteerd in zijn zeer openbare manoeuvres boven Oekraïne om nu in te trekken, zonder dat er iets voor te zien is.

De regering-Biden wacht ongeduldig op een krachtig EU-standpunt over mogelijke sancties, afhankelijk van wat Moskou doet: een militaire inval in Oekraïne, cyberaanvallen, desinformatiecampagnes of - zoals het meest waarschijnlijk wordt geacht - een mengelmoes van hybride aanvallen .

EU-optimisten voorspellen dat het blok op 24 januari, tijdens de volgende bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken, overeenstemming zal bereiken over een reeks mogelijke sancties. Maar dat is verre van gegarandeerd.

Een aantal EU-landen piekert en klaagt over de kosten van eventuele sancties voor hun eigen economie. Normaal gesproken heeft Brussel het over lastenverdeling, maar de uitkomst van die onderhandelingen zal misschien niet iedereen bevallen.

Er is ook wijdverbreide bezorgdheid in EU-landen over gasleveringen uit Rusland. Zeker met de prijzen die deze winter al zo hoog zijn voor Europese huishoudens.

Washington zegt manieren te onderzoeken om de impact op de energievoorziening te verzachten.

Het wil de EU haasten om tot een vastberaden standpunt over sancties te komen - wetende maar al te goed dat de goedkeuring voor het buitenlands beleid unaniem moet zijn onder de lidstaten.

Als de post-Brexit-relaties tussen het VK en de EU gemakkelijker waren, zou je op dit moment veel meer pendeldiplomatie verwachten tussen Londen, Berlijn en Parijs om ideeën te vergelijken en te bespreken, en misschien een gemeenschappelijke handelwijze af te spreken.

Brusselse diplomaten beschrijven de Britse regering lichtjes als "waarschijnlijk te verwikkeld in binnenlandse politieke schandalen om geopolitiek op dit moment bovenaan te krijgen", maar ze geven openlijk toe dat het VK volledig betrokken is bij de kwestie Rusland-Oekraïne binnen de NAVO.

Maandag kondigde de Britse minister van Defensie Ben Wallace aan dat Groot-Brittannië Oekraïne voorzien van korteafstands-antitankraketten voor zelfverdediging. Hij zei dat een klein team van Britse troepen ook voor training zou zorgen.

Wallace waarschuwde Moskou eerder dat er "gevolgen" zouden zijn voor elke Russische agressie tegen Oekraïne. Groot-Brittannië zou "opstaan ​​tegen pestkoppen", zei hij, ongeacht hoe ver het conflict weg was.

Washington houdt vol dat er geen tijd te verliezen is. Het zegt dat het Kremlin een "valse vlag"-operatie overweegt, "die de basis legt om de mogelijkheid te hebben om een ​​voorwendsel voor een invasie te verzinnen" - dat wil zeggen Oekraïne de schuld te geven van een aanval die Russische agenten zouden uitvoeren.

De Russische president Vladimir Poetin voert gesprekken met de Amerikaanse president Joe Biden via een videoverbinding in Sochi, Rusland 7 december 2021
De Russische en Amerikaanse leiders hebben gesproken via een videoverbinding en via de telefoon

Het Kremlin verwierp de bewering van Washington als "ongegrond".

Maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat Moskou zich voorbereidt om een ​​patroon te herhalen dat in 2014 werd gezien toen het Kiev beschuldigde van misbruik voordat door het Kremlin gesteunde troepen de controle over het Krim-schiereiland grepen.

Het gebied heeft een Russisch sprekende meerderheid. Vervolgens stemde het om zich bij Rusland aan te sluiten in een referendum dat Oekraïne en het Westen als illegaal beschouwen. Duizenden stierven in dat conflict.

Het Westen zet zich schrap voor wat nu zou kunnen volgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending