Verbind je met ons

Rusland

Amerikaanse senaat-democraten onthullen sanctiewet voor Rusland om Oekraïne te versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Amerikaanse senator Robert Menendez (D-NJ) spreekt voor Zalmay Khalilzad, speciaal gezant voor Afghaanse Verzoening, getuigt voor de hoorzitting van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen op Capitol Hill in Washington, VS, 27 april 2021. Susan Walsh/Pool via REUTERS
De Russische president Vladimir Poetin woont een ontmoeting met regeringsleden bij via een videoverbinding in Moskou, Rusland 12 januari 2022. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Amerikaanse senaat-democraten hebben woensdag (12 januari) een wetsvoorstel onthuld om ingrijpende sancties op te leggen aan de hoogste Russische regerings- en militaire functionarissen, waaronder president Vladimir Poetin, en belangrijke bankinstellingen als Moskou zich inlaat met vijandelijkheden tegen Oekraïne.

De voorgestelde wetgeving, gesteund door het Witte Huis, bevat bepalingen om de veiligheid van Oekraïne te helpen versterken en moedigt de Verenigde Staten aan om "alle beschikbare en passende maatregelen te overwegen" om de Nord Stream 2-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland te verzekeren - een "instrument van kwaadaardige invloed van de Russische Federatie" - wordt niet operationeel.

"Deze wetgeving maakt het absoluut duidelijk dat de Amerikaanse senaat niet werkeloos zal toekijken terwijl het Kremlin dreigt met een herinvasie van Oekraïne", zei senator Robert Menendez, de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen die het wetsvoorstel onthulde, in een verklaring. .

Rusland heeft ongeveer 100,000 troepen verzameld aan de grens met Oekraïne en Washington probeert Moskou ervan te weerhouden het land opnieuw binnen te vallen.

advertentie

Het wetsvoorstel, voor het eerst gerapporteerd door de Washington Post, zou ook gericht zijn op bedrijven in Rusland die beveiligde berichtensystemen aanbieden, zoals SWIFT, die banken gebruiken om belangrijke informatie uit te wisselen met andere financiële instellingen.

Meer dan twee dozijn democraten, waaronder meerderheidsleider Chuck Schumer, hebben het wetsvoorstel onderschreven, zei een woordvoerder van Menendez.

Het wetsvoorstel zou "ernstige kosten voor de Russische economie met zich meebrengen" als Rusland doorgaat met een invasie, zei een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.

advertentie

Andere wetgeving, zoals een wetsvoorstel gesponsord door de Republikeinse senator Ted Cruz, "zal verdere Russische agressie niet tegengaan en Oekraïne niet beschermen", zei de NSC-woordvoerder.

Cruz sloot vorige maand een deal met Schumer, waarin de senator van Texas zijn greep op tientallen kandidaat-ambassadeurs van president Joe Biden losliet. Het wetsvoorstel van Cruz wordt deze week in stemming gebracht, maar er zijn 60 stemmen voor nodig, een hoge drempel in de gelijk verdeelde Senaat.

Het door Menendez gesteunde wetsvoorstel biedt een alternatief voor democraten die sancties steunen op de Nord Stream 11-pijplijn van 2 miljard dollar, die is voltooid maar in afwachting van goedkeuringen van Duitsland, en maakt het moeilijker voor Cruz's wetsvoorstel.

Veel democraten hebben sancties tegen de pijpleiding gesteund, omdat deze Oekraïne zou omzeilen, waardoor het land geen doorvoervergoedingen zou krijgen en mogelijk zijn strijd tegen Rusland zou worden ondermijnd.

Het wetsvoorstel van Cruz zou sancties op de pijpleiding opleggen binnen 15 dagen na goedkeuring, ongeacht of Rusland Oekraïne opnieuw binnenvalt, en zou het Congres toestaan ​​te stemmen om sancties opnieuw in te voeren als de president ze zou opheffen. Cruz heeft gezegd dat er onmiddellijk sancties nodig zijn om het project te stoppen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy is van mening dat er onmiddellijk sancties moeten worden opgelegd aan de pijpleiding, zelfs als Rusland niet binnenvalt, aangezien de operatie een "materiële veiligheid en economische bedreiging voor Europa vormt", zei een persoon die dicht bij hem stond. "Kiev is fel gekant tegen elk beleid dat Rusland toestaat invasiebedreigingen te gebruiken om op andere gebieden te krijgen wat het wil", zei de persoon, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Biden heeft de pijpleiding beschreven als een slechte deal voor Europa en zei dat het de invloed van Rusland daar zou vergroten. Maar zijn regering zag vorig jaar af van sancties tegen Nord Stream 2 AG, het bedrijf dat het project beheert, omdat het Witte Huis de betrekkingen met Duitsland probeerde te herstellen.

Een hoge ambtenaar van de regering van Biden zei woensdag dat de dreiging om het project te stoppen een hefboom is die Duitsland over Rusland heeft.

"Als er nu sancties worden opgelegd en Rusland beschouwt deze sancties als een verzonken prijs, dan zou dit een punt minder zijn in zijn berekening", zei de functionaris. "Het afschrikkende potentieel van sancties of het stilleggen van de pijpleiding zou verloren gaan."

Washington bekijkt een reeks noodmaatregelen om Oekraïne te helpen mocht Rusland de energievoorziening afsnijden, zei een andere hoge functionaris van de regering-Biden.

De pijpleiding, ondersteund door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, zou brandstof leveren aan Duitsland, de grootste economie van Europa, die kolen- en kerncentrales sluit, en andere Europese landen.

Verschillende Democratische senatoren zeiden maandag laat, na een ontmoeting met functionarissen van de regering van Biden, dat ze geloven dat de sancties tegen Nord Stream 2, voorgesteld door Cruz, de betrekkingen met Duitsland, een belangrijke bondgenoot van de VS, kunnen schaden, vooral op het gebied van het beleid ten aanzien van Rusland, Iran en klimaatverandering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending