Verbind je met ons

Europese raad

Rusland: EU verlengt economische sancties wegens situatie in Oekraïne met nog eens zes maanden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Raad heeft vandaag (13 januari) besloten om de beperkende maatregelen die momenteel gericht zijn op specifieke economische sectoren van de Russische Federatie met zes maanden te verlengen, tot en met 31 juli 2022. Het besluit van de Raad volgt op de meest recente beoordeling van de stand van de uitvoering van de akkoorden van Minsk - aanvankelijk bedoeld gebeuren tegen 31 december 2015 - tijdens de Europese Raad van 16 december 2021.

De geldende sancties, die voor het eerst werden ingevoerd op 31 juli 2014 als reactie op de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseerden, de toegang tot de primaire en secundaire kapitaalmarkten van de EU beperken voor bepaalde Russische banken en bedrijven en vormen van financiële hulp en tussenhandel verbieden richting Russische financiële instellingen. De sancties verbieden ook de directe of indirecte invoer, uitvoer of overdracht van: al het defensiegerelateerd materiaal en een verbod instellen voor goederen voor tweeërlei gebruik voor militair gebruik or militaire eindgebruikers in Rusland. De sancties beperken de Russische toegang tot bepaalde gevoelige technologieën dat kan zo zijn gebruikt in de Russische energiesector, bijvoorbeeld in de olieproductie en -exploratie.

Achtergrond

Tijdens de beoordeling van de stand van de uitvoering van de akkoorden van Minsk die plaatsvond op de Europese Raad van 16 december 2021, hebben de EU-leiders diplomatieke inspanningen aangemoedigd en de norm van Normandië ondersteund bij het bereiken van de volledige uitvoering van de akkoorden van Minsk. In het licht van het feit dat Rusland deze overeenkomsten niet volledig uitvoerde, besloten de EU-leiders unaniem om de economische sancties tegen het land op te heffen.

advertentie

Naast economische sancties heeft de EU verschillende soorten maatregelen genomen als reactie op de illegale annexatie van de Krim en de stad Sebastopol door Rusland en de opzettelijke destabilisatie van Oekraïne. Deze omvatten: diplomatieke maatregelen, individuele beperkende maatregelen (bevriezing van tegoeden en reisbeperkingen) en specifieke beperkingen op de economische betrekkingen met de Krim en Sebastopol.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending