Verbind je met ons

Oekraïne

Europese leiders bevestigen hun toewijding aan de soevereiniteit van Oekraïne tijdens het inaugurele evenement van het Krimplatform

gepubliceerd

on

Het is meer dan zeven jaar geleden sinds de illegale annexatie van de Krim en Sebastopol op 20 februari 2014 door de Russische Federatie. Europese leiders kwamen in Oekraïne bijeen voor de Internationale Krim-platformtop om hun standvastige inzet voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen te herbevestigen.

De vertegenwoordigers van de Europese Unie herhaalden dat zij de schending van de territoriale integriteit van Oekraïne niet zullen erkennen. De EU handhaafde haar sancties en haar beleid van niet-erkenning.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei: “De illegale annexatie en de situatie in en rond de Krim moeten hoog op de internationale agenda blijven staan. Daarom heeft het International Crimean Platform onze uiterste politieke steun. De illegale annexatie vormt een belediging voor de zeer op regels gebaseerde internationale orde waarin we allemaal een vitaal belang hebben om te behouden. Daarom roepen we op tot de breedst mogelijke internationale steun bij het aanpakken van de annexatie van de Krim, door middel van niet-erkenningsmaatregelen en belangenbehartiging in internationale fora.”

advertentie

De top werd georganiseerd aan de vooravond van de 30e verjaardag van de onafhankelijkheid van Oekraïne. Michel en Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie herhaalden de ongekende steun en steun van de EU aan Oekraïne via de associatieovereenkomst EU-Oekraïne en meer dan 16 miljard euro aan financiering sinds 2014.

De bezorgdheid is toegenomen door de toenemende militarisering van het schiereiland door de Russische Federatie, waaronder meerdere militaire oefeningen, het opleggen van dienstplicht in de Russische strijdkrachten aan inwoners van de Krim en pogingen om de demografie te veranderen door middel van nederzettingen.

advertentie
Verder lezen
advertentie

Oekraïne

EU-steun voor hervormingen in Oekraïne is niet effectief bij de bestrijding van corruptie

gepubliceerd

on

De Europese Rekenkamer (ERK) heeft: gevonden EU-steun voor hervormingen in Oekraïne ondoeltreffend bij de bestrijding van grootschalige corruptie. EU Reporter sprak met de hoofdauditor over dit rapport Juhan Parts over zijn conclusies en wat dit betekent voor de aanhoudende steun van de EU. 

Waar sprake is van endemische corruptie in een land of samenleving, wat leidt tot wijdverbreide kleine corruptie, zegt Parts dat het nodig is om naar hogere en meer structurele verklaringen te kijken. 

"Ondanks de uiteenlopende steun die de EU Oekraïne heeft geboden, blijven oligarchen en gevestigde belangen de rechtsstaat ondermijnen en de ontwikkeling van het land bedreigen", aldus Parts. “Oekraïne heeft een gerichte en efficiënte strategie nodig om de macht van oligarchen aan te pakken en de staatsgreep te verminderen. De EU kan een veel grotere rol spelen dan ze tot nu toe heeft gedaan.

advertentie

“Grootse corruptie en staatsgreep door oligarchen belemmeren concurrentie en groei, maar ze schaden ook het democratische proces. De rechtbank schat dat er jaarlijks tientallen miljarden euro's verloren gaan als gevolg van corruptie.” 

De EU is zich zeker bewust van het probleem en heeft er een horizontale prioriteit van gemaakt, door middelen en inspanningen te kanaliseren via verschillende sectoren, waaronder het mededingingsbeleid, het milieu, en natuurlijk de rechterlijke macht en het maatschappelijk middenveld. De controleurs constateerden echter dat de ingevoerde financiële steun en maatregelen niets hebben opgeleverd. 

Ondanks het feit dat men zich bewust is van de connecties tussen oligarchen, hoge ambtenaren, politici, de rechterlijke macht en staatsbedrijven, constateert het rapport dat de EU geen echte strategie heeft ontwikkeld om dit soort systemische corruptie aan te pakken. Accountants geven het voorbeeld van het witwassen van geld, dat alleen in de marge wordt aangepakt en waar EU-landen een sterkere leiding zouden kunnen nemen. 

advertentie

De controleurs erkennen een aantal van de inspanningen van de EU, bijvoorbeeld in haar hulp bij de oprichting van een Hoge Anticorruptierechtbank, die veelbelovende resultaten begint te laten zien, en een Nationaal Anticorruptiebureau, maar deze prestaties staan ​​voortdurend op het spel bij organisaties worstelen nog steeds om hun aanwezigheid kenbaar te maken en het hele systeem blijft erg kwetsbaar.

Parts zegt dat er in Oekraïne zeer veel steun is voor hervormingen en dat we moeten kijken naar de veranderingen in landen als de Baltische staten en andere EU-landen die in dezelfde periode ingrijpende hervormingen hebben doorgevoerd en een veel hogere groei hebben doorgemaakt dan Oekraïne. 

De ERK heeft zeven aanbevelingen gedaan. Parts zegt bereid te zijn deze aanbevelingen over te nemen en de nodige veranderingen door te voeren.

Verder lezen

Rusland

Oekraïne raast als de partij van Poetin de kiezers in het door de separatisten bezette Donbass voor de rechter brengt

gepubliceerd

on

By

Russische en separatistische vlaggen wapperen in de lucht terwijl levendige muziek schalt en soldaten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zitten te luisteren naar toespraken. Leden van de Russische nationalistische Night Wolves-motorclub draaien in de buurt, schrijven Alexander Ermochenko, Sergiy Karazy in Kiev en Maria Tsvetkova in Moskou.

Rusland houdt op 17 en 19 september parlementsverkiezingen en voor het eerst voert Verenigd Rusland, de regerende partij die president Vladimir Poetin steunt, campagne in het oosten van Oekraïne op grondgebied dat wordt gecontroleerd door door Moskou gesteunde separatisten.

Voor het grijpen liggen de stemmen van meer dan 600,000 mensen die Russische paspoorten hebben gekregen na een beleidswijziging van het Kremlin in 2019 die Oekraïne afkeurde als een stap in de richting van annexatie.

advertentie

"Ik zal zeker stemmen, en alleen voor Verenigd Rusland, omdat ik denk dat we met hen zullen toetreden tot de Russische Federatie", zei Elena, 39, uit Khartsysk in de regio Donetsk.

"Onze kinderen zullen studeren volgens het Russische curriculum, onze salarissen zijn volgens Russische normen, en eigenlijk zullen we in Rusland wonen", zei ze tijdens een bijeenkomst van Verenigd Rusland in de stad Donetsk.

In 2014, nadat straatprotesten de Oekraïense Kremlin-vriendelijke president Viktor Janoekovitsj hadden verdreven, annexeerde Rusland snel een ander deel van Oekraïne, het Krim-schiereiland. Pro-Russische separatisten kwamen toen in opstand in Oost-Oekraïne, in wat Kiev en zijn westerse bondgenoten een door Moskou gesteunde landroof noemden.

advertentie

Meer dan 14,000 mensen zijn omgekomen bij gevechten tussen separatisten en Oekraïense troepen, waarbij dodelijke botsingen regelmatig voortduren, ondanks een staakt-het-vuren dat in 2015 een einde maakte aan grootschalige gevechten.

Twee zelfbenoemde "Volksrepublieken" besturen de regio's Donetsk en Loehansk, in een deel van Oost-Oekraïne dat bekend staat als de Donbass. Moskou heeft nauwe banden met de separatisten gecultiveerd, maar ontkent hun opstanden te hebben georkestreerd.

In Donetsk staan ​​overal verkiezingsborden met afbeeldingen van Russische monumenten zoals de Sint-Basiliuskathedraal in Moskou. De Russische roebel heeft de Oekraïense hryvnia verdrongen. Kiev is ondertussen woedend over het feit dat Rusland verkiezingen organiseert in door separatisten bezet gebied.

"Er is een totale 'russificatie' van deze regio die op volle kracht vooruitgaat", vertelde Oleskiy Danilov, secretaris van de Oekraïense veiligheids- en defensieraad, aan Reuters in Kiev.

"De andere vraag is waarom de wereld hier niet op reageert? Waarom zouden ze deze Doema moeten erkennen?" zei hij in een interview in Kiev, verwijzend naar het lagerhuis van het Russische parlement dat bij de stemming zal worden gekozen.

Rusland zegt dat er niets ongewoons is aan mensen met een dubbele Russische en Oekraïense nationaliteit die stemmen bij Russische verkiezingen.

Inwoners van Donbass met Russische paspoorten hadden het recht om te stemmen "waar ze ook wonen", citeerde het Russische persbureau TASS op 31 augustus de minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

Kiev en Moskou beschuldigen elkaar van het blokkeren van een permanente vrede in de Donbass. Een massale mobilisatie van Russische troepen in de buurt van de grens met Oekraïne eerder dit jaar veroorzaakte onrust in het Westen.

In heel Rusland zelf wordt verwacht dat Verenigd Rusland de parlementsverkiezingen zal winnen, zoals het nooit is gelukt in het Poetin-tijdperk, ondanks de opiniepeilingen die de laatste tijd zijn gezakt vanwege de stagnerende levensstandaard. Oppositiegroepen zeggen dat hun kandidaten de toegang tot de stemming is ontzegd, gevangengezet, geïntimideerd of in ballingschap geduwd, en ze anticiperen op fraude. Rusland zegt dat de stemming eerlijk zal verlopen.

Hoewel de Donbass klein is in vergelijking met het totale Russische electoraat, zou de overweldigende steun van de regerende partij daar genoeg kunnen zijn om extra zetels veilig te stellen.

"Het is duidelijk dat de beoordeling van Verenigd Rusland daar veel hoger is en dat de proteststemmen daar veel lager zijn dan gemiddeld in heel Rusland", zei Abbas Gallyamov, een voormalige speechschrijver van het Kremlin die politiek analist werd.

"Daarom mobiliseren ze Donbass."

Yevhen Mahda, een in Kiev gevestigde politiek analist, zei dat Rusland de inwoners van Donbass niet alleen liet stemmen om Verenigd Rusland een boost te geven, maar ook om de separatistische regeringen te legitimeren.

"Rusland, ik zou het zo zeggen, maakt met groot cynisme misbruik van het feit dat de meeste mensen die daar wonen nergens heen kunnen om hulp te krijgen, niemand om op te vertrouwen, en vaak was een Russisch paspoort de enige uitweg uit de wanhopige situatie waarin mensen zich bevonden in bezette gebieden."

Verder lezen

Oekraïne

Oekraïne viert Onafhankelijkheidsdag en belooft geannexeerd gebied terug te winnen

gepubliceerd

on

By

Oekraïense militairen nemen deel aan de militaire parade op Onafhankelijkheidsdag in Kiev, Oekraïne, 24 augustus 2021. REUTERS/Gleb Garanich
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy houdt een toespraak tijdens de militaire parade op Onafhankelijkheidsdag in Kiev, Oekraïne, 24 augustus 2021. REUTERS/Gleb Garanich

Oekraïne hield zijn eerste militaire parade in meerdere jaren, viert de 30e verjaardag van zijn onafhankelijkheid en verklaarde dat het gebieden van zijn door Rusland geannexeerde grondgebied zou terugwinnen, writen Pavel Polityuk, Reuters.

Eenheden van het Oekraïense leger, tanks, pantserwagens, raketten en luchtverdedigingssystemen marcheerden langs de centrale straat van Kiev, terwijl een parade van Oekraïense marine-eenheden plaatsvond in de Zwarte Zee-haven van Odessa.

"We vechten voor onze mensen, omdat het mogelijk is om tijdelijk gebieden te bezetten, maar het is onmogelijk om de liefde van mensen voor Oekraïne te bezetten", zei president Volodymyr Zelenskiy tijdens een ceremonie voor de parade.

advertentie

"Mensen in Donbass en de Krim zullen naar ons terugkeren, omdat we een familie zijn", zei hij.

De betrekkingen tussen Kiev en Moskou stortten in nadat Rusland in 2014 het Krim-schiereiland had geannexeerd en het uitbreken van de oorlog tussen Oekraïense troepen en door Rusland gesteunde troepen in Oost-Oekraïne, waarvan volgens Kiev in zeven jaar tijd 14,000 mensen zijn omgekomen.

Maandag namen meer dan 40 landen deel aan het platform van de Krim, een top in Kiev die bedoeld was om de internationale aandacht te vestigen op de terugkeer van de Krim. Lees meer.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending