Verbind je met ons

Wit-Rusland

Oekraïne wil een opslagfaciliteit voor nucleaire brandstof bouwen, daagt het mondiale milieu uit

DELEN:

gepubliceerd

on

Met de grote klimaat- en milieu-uitdagingen waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd, moet een klein risico dat verdere schade aan de natuur kan veroorzaken (om nog maar te zwijgen van een mondiale bedreiging) met extra aandacht voor details worden berekend. En Oekraïne is geen uitzondering, schrijft Olga Malik.

Toen de nieuwe Tsjernobyl Interim Spent Nuclear Fuel Storage Facility (ISF-2) eerder in april een exploitatievergunning kreeg, begon Oekraïne met het laden van gebruikte brandstof in de gecontaineriseerde droge opslagsystemen. Op 8 juli werd het eerste deel van de verbruikte splijtstof in de ISF-2 geladen.

Toch roept dit veel vragen op, zelfs bij de autoriteiten van het land, omdat het experiment misschien niet zo veilig is als het aanvankelijk leek.

Volgens Stanislav Mitrahovich, de leidende deskundige van het National Energy Security Fund, is het grootste exploitatierisico van de ISF-2 dat deze zich op de grond bevindt en dat het transport van het kernafval ook via de oppervlakte zal plaatsvinden. Ontworpen door Holtec International, is de prijs van $ 1,4 Storage-project volgens Energoatom, de belangrijkste exploitant en investeerder van de ISF-2, veelvouden hoger dan de werkelijke kosten. Bovendien zal de verbruikte splijtstof voor ISF-2, vanwege het beperkte aantal nucleaire opslagruimte in Oekraïne, door het hele land worden getransporteerd, wat een grote ecologische bedreiging vormt, niet alleen voor Oekraïense steden, maar voor heel Europa.

Ironisch genoeg lijkt het misschien dat het vorige project van de nieuwe kernbrandstofopslagfaciliteit van Tsjernobyl, ontworpen door het Franse Framatom, een grote mislukking was. zoals de Oekraïense autoriteiten toegeven. Het grootste deel van de opslag had bijvoorbeeld breuken in het watersysteem. Voor Holtec International, dat de constructie opnieuw heeft ontworpen en voltooid, is de ISF-2 een experiment, aangezien het bedrijf nog nooit eerder soortgelijke faciliteiten heeft geïmplementeerd. Het is onnodig te zeggen dat de veiligheid van dit ‘experiment’ een prioriteit moet zijn voor de mondiale kernenergiegemeenschap, zoals het Internationaal Atoomenergieagentschap en de tweejaarlijkse Algemene Vergadering van WANO, want de wereld zal een tweede Tsjernobyl-ramp niet overleven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending