Verbind je met ons

Oekraïne

Veel gebakken lucht: wie spreekt de waarheid in het Burisma-gasschandaal?

gepubliceerd

on

Een grensverleggende en zeer controversiële documentaire, Veel gebakken lucht: wie spreekt de waarheid in het Burisma-gasschandaal?, had zijn eerste vertoning voor een internationaal publiek van journalisten en andere geïnteresseerden in The Press Club, Brussel op 2 juni, schrijft Gary Cartwright.

Geproduceerd door de in het VK gevestigde media-adviseur Tim White en gepresenteerd door James Croskell, wilde de video " frisse look" bij het schandaal rond Burisma Holdings, een Oekraïens aardgasbedrijf, in het licht van de recente publicatie van de autobiografie van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, Mooie dingen: een memoires (April 2021).

Burisma werd in 2002 opgericht door Mykola Zlochevsky, een bondgenoot van de afgezette voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die voor zijn leven naar Rusland vluchtte na de Maidan-revolutie van 2014 die resulteerde in de moord op 100 burgers door Oekraïense veiligheidsdiensten, naar verluidt met de actieve steun van Russische speciale troepen.

advertentie

166 personen zijn eenvoudigweg "verdwenen" tijdens de gebeurtenissen van 18-23 februari, hun lot is tot op de dag van vandaag onbekend.

Burisma is momenteel eigendom van het in Cyprus gevestigde offshorebedrijf Brociti Investments Limited, waarvan uit de gegevens blijkt dat het eigendom is van Zlochevsky, die zelf kort na Janoekovitsj Oekraïne ontvluchtte, op verdenking van belastingontduiking en witwassen. 

Bedrijfsdocumenten tonen aan dat Hunter Biden op 18 april 2014 lid werd van de raad van bestuur van Burisma Holdings, twee maanden na de tragische gebeurtenissen van Maidan.

Biden Sr. was zelf de belangrijkste gesprekspartner van het Witte Huis met Janoekovitsj, terwijl laatstgenoemde president van Oekraïne was.

Tijdens de documentaire presenteren journalisten documenten waaruit blijkt dat er geld is overgemaakt naar offshore-bedrijven die mogelijk verband houden met Hunter Biden. Ze zeggen ook dat de zaken tegen Burisma in Oekraïne hebben geleid tot het ontslag van topfunctionarissen na een telefoontje van de Amerikaanse presidentiële regering.

Rudy Guiliani maakt Kiev van streek.

In april van dit jaar voerde de FBI huiszoekingen uit in het huis en kantoor van Rudy Giuliani, als onderdeel van het onderzoek naar de transacties van Giuliani met Oekraïne. Bevelen tegen hem omvatten een bewering dat de voormalige burgemeester van New York City zich niet als een buitenlandse agent had geregistreerd. De Foreign Agents Registration Act vereist dat mensen het State Department op de hoogte stellen als ze optreden als een buitenlandse agent namens een andere natie.

Giuliani speelde een centrale rol in de poging om Oekraïne onder druk te zetten om Joe Biden en zijn zoon Hunter te onderzoeken. Hij speelde ook een belangrijke rol bij het verdrijven van de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, getuigden getuigen tijdens het afzettingsproces van Trump.

Vóór de presidentsverkiezingen van 2020 leidde de heer Giuliani een poging om belastende informatie te vinden over de Democratische kandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter in Oekraïne.

De activiteiten van Giuliani in Oekraïne namens zijn voormalige baas zijn niet goed gevallen in Kiev:  "Als ik een officieel verzoek krijg van het zuidelijke district van New York, of enige andere onpartijdige poging, zoals de mogelijke schorsing van Rudy Giuliani, zou ik openstaan ​​om hen te helpen," Igor Novikov, die als nauw adviseur van Zelensky diende tijdens de eerste beschuldiging van Trump, werd gemeld in februari van dit jaar.

"Dat komt omdat ik geloof dat de acties van burgemeester Giuliani in Oekraïne onze nationale veiligheid bedreigden", voegde hij eraan toe. “Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat elke poging om ons land in de binnenlandse politiek van onze bondgenoten te slepen, niet ongestraft blijft.”

Novikov zei ook dat hij bereid was te helpen bij pogingen om Giuliani zijn vergunning als advocaat te ontnemen, en op donderdag 24 juni werd Giuliani's vergunning inderdaad geschorst.

In hun beslissing zeiden rechters in een hof van beroep in New York dat Giuliani, die met Donald Trump had samengewerkt om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken, verschillende valse verklaringen had afgelegd over het stemmen in de staten Arizona, Georgia en Pennsylvania - inclusief claims dat honderdduizenden afwezige stembiljetten en andere stemmen onjuist waren geteld.

De rechtbank stelde voor dat Giuliani's schorsing permanent kan worden.

Hunter Biden, en die laptop

Giuliani zat achter pogingen om Oekraïense functionarissen over te halen een onderzoek in te stellen naar beschuldigingen dat Hunter Biden had ingegrepen om de toegang van geïnteresseerde partijen tot zijn vader te regelen.

In 2019 nam de FBI bezit van een laptop die zou toebehoren aan Biden Jr. Onderzoekers dagvaarden de laptop in 2019 vanuit een computerwinkel in Delaware, nadat naar verluidt Giuliani was getipt over het bestaan ​​en de locatie van het apparaat. De laptop bevatte documentatie die de beschuldigingen leek te bevestigen, hoewel het nooit bewezen kon worden, en Biden beweerde zelf geen idee te hebben of de laptop van hem was of niet.

In zijn autobiografie van april 2021 Mooie dingen: een memoires door Hunter Biden, schept hij op dat zijn inname van wodka en crack was "verbazingwekkend - zelfs dodelijk tartend".

Hij bekent openlijk dat hij maandenlang dronken heeft doorgebracht in een appartement in Washington DC en nog eens maandenlang cocaïne heeft gedronken in hotelbungalows in Hollywood. Terwijl zijn vader vice-president was, woonde hij samen met een vrouwelijke drugsdealer.

Is dit een man die je zou benoemen in de raad van bestuur van een groot energiebedrijf met een gerapporteerd salaris van $ 80,000 per maand? Een man die volgens getuigen, zoals gemeld door Reuters in oktober 2019, tijdens zijn 5-jarige ambtstermijn nooit een bezoek heeft gebracht aan Oekraïne voor bedrijfszaken?

Tenzij de man in kwestie natuurlijk de zoon is van de vice-president van de Verenigde Staten, en die ten tijde van de benoeming van Hunter Biden tot de raad van bestuur van Burisma goed gepositioneerd leek om de volgende president te worden.

Wat betreft de documentaire: deze is goed ontvangen en heeft veel aandacht getrokken voor de heren White en Croskell, aangezien dit hun eerste samenwerking is. Wat Hunter Biden en Rudy Giuliani betreft, blijven er meer vragen dan antwoorden.

Wit-Rusland

Oekraïne wil een opslagfaciliteit voor nucleaire brandstof bouwen, daagt het mondiale milieu uit

gepubliceerd

on

Met grote klimaat- en milieu-uitdagingen waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd, moet een klein risico dat verdere schade aan de natuur kan veroorzaken (om nog maar te zwijgen van een wereldwijde bedreiging) worden berekend met extra aandacht voor details. En Oekraïne is geen uitzondering, schrijft Olga Malik.

Toen de nieuwe Tsjernobyl Interim Spent Nuclear Fuel Storage Facility (ISF-2) eerder in april een exploitatievergunning kreeg, begon Oekraïne met het laden van gebruikte brandstof in de droge opslagsystemen in containers. Op 8 juli werd het eerste deel van de verbruikte splijtstof in de ISF-2 geladen.

Toch roept dit veel vragen op, zelfs bij de autoriteiten van het land, omdat het experiment misschien niet zo veilig is als het aanvankelijk leek.

advertentie

Volgens Stanislav Mitrahovich, de leidende deskundige van het National Energy Security Fund, is het belangrijkste operationele risico van de ISF-2 dat het op de grond staat en dat het transport van het kernafval ook via de oppervlaktedoorvoer zal plaatsvinden. Ontworpen door Holtec International, is de prijs van het $ 1,4 opslagproject, volgens Energoatom, de belangrijkste exploitant en investeerder van de ISF-2, veelvouden hoger dan de werkelijke kosten. Bovendien zal, vanwege het beperkte aantal nucleaire opslagruimte in Oekraïne, de verbruikte splijtstof naar ISF-2 door het hele land worden vervoerd, wat een grote ecologische bedreiging vormt, niet alleen voor Oekraïense steden, maar voor heel Europa.

Ironisch genoeg lijkt het erop dat het vorige project van de nieuwe kernbrandstofopslagfaciliteit in Tsjernobyl, ontworpen door het Franse Framatom, een grote mislukking was. zoals de Oekraïense autoriteiten toegeven. De bulk van de opslag had bijvoorbeeld breuken in het watersysteem. Voor Holtec International, dat de constructie opnieuw heeft ontworpen en voltooid, is de ISF-2 een experiment, aangezien het bedrijf nog nooit soortgelijke faciliteiten heeft geïmplementeerd. Onnodig te zeggen dat de veiligheid van dit "experiment" een prioriteit moet zijn voor de wereldwijde kernenergiegemeenschap, zoals het International Atomic Energy Agency en de WANO Biennale Algemene Vergadering, want de wereld zal een tweede ramp in Tsjernobyl niet overleven.

Verder lezen

Energie

Gezamenlijke verklaring van de VS en Duitsland over steun aan Oekraïne, Europese energiezekerheid en klimaatdoelstellingen

gepubliceerd

on

De VS en Duitsland hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd naar aanleiding van het recente bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Washington voor een bilaterale ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De verklaring richt zich op het controversiële Nordstream 2-project, waar de meningen in de EU over verdeeld zijn.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn standvastig in hun steun voor de soevereiniteit, territoriale integriteit, onafhankelijkheid en het gekozen Europese pad van Oekraïne. We verbinden ons vandaag (22 juli) opnieuw om terug te dringen tegen de Russische agressie en kwaadaardige activiteiten in Oekraïne en daarbuiten. De Verenigde Staten belooft de inspanningen van Duitsland en Frankrijk te steunen om vrede te brengen in Oost-Oekraïne via de norm van Normandië Duitsland zal zijn inspanningen binnen de norm van Normandië opvoeren om de uitvoering van de akkoorden van Minsk te vergemakkelijken De Verenigde Staten en Duitsland bevestigen hun engagement om de klimaatcrisis aan te pakken en doortastende maatregelen nemen om de uitstoot in de jaren 2020 te verminderen om een ​​temperatuurgrens van 1.5 graad Celsius binnen bereik te houden.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn verenigd in hun vastberadenheid om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn agressie en kwaadaardige activiteiten door kosten op te leggen via sancties en andere instrumenten. We verbinden ons ertoe samen te werken via de nieuw opgerichte dialoog op hoog niveau tussen de VS en de EU over Rusland, en via bilaterale kanalen, om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten en de EU voorbereid blijven, onder meer met passende instrumenten en mechanismen, om samen te reageren op Russische agressie en kwaadaardige activiteiten, met inbegrip van Russische pogingen om energie als wapen te gebruiken. wapen of verdere agressieve acties tegen Oekraïne zal ondernemen, zal Duitsland actie ondernemen op nationaal niveau en aandringen op effectieve maatregelen op Europees niveau, inclusief sancties, om de Russische exportmogelijkheden naar Europa in de energiesector, inclusief gas, en/of in andere economisch relevante sectoren. Deze verbintenis is bedoeld om ervoor te zorgen dat Rusland geen enkele pijpleiding, inclusief Nord Stream 2, zal misbruiken om gezamenlijke ssieve politieke doeleinden door energie als wapen te gebruiken.

advertentie

"We steunen de energiezekerheid van Oekraïne en Midden- en Oost-Europa, inclusief de belangrijkste beginselen die zijn vastgelegd in het derde energiepakket van de EU van diversiteit en voorzieningszekerheid. Duitsland onderstreept dat het zich zal houden aan zowel de letter als de geest van het derde energiepakket met betrekking tot Nord Stream 2 onder Duitse jurisdictie om te zorgen voor ontbundeling en toegang voor derden. Dit omvat een beoordeling van eventuele risico's van certificering van de projectbeheerder voor de continuïteit van de energievoorziening van de EU.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn eensgezind in hun overtuiging dat het in het belang van Oekraïne en Europa is dat de gasdoorvoer via Oekraïne ook na 2024 wordt voortgezet. In overeenstemming met deze overtuiging verbindt Duitsland zich ertoe alle beschikbare middelen te gebruiken om een ​​verlenging van maximaal 10 jaar aan de gastransitovereenkomst van Oekraïne met Rusland, inclusief de benoeming van een speciale gezant om deze onderhandelingen te ondersteunen, om zo snel mogelijk en uiterlijk op 1 september te beginnen. De Verenigde Staten verbinden zich ertoe deze inspanningen volledig te steunen.

"De Verenigde Staten en Duitsland zijn vastberaden in hun inzet voor de strijd tegen klimaatverandering en zorgen voor het welslagen van de Overeenkomst van Parijs door onze eigen uitstoot uiterlijk in 2050 tot nul terug te brengen, waardoor de versterking van de klimaatambitie van andere landen wordt aangemoedigd. grote economieën, en samenwerken aan het beleid en de technologieën om de wereldwijde net-nul-transitie te versnellen. Daarom hebben we het klimaat- en energiepartnerschap tussen de VS en Duitsland gelanceerd. Het partnerschap zal de samenwerking tussen de VS en Duitsland bevorderen bij het ontwikkelen van bruikbare routekaarten om onze ambitieuze emissiereductiedoelstellingen; het coördineren van ons binnenlands beleid en onze prioriteiten in sectorale decarbonisatie-initiatieven en multilaterale fora; het mobiliseren van investeringen in de energietransitie; en het ontwikkelen, demonstreren en opschalen van kritieke energietechnologieën zoals hernieuwbare energie en opslag, waterstof, energie-efficiëntie en elektrische mobiliteit.

"Als onderdeel van het klimaat- en energiepartnerschap tussen de VS en Duitsland hebben we besloten een pijler op te richten om de energietransities in opkomende economieën te ondersteunen. Deze pijler zal onder meer gericht zijn op het ondersteunen van Oekraïne en andere landen in Midden- en Oost-Europa. Deze inspanningen zullen niet alleen bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering, maar zal de Europese energiezekerheid ondersteunen door de vraag naar Russische energie te verminderen.

"In lijn met deze inspanningen verbindt Duitsland zich ertoe een Groen Fonds voor Oekraïne op te richten en te beheren om de energietransitie, energie-efficiëntie en energiezekerheid van Oekraïne te ondersteunen. Duitsland en de Verenigde Staten zullen zich inspannen om investeringen van ten minste $ 1 miljard in de Groenfonds voor Oekraïne, ook van derden zoals entiteiten uit de particuliere sector. Duitsland zal een eerste donatie aan het fonds verstrekken van ten minste $ 175 miljoen en zal werken aan uitbreiding van zijn verplichtingen in de komende begrotingsjaren. Het fonds zal het gebruik van hernieuwbare energie; de ​​ontwikkeling van waterstof vergemakkelijken; de energie-efficiëntie verhogen; de overgang van steenkool versnellen; en koolstofneutraliteit bevorderen. De Verenigde Staten zijn van plan het initiatief te ondersteunen via technische bijstand en beleidsondersteuning in overeenstemming met de doelstellingen van het fonds, naast programma's ondersteuning van marktintegratie, hervorming van de regelgeving en ontwikkeling van hernieuwbare energie in de Oekraïense energiesector.

"Bovendien zal Duitsland bilaterale energieprojecten met Oekraïne blijven steunen, met name op het gebied van hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie, evenals steun voor de overgang naar steenkool, inclusief de benoeming van een speciale gezant met een specifieke financiering van $ 70 miljoen. Duitsland is ook klaar het lanceren van een Oekraïne-veerkrachtpakket ter ondersteuning van de energiezekerheid van Oekraïne, waaronder inspanningen om de capaciteit voor de terugstroom van gas naar Oekraïne veilig te stellen en te vergroten, met als doel Oekraïne volledig af te schermen van mogelijke toekomstige pogingen van Rusland om de gaslevering aan het land te verminderen Het zal ook technische bijstand omvatten voor de integratie van Oekraïne in het Europese elektriciteitsnet, voortbouwend op en in coördinatie met de lopende werkzaamheden van de EU en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling. Bovendien zal Duitsland de opname van Oekraïne in de Duitse faciliteit voor cybercapaciteitsopbouw vergemakkelijken , inspanningen ondersteunen om de Oekraïense energiesector te hervormen, en helpen bij het identificeren van opties o de gastransmissiesystemen van Oekraïne moderniseren.

"De Verenigde Staten en Duitsland spreken hun krachtige steun uit voor het Three Seas Initiative en zijn inspanningen om de infrastructuurconnectiviteit en energiezekerheid in Midden- en Oost-Europa te versterken. Duitsland verbindt zich ertoe zijn betrokkenheid bij het initiatief uit te breiden met het oog op de financiële ondersteuning van projecten van de Three Seas Seas-initiatief op het gebied van regionale energiezekerheid en hernieuwbare energie. Bovendien zal Duitsland via de EU-begroting projecten van gemeenschappelijk belang in de energiesector ondersteunen, met bijdragen van maximaal $ 1.77 miljard in 2021-2027. De Verenigde Staten blijven zich inzetten voor investeren in het Three Seas Initiative en blijven concrete investeringen door leden en anderen aanmoedigen."

Robert Pszczel, senior officier voor Rusland en de Westelijke Balkan, Public Diplomacy Division (PDD), NAVO-hoofdkwartier, was niet erg onder de indruk van de overeenkomst:

Verder lezen

coronavirus

COVID-19 - Oekraïne toegevoegd aan lijst met landen voor niet-essentiële reizen

gepubliceerd

on

Na een evaluatie in het kader van de aanbeveling betreffende de geleidelijke opheffing van de tijdelijke beperkingen op niet-essentiële reizen naar de EU, heeft de Raad de lijst bijgewerkt van landen, speciale administratieve regio's en andere entiteiten en territoriale autoriteiten waarvoor de reisbeperkingen moeten worden opgeheven. Met name Rwanda en Thailand zijn van de lijst geschrapt en Oekraïne is aan de lijst toegevoegd.

Zoals bepaald in de aanbeveling van de Raad, zal deze lijst regelmatig worden herzien en, in voorkomend geval, worden bijgewerkt.

Op basis van de in de aanbeveling uiteengezette criteria en voorwaarden dienen de lidstaten vanaf 15 juli 2021 de reisbeperkingen aan de buitengrenzen voor inwoners van de volgende derde landen geleidelijk op te heffen:

advertentie
 • Albanië
 • Armenië
 • Australië
 • Azerbeidzjan
 • Bosnië en Hercegovina
 • Brunei Darussalam
 • Canada
 • Israël
 • Japan
 • Jordan
 • Libanon
 • Montenegro
 • Nieuw Zeeland
 • Katar
 • Republiek Moldavië
 • Republiek Noord-Macedonië
 • Saudi-Arabië
 • Servië
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Oekraïne (nieuw)
 • de Verenigde Staten van Amerika
 • China, onder voorbehoud van bevestiging van wederkerigheid

Ook voor de speciale administratieve regio's China, Hongkong en Macau moeten de reisbeperkingen geleidelijk worden opgeheven.

Onder de categorie entiteiten en territoriale autoriteiten die niet door ten minste één lidstaat als staat worden erkend, moeten ook de reisbeperkingen voor Kosovo en Taiwan geleidelijk worden opgeheven.

Inwoners van Andorra, Monaco, San Marino en het Vaticaan moeten in het kader van deze aanbeveling worden beschouwd als inwoners van de EU.

De criteria om te bepalen voor welke derde landen de huidige reisbeperking moet worden opgeheven, zijn op 20 mei 2021 bijgewerkt. Ze hebben betrekking op de epidemiologische situatie en de algemene reactie op COVID-19, evenals de betrouwbaarheid van de beschikbare informatie en gegevensbronnen. Wederkerigheid moet ook van geval tot geval in aanmerking worden genomen.

Met Schengen geassocieerde landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland) nemen ook deel aan deze aanbeveling.

Achtergrond

Op 30 juni 2020 heeft de Raad een aanbeveling aangenomen over de geleidelijke opheffing van de tijdelijke beperkingen op niet-essentiële reizen naar de EU. Deze aanbeveling bevatte een eerste lijst van landen waarvoor lidstaten zouden moeten beginnen met het opheffen van de reisbeperkingen aan de buitengrenzen. De lijst wordt regelmatig herzien en, in voorkomend geval, bijgewerkt.

Op 20 mei heeft de Raad een wijzigingsaanbeveling aangenomen om op de lopende vaccinatiecampagnes te reageren door bepaalde vrijstellingen voor gevaccineerde personen in te voeren en de criteria voor het opheffen van beperkingen voor derde landen te versoepelen. Tegelijkertijd houden de wijzigingen rekening met de mogelijke risico's van nieuwe varianten door een noodremmechanisme in te voeren om snel te reageren op het ontstaan ​​van een interessante of zorgwekkende variant in een derde land.

De aanbeveling van de Raad is geen juridisch bindend instrument. De autoriteiten van de lidstaten blijven verantwoordelijk voor de uitvoering van de inhoud van de aanbeveling. Zij mogen, in volledige transparantie, de reisbeperkingen naar landen op de lijst slechts geleidelijk opheffen.

Een lidstaat mag niet besluiten de reisbeperkingen voor niet op de lijst opgenomen derde landen op te heffen voordat dit op gecoördineerde wijze is besloten.

Deze aanwijzing laat de standpunten over de status onverlet en is in overeenstemming met UNSCR 1244 (1999) en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Aanbeveling van de Raad tot wijziging van Aanbeveling (EU) 2020/912 van de Raad betreffende de tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU en de mogelijke opheffing van een dergelijke beperking

COVID-19: Raad actualiseert aanbeveling over reisbeperkingen vanuit derde landen (persmededeling, 20 mei 2021)

COVID-19: reizen naar de EU (achtergrondinformatie)

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending