Verbind je met ons

UK

Farage negeert de conventies in Westminster, net zoals hij dat in Europa deed

DELEN:

gepubliceerd

on

In Groot-Brittannië wordt de macht met snelle wreedheid overgedragen. Rishi Sunak werd vrijdagochtend in de vroege uren definitief verslagen. Vrijdagmiddag was Sir Keir Starmer in Downing Street 10. Maar het is de bedoeling dat het decorum in de Kamer van het Lagerhuis een week of twee zal regeren, totdat de koning het Britse parlement formeel heeft geopend en de rauwe politiek die televisiekijkers in andere landen soms afschuwelijk en vaak amuseert, kan worden hervat.

Dat kwam de nieuwe premier, Sir Keir Starmer, prima uit. Na een korte toespraak vol platitudes hoopte hij dat alle anderen dit voorbeeld zouden volgen; zijn vliegtuig stond klaar om hem naar de NAVO-top in Washington te brengen. Het kwam Rishi Sunak zeker goed uit, die nu ‘nederig’ – een woord dat hij eigenlijk gebruikte – als leider van de oppositie fungeert, totdat de Conservatieve Partij eraan toekomt hem te vervangen.

Hij slikte tenminste zijn trots in en deed zijn plicht; de laatste ex-premier in zijn functie, Gordon Brown, liet het aan zijn plaatsvervanger over om hem te vervangen. Maar het respectvolle duurde niet lang. Nigel Farage mag dan een politieke veteraan zijn, als leider van de Hervormingspartij, eigenlijk een bedrijf waarvan hij meerderheidsaandeelhouder is, was hij ook het eerste nieuwe parlementslid dat een eerste toespraak hield.

De man die het Europees Parlement verliet enkele jaren nadat hij de voorzitter van de Europese Raad, Hermann Van Rompuy, had verteld dat hij “het charisma had van een vochtige doek en het uiterlijk van een laaggeplaatste bankbediende” maakte zijn debuut in Westminster in de dezelfde ader. Hij kon het niet laten een toespraak te houden, die beleefd genoeg begon, waarin hij stelde dat een voormalige voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, een “kleine man was … die het kantoor zo vreselijk besmeurde door zijn best te doen om het grootste democratische resultaat ongedaan te maken. in de geschiedenis van het land.

Daarmee bedoelde hij de nipte referendumstem voor de Brexit en de pogingen van voorzitter Bercow om zijn werk te doen door het principe hoog te houden dat het uiteindelijk het parlement is, en niet de regering, die beslist wat er moet gebeuren. Bercow trad af kort nadat de toenmalige premier, Boris Johnson, het parlement op onrechtmatige wijze had laten schorsen, zodat hij die constitutionele problemen kon vermijden.

Naast Farage zat een ander voormalig Europarlementariër, Jim Allister. Hij wordt in het Europees Parlement algemeen herinnerd als een aardige kerel, tenminste totdat hij zijn belangrijkste politieke overtuiging ter sprake bracht: het absolute recht van de Noord-Ierse Unionisten om hun eigen zin te hebben, ongeacht de wensen van de Ierse nationalisten en politici in de rest van Groot-Brittannië. of -vooral- in de rest van Europa.

advertentie

Zijn ‘Traditionele Unionistische Waarden’ zijn niet langer slechts een mentaliteit, maar een daadwerkelijke politieke partij. Hij versloeg Ian Paisley Junior op de zetel die voorheen in handen was van zijn vader, dominee Ian Paisley, die vooral herinnerd wordt als een man die de traditionele unionistische waarden hoog hield, maar niettemin zijn politieke carrière beëindigde als bestuur van Noord-Ierland in samenwerking met de voormalige IRA-commandant Martin McGuiness.

De beloning van Rishi Sunak voor het fatsoen om te komen opdagen was om Jim Allister te horen onzin over wat algemeen wordt beschouwd als de enige verwezenlijking van zijn premierschap, het Windsor Framework waarbij leiders in Brussel, Londen, Dublin en Belfast een post-Brexit-handelsovereenkomst voor Noord-Korea sloten. Ierland waar ze allemaal mee konden leven.

Maar niet Jim Allister. Hij was niet alleen in Westminster om naar de aardigheden te kijken. “De plaats van Noord-Ierland binnen dit Verenigd Koninkrijk moet worden hersteld”, donderde hij min of meer. (Hij heeft niet echt de daverende toespraak van wijlen dominee Paisley). “We moeten een einde maken aan de opdeling van ons koninkrijk door een buitenlandse grens, en we moeten een einde maken aan een situatie waarin 300 rechtsgebieden in Noord-Ierland niet door dit Huis worden gecontroleerd, en niet door Stormont, maar door een buitenlands parlement”, aldus zijn toespraak. oud huis in Brussel en Straatsburg.

Nigel Farage beweerde ook dat Westminster's meest bekeken wekelijkse evenement, Prime Minister's Questions, “mondiale box office-politiek is”, zonder te erkennen dat buitenlandse kijkers de knock-about vaak als een politieke komedie zien. Hij is net een nieuwe act in dat circus geworden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending