Verbind je met ons

UK

Starmer wil de verdeeldheid in Groot-Brittannië herstellen na de aardverschuiving in Labour

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwe premier van Groot-Brittannië kwam Downing Street 10 binnen met een enorme Labour Party-meerderheid in Westminster. Maar met slechts iets meer dan een derde van de uitgebrachte stemmen bij de parlementsverkiezingen weet Sir Keir Starmer dat het achter de wilde vervormingen van het ‘first-past-the-post’-kiesstelsel ook een doorbraak was voor de extremen van de Britse politiek.

Nigel Farage's Reform UK profiteerde van het post-Brexit-trauma dat hij zo veel heeft veroorzaakt, en droeg bij aan het slechtste resultaat voor de Conservatieven in de democratische geschiedenis van Groot-Brittannië. Ondertussen hebben pro-Palestijnse kandidaten ook Labour nederlagen toegebracht.

In zijn toespraak toen hij in Downing Street aankwam nadat hij door koning Charles tot premier was benoemd, beloofde Sir Keir dat hij zou regeren door ‘het land op de eerste plaats te zetten, de partij op de tweede plaats’. Het is een land met grote ongelijkheid; vóór de Brexit was Inner London veruit de rijkste plaats in de EU, maar Groot-Brittannië was het enige deel van Noordwest-Europa dat nog steeds regio’s had die in aanmerking kwamen voor het meest genereuze niveau van Europese hulp.

Soms omschreven als 'niet zozeer een welvarend land, maar als een arm land waar toevallig veel rijke mensen wonen', werd Groot-Brittannië door de nieuwe premier beloofd dat 'we Groot-Brittannië zullen herbouwen met rijkdom die in elke gemeenschap wordt gecreëerd'. Hij beloofde “een herontdekking van wie we zijn” en dat Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland “vier naties zouden zijn die weer samen zouden staan”.

Maar in Noord-Ierland zijn de verdeeldheid binnen het vakbondsdenken groter geworden en is de Ierse republikein Sinn Féin nu de grootste partij, zo vijandig tegenover het concept van het Verenigd Koninkrijk dat de parlementsleden van dat land niet eens hun zetels in Westminster zullen innemen. In Wales blijft Labour de grootste partij, maar zag haar stemaandeel zelfs dalen. waarbij de nationalist Plaid Cymru en de centristische liberaal-democraten de buit deelden toen de conservatieven werden weggevaagd.

Labour had zeer goede verkiezingen in Schotland en versloeg tientallen parlementsleden van de Schotse Nationale Partij. De Labour-leider in Schotland, Anas Sarwar, beweerde dat “we in Groot-Brittannië het tij hebben gekeerd tegen de opkomst van het extremisme”. Hij dacht vermoedelijk aan Schotse nationalisten die zich willen losmaken en aan de Conservatieven die Groot-Brittannië uit de EU hebben gehaald.

advertentie

Maar veel van zijn medemoslims in Engeland wezen Labour af, verontwaardigd over de krachtige steun van Sir Keir Starmer voor de Israëlische invasie van Gaza. Vier pro-Palestijnse onafhankelijken wonnen zetels van Labour. Nog eens vier parlementsleden uit de extreme politieke hoek zijn de prominente Brexiter Nigel Farage en zijn collega's van Reform UK (waarvan één zetel voor de partij nog moet worden uitgeroepen). Hij beloofde dat “dit iets is dat jullie allemaal zal verbijsteren”, en beloofde zich te richten op Labour-stemmen nadat hij vier miljoen stemmen had gekregen, voornamelijk van de Conservatieven.

Zijn partij overtrof ruimschoots de sterk pro-EU Groenen, hoewel zij qua zetels min of meer even hoog waren als de Reform-partij. Ook qua stemmen deed hij het beter dan de eveneens pro-Europese liberaal-democraten, die niettemin uit de groep kleine partijen tevoorschijn kwamen om de status van de derde macht in Westminster terug te winnen.

Het was ongetwijfeld een historische triomf voor Labour, maar iedereen die zich zorgen maakt over de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en de EU of zich zorgen maakt over de opkomst van populistisch rechts in zoveel landen, zal zich zorgen maken of de doorbraak van Reform UK het echte keerpunt in de Britse politieke geschiedenis was.

Maar toen Rishi Sunak aftrad als premier en Downing Street achterliet onder gejoel van een menigte die wachtte op de komst van Sir Keir Starmer, concentreerden de Europese leiders zich stevig op de onmiddellijke gevolgen van de verkiezingen.

Acht jaar na het Brexit-referendum zei Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, dat Groot-Brittannië en Europa “cruciale partners” zijn, terwijl hij de Labour-leider feliciteerde. De heer Michel verklaarde dat de verkiezing van Sir Keir een “nieuwe cyclus” voor Groot-Brittannië zou markeren, omdat hij ernaar uitzag samen te werken aan “gemeenschappelijke uitdagingen”.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat ze een “constructief partnerschap” wil om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken en de Europese veiligheid te versterken”. Een van de eerste grote gebeurtenissen tijdens het premierschap van Sir Keir zal zijn wanneer hij later deze maand gastheer is van een bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending