Verbind je met ons

UK

Baanbrekend nieuw juridisch rapport drukt grote zorgen uit over het Britse sanctieregime

DELEN:

gepubliceerd

on

Een nieuw juridisch rapport, geschreven door de vooraanstaande Britse advocaat Dean Armstrong KC van Maitland Chambers en het International Legal Forum (ILF), een internationale coalitie van advocaten die zich inzetten voor de bestrijding van terreur en het bevorderen van de rechtsstaat, heeft grote tekortkomingen in het Britse sanctieregime ontdekt. acht het zeer ineffectief en geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over het ontbreken van een eerlijk proces.

Een van de belangrijkste instrumenten die Groot-Brittannië gebruikt om zijn doelstellingen op het gebied van buitenlands beleid te bevorderen en te verwezenlijken, is het instellen van sancties tegen individuen en entiteiten – zowel burgers van Groot-Brittannië als buitenlanders.

Het rapport stelt dat het Britse sanctieregime over het algemeen niet effectief is in het bereiken van de doelstelling om de beoogde landen en individuen ervan te weerhouden deel te nemen aan de activiteiten die aanleiding gaven tot het opleggen van de unilaterale sancties. Bovendien kunnen deze ineffectieve en vaak willekeurige unilaterale sancties, gebaseerd op de grillen van individuele ministers, onvoorziene en schadelijke gevolgen hebben voor onschuldige personen die geen invloed hebben op de staat, die het werkelijke doelwit van de sancties is.

De zeer brede sancties die tegen Rusland zijn ingevoerd na de invasie van Oekraïne in Oekraïne vormen een gevaarlijk precedent om een ​​sterk gepolitiseerd instrument te worden in andere conflicten, wat al kan worden waargenomen door de toepassing van sancties tegen Israëlische individuen en groepen.

Het rapport doet een aantal aanbevelingen over hoe Groot-Brittannië een sterker sanctieregime kan creëren met transparantie dat respect voor een eerlijk proces en individuele rechten verankert.

advertentie
  1. Unilaterale sanctieregelgeving voor andere doeleinden dan de nationale veiligheid moet de noodzaak en effectiviteit ervan beschrijven en voorzien in een jaarlijkse toetsingsfase door rechtbanken en/of een regelgevende instantie.
  • Bij het aanwijzen van personen moet er een duidelijk bewijsverband worden gelegd met betrekking tot de strafrechtelijke norm tussen het doelwit en de situatie die wordt aangepakt.
  • De procedure voor de aanduiding van personen bij naam zou als standaardpositie moeten gelden dat de verplichte kennisgeving van de beoogde persoon wordt ingediend door de bevoegde minister, en vergezeld moet gaan van een duidelijke procedure voor betwisting, waarbij voldoende tijd en bewijs wordt geboden die nodig zijn voor een adequate verdediging voor de rechter. aanwijzing wordt afgegeven en de beoogde persoon volledige schriftelijke redenen voor de aanwijzing verstrekt.
  • De openbaarmaking van niet-gerubriceerde informatie moet verplicht zijn in alle gevallen die geen verband houden met de nationale veiligheid.
  • De aanduiding, hetzij met naam of beschrijving, moet vergezeld gaan van een duidelijke procedure die de beoogde persoon kan volgen om te stoppen met het begaan van het gesanctioneerde gedrag. 
  • Oprichting van een panel van deskundigen om de minister bij te staan ​​bij de procedures voor het op de lijst plaatsen en het beoordelen van de aanvragen tot schrapping van de lijst.

Dean Armstrong KC:

"Het Britse regime, vaak aangestuurd door individuele ministers, ontbeert consistentie, proceshelderheid en evenredigheid en slaagt er niet in zijn doelstellingen te verwezenlijken door slechte actoren te straffen. In plaats daarvan zijn onvoorziene gevolgen zichtbaar, waarbij het gebrekkige regime gevolgen heeft voor onschuldige individuen en entiteiten die hen extraterritoriaal binden.. '

Arsen Ostrovsky, mensenrechtenadvocaat en CEO van The International Legal Forum:

"De flagrante willekeur en politisering van het bestaande sanctieregime is sinds de verkiezingen van 7 oktober elke week duidelijk geworden.th bloedbad door Hamas, aangezien precies dezelfde leiders die Israëli’s voor sancties hebben aangewezen, ervoor hebben gekozen om zelfs maar één van de Britten of buitenlanders die in de straten van Londen opriepen tot Jihad en Intifada aan te wijzen, of Palestijnse extremisten en functionarissen, die blijven aanzetten tot geweld en rassenhaat. '

Terwijl Armstrong KC en het ILF stellig geloven in de noodzaak van een sanctieregime als een belangrijk instrument van het buitenlands beleid en de nationale veiligheid, pleiten zij voor een robuuster, doelgerichter en transparanter systeem, dat in overeenstemming is met de verplichtingen van Groot-Brittannië onder het internationaal recht en met respect voor de beginselen van een eerlijk proces en individuele rechten.

https://www.eureporter.co/wp-content/uploads/2024/06/A-legal-review-of-the-UK-sanctions-regime-2.pdf

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending