Verbind je met ons

UK

De Britse regering zou het fonds dat de regionale steun van de EU vervangt, schrappen als het wordt herkozen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse conservatieve regering, die campagne voert voor herverkiezing, hoewel ze ver achter ligt in de opiniepeilingen, heeft aangekondigd dat ze het ‘Shared Prosperity Fund’, dat na de Brexit de regionale steun van de Europese Unie heeft vervangen, zou schrappen. Als Rishi Sunak premier zou blijven, zou hij in plaats daarvan de 1.5 miljard pond per jaar gebruiken om zijn plan om een ​​verplichte dienstplicht in te voeren voor 18-jarigen gedeeltelijk te financieren, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Er zijn weinig aspecten van het lidmaatschap van de Europese Unie die door pro-Brexit-conservatieven meer worden verafschuwd dan de Europese regionale hulp. De aanblik van een cirkel van gouden sterren op een blauwe achtergrond, die EU-investeringen in de minst welvarende gebieden van Groot-Brittannië verkondigde, maakte hen woedend. En toen het referendum over het verlaten van de EU plaatsvond, steunden de gebieden die het meest profiteerden van Europees geld de Brexit vaak krachtig, waarbij ze geruststelden dat het echt ‘ons geld’ was, aangezien Groot-Brittannië een netto bijdrager aan de EU-begroting leverde.

Dat werd allemaal ontrafeld in de daaropvolgende jaren. In plaats van dat het geld naar de minst welvarende gebieden gaat, strijden lokale overheden in het Verenigd Koninkrijk nu om het geld, waarbij de ministers in Westminster de winnaars bepalen. De grootste begunstigde onder de EU-regels was de armere helft van Wales geweest, dat samen met Cornwall het enige deel van Noordwest-Europa was dat nog zo ver achterbleef dat het in aanmerking kwam voor het meest genereuze financieringsniveau. Het was Wales meer dan € 2 miljard waard gedurende een zevenjarig meerjarig financieel kader.

De controle werd ontnomen aan de gedecentraliseerde regering van Wales, die de EU had toevertrouwd om te beslissen hoe het geld binnen haar algemene prioriteiten zou worden besteed. Maar daarna leek het Shared Prosperity Fund nooit echt een politieke prioriteit te zijn voor de triomfantelijke ‘Brexiteers’, die de controle over de regerende Conservatieve Partij overnamen.

En dat is ook gebleken. Na een wankele start van hun herverkiezingscampagne informeerden de Conservatieven de zondagskranten dat ze de Nationale Dienst voor 18-jarigen opnieuw zouden invoeren. De details zijn vaag, maar de tieners zouden moeten kiezen tussen twaalf maanden bij de strijdkrachten (of bij ‘cyberdefensie’) of vrijwilligerswerk in ‘civiele veerkracht’ gedurende 12 dagen per jaar.

Maar gezien de hachelijke toestand van de Britse economie en overheidsfinanciën na de drievoudige klappen van Covid, Brexit en de mondiale impact van de Russische invasie in Oekraïne, is de gouden regel van deze Britse verkiezingen dat geen enkele partij kan toegeven een ‘niet-gefinancierde’ belofte te hebben gedaan. , des te meer na de poging van Liz Truss om tijdens haar kortstondige premierschap de economische realiteit te negeren.

advertentie

De Conservatieven zeggen dat de Nationale Dienst £2.5 miljard per jaar zal kosten – en het grootste deel daarvan zal worden betaald door het schrappen van het £1.5 miljard Shared Prosperity Fund. De overige £1 miljard zal het laatste redmiddel zijn van een politicus die geen idee heeft hoe hij ergens voor moet betalen: “een harde aanpak van belastingontwijking”.

De bedragen lijken niet eens op te tellen, tenzij minder dan één op de twintig 20-jarigen zich daadwerkelijk bij het leger voegt. Wat de rest betreft, zij zullen de Orwelliaanse omschrijving van 'verplichte vrijwilligers' krijgen, hoewel de ministers al snel hebben gezegd dat niemand een boete of gevangenisstraf zal krijgen als hij zich niet aan de regels houdt.

Het zijn allemaal wanhopige dingen van een politieke partij waarvan het zeer onwaarschijnlijk is dat ze de verkiezingen zal winnen. Maar het vertegenwoordigt wel een besluit van de Conservatieven om zich te concentreren op hun kernstemmen, geconcentreerd onder de oudere leden van de Britse bevolking. Het is onwaarschijnlijk dat jonge mensen conservatief zullen stemmen.

Belangrijker nog is dat het een beslissende afschaffing betekent van de ‘Rode Muur’ – de achtergebleven plaatsen in het noorden van Engeland en Noord-Wales die van oudsher de Labour Party hebben gesteund, maar in 2016 voor Brexit hebben gestemd en Boris Johnson zijn meerderheid in Westminster hebben gegeven. 2019.

De Labour Party, die op koers ligt om de verkiezingen op 4 juli te winnen, heeft het voorstel van de Nationale Dienst snel belachelijk gemaakt. Maar we wachten nog steeds op nieuws over wat het zou doen voor de minder welvarende delen van Groot-Brittannië, zowel in de 'Rode Muur' als in gebieden zoals de valleien in Zuid-Wales die Labour zelfs op het laagste punt trouw bleven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending