Verbind je met ons

EU

VK en EU werken aan gegevenstoegang om handelsruzie na Brexit op te lossen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Groot-Brittannië heeft ermee ingestemd live data te delen met de Europese Unie over de handel met Noord-Ierland. Dit is een stap in de richting van het oplossen van de langdurige problemen die voortvloeien uit post-Brexit-regels die de handel in de regio beheersen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly en de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Maros Sepcovic, verklaarden dat de deal in Londen een belangrijke stap was in de richting van verdere onderhandelingen over de handelsregels die bekend staan ​​als het Northern Ireland Protocol.

"Ze waren het erover eens dat hoewel een aantal kritieke problemen moeten worden opgelost om een ​​weg vooruit te vinden, ze vandaag een akkoord hebben bereikt over de specifieke kwestie van de toegang van de EU tot Britse IT-systemen", aldus een gezamenlijke verklaring.

"Ze erkenden dat dit werk een cruciale voorwaarde was voor het opbouwen van vertrouwen en het bieden van zekerheid, en het vormde een nieuwe basis voor onderhandelingen tussen de EU en het VK."

Verslaggevers kregen van een woordvoerder van premier Rishi Unak te horen dat de overeenkomst een "belangrijke stap voorwaarts" was.

Micheal Martin, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, verwelkomde de gezamenlijke verklaring. Hij zei dinsdag in Brussel te zijn om het protocol en andere zaken te bespreken.

Om het vredesakkoord van 1998 tussen het Britse grondgebied Noord-Ierland (VK) en EU-lid Ierland (EU) te behouden en om een ​​harde grens te vermijden, accepteerde Groot-Brittannië als onderdeel van zijn vertrek uit de EU dat Noord-Ierland zou worden opgenomen in de interne markt van het blok. voor goederen.

advertentie

Dit heeft geleid tot controles op goederen uit het Verenigd Koninkrijk sinds januari 2021. Groot-Brittannië heeft echter veel van deze controles na toepassing van respijtperiodes nog niet geïmplementeerd. In een poging om die barrières te verlagen en het vrije verkeer van goederen aan te moedigen, heeft het ook geprobeerd de overeenkomst te herschrijven.

Om te bepalen of controles bij aankomst moeten worden uitgevoerd, heeft de EU gezocht naar live en semi-live gegevens van goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland reizen.

Groot-Brittannië heeft een nieuw systeem gecreëerd om de EU te voorzien realtime douanegegevens met betrekking tot Noord-Ierland, veiligheidsverklaringen en transitinformatie om de bezorgdheid van de EU weg te nemen dat goederen Ierland zouden kunnen binnenkomen zonder EU-douanekosten te hoeven betalen.

De woordvoerder van Sunak zei: "We zijn blij dat [de Britse regering] het systeem nu begint te gebruiken."

"Er zijn enkele verbeteringen, maar er zijn nog steeds aanzienlijke problemen in de kern van het protocol die moeten worden aangepakt", verwijst naar zaken als de rol van het Europees Hof van Justitie in handelsgeschillen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending