Verbind je met ons

UK

Truss is een ramp geweest, maar haar kwijtraken is geen garantie dat er een einde komt aan de chaos

DELEN:

gepubliceerd

on

De rampzalige reeks Britse conservatieve premiers sinds 2010 heeft geleid tot de ineenstorting van het twee maanden durende premierschap van Liz Truss. Maar alleen omdat het zowel een tragedie voor Groot-Brittannië is geweest als een farce die de wereld heeft geschokt, wil nog niet zeggen dat dit zo erg is als het maar kan zijn, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Het oordeel van de markten over het aftreden van Liz Truss was vernietigend. Het pond steeg en de kosten van overheidsleningen daalden. De onzekerheid om niet te weten wie over tien dagen de Britse premier zou zijn, voelde beter dan het slingeren van crisis naar crisis dat het kenmerk was geworden van het kortste premierschap van het VK ooit.

Het is een record dat misschien nooit zal worden verbroken. De volgende premier zal zeker langer duren. De conservatieve partij verzint de regels gaandeweg, maar wat de selectiemethode ook is, wie het geluk of de pech heeft om de volgende bewoner van Downing Street 10 te worden, is daar tot de volgende Westminster-verkiezing.

Het VK staat op het punt een interim-premier te krijgen, voorbestemd om op de winkel te passen tot een verkiezing over een jaar of twee. De conservatieven stevenen vrijwel zeker af op een zware nederlaag, maar kunnen hopen dat een periode van relatieve rust hen zal redden van de bijna vernietiging die de huidige peilingscijfers suggereren.

Er wordt gezegd dat mensen langzaam en dan snel failliet gaan en dat bleek ook te gelden voor politiek bankroet. Vroeger stonden de conservatieven bekend als een pragmatische partij, voor hen was zelfs de Europese Volkspartij te idealistisch. Er wordt zelfs grappen gemaakt dat de enige andere partij waarmee de conservatieven ooit een succesvolle relatie hadden, de Joegoslavische Liga van Communisten was.

Maar de conservatieven raakten in de greep van een ideologie die meer dan anti-Europees was en beweerden dat het lidmaatschap van de EU Groot-Brittannië ervan weerhield een paradijs voor de vrije markt te worden. Het VK heeft nu drie premiers gehad die tevergeefs hebben gezocht naar die ongrijpbare 'Brexit-kansen', nadat David Cameron weigerde het zelfs maar te proberen.

Hij accepteerde de logica dat hij niet langer een partij kon leiden waar hij het diep mee oneens was, maar zijn medeaanhangers van een verblijf in de EU, Theresa May en Liz Truss, besloten het toch te proberen. May probeerde het VK effectief in de interne markt voor fysieke goederen te houden, en maakte alle echte Brexit-gelovigen woedend. Truss probeerde de tegenovergestelde benadering, met belastingverlagingen en uitgavenverhogingen die het begin van een post-Brexit-paradijs vooronderstelden. De financiële markten maakten korte metten met dat magische denken.

advertentie

Tussen die twee vrouwen zat natuurlijk Boris Johnson, die campagne had gevoerd voor Brexit, wat hij hem ook echt geloofde. Misschien biedt hij zijn diensten weer aan. Een interim-premier die beroemd is omdat hij alleen maar om zichzelf geeft. Men moet nooit veronderstellen dat de dingen zo erg zijn dat ze niet erger kunnen worden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending