Verbind je met ons

UK

Toekomst Britse premier Johnson onzeker na excuses van partij

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Premier Boris Johnson (foto) verontschuldigde zich op woensdag (11 januari) voor het bijwonen van een "breng je eigen drank"-bijeenkomst in zijn officiële residentie tijdens de eerste coronavirusvergrendeling van Groot-Brittannië, aangezien een hooggeplaatste persoon in zijn partij en tegenstanders zeiden dat hij moest aftreden, schrijven William James en Kylie Maclellan.

Johnson gaf voor het eerst toe dat hij in mei 10 het feest in Downing Street 2020 had bijgewoond toen de COVID-19-regels sociale bijeenkomsten tot een absoluut minimum beperkten, en zei dat hij de publieke woede begreep.

"Ik ken de woede die ze bij mij voelen over de regering die ik leid als ze denken dat in Downing Street zelf de regels niet goed worden nageleefd door de mensen die de regels maken", vertelde een asgrauwe Johnson aan het parlement.

"Ik bied mijn oprechte excuses aan", zei hij.

advertentie

Johnson zei dat hij spijt had van zijn actie en dacht dat de bijeenkomst een werkevenement was - wat gejoel en gelach veroorzaakte van oppositiewetgevers.

"Ik ging op 20 mei 2020 even na zes uur naar die tuin om groepen medewerkers te bedanken voordat ik 25 minuten later terug naar mijn kantoor ging om verder te werken", zei Johnson.

"Achteraf had ik iedereen terug naar binnen moeten sturen."

advertentie

Leiders van alle belangrijke oppositiepartijen riepen op tot zijn ontslag, terwijl de leider van de conservatieven in Schotland de eerste figuur in zijn partij was die zei dat Johnson nu moet stoppen.

Labour Party-leider Keir Starmer zei dat het publiek – dat Johnson in december 2019 een verpletterende verkiezingsoverwinning overhandigde nadat hij beloofde de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie veilig te stellen – hem een ​​leugenaar vond.

'Het feest is voorbij, premier,' zei Starmer tegen hem.

"Na maanden van bedrog en bedrog, is het zielige schouwspel van een man die van de weg is geraakt. Zijn verdediging dat hij niet besefte dat hij op een feestje was, is zo belachelijk dat het zelfs beledigend is voor het Britse publiek."

De woede is toegenomen sinds ITV News meldde dat Johnson en partner Carrie zich met ongeveer 40 medewerkers in de tuin van Downing Street vermengden nadat zijn kabinetschef Martin Reynolds een uitnodiging had gestuurd waarin hij de aanwezigen vroeg om "je eigen drank mee te nemen". De perssecretaris van Johnson zei dat de premier die e-mail niet had gezien.

Talloze mensen, waaronder enkele wetgevers, hebben beschreven hoe de regels hen afgelopen mei van het bed hielden van stervende dierbaren, in tegenstelling tot de gebeurtenissen in Downing Street.

Sommige van Johnson's eigen conservatieve wetgevers hadden gezegd dat zijn reactie op woensdag op de groeiende furore zijn toekomst zou bepalen.

De Britse premier Boris Johnson loopt buiten Downing Street in Londen, Groot-Brittannië, 12 januari 2022. REUTERS/Henry Nicholls
De Britse premier Boris Johnson loopt buiten Downing Street in Londen, Groot-Brittannië, 12 januari 2022. REUTERS/Henry Nicholls

"Hij heeft veel water opgevangen en is aan het zinken, maar nog niet helemaal gezonken", zei een van hen.

Hoge ministers verzamelden zich rond Johnson om hun steun te betuigen op sociale media, maar andere wetgevers waren niet overtuigd, met name de Schotse conservatieve leider Douglas Ross.

"Helaas moet ik zeggen dat zijn positie niet langer houdbaar is", vertelde Ross aan Sky News, nadat hij eerder met Johnson had gesproken. Sky zei dat hij een brief van wantrouwen jegens de premier zou indienen.

Om een ​​leiderschapsuitdaging op gang te brengen, moeten 54 van de 360 ​​conservatieve parlementsleden in het parlement schrijven: brieven van wantrouwen aan de voorzitter van het partijcomité "1922".

"Ik ben bang dat het lijkt alsof de premier politiek gezien een wandelende dode man is", zei Roger Gale, een andere conservatieve wetgever die ook een brief heeft geschreven waarin Johnson wordt opgeroepen een uitdaging aan te gaan.

Nog maar twee jaar geleden zat Johnson in de lift: hij had de grootste conservatieve meerderheid behaald sinds die van Margaret Thatcher in 1987, nadat hij had beloofd de Brexit voor elkaar te krijgen. Hij had de campagne geleid om de EU te verlaten in het referendum van 2016.

Maar een reeks misstappen over alles van smerige schandalen en de weelderige renovatie van zijn flat aan zijn behandeling van COVID-19 en nu hebben Downing Street-partijen zijn politieke kapitaal leeggezogen.

Uit twee snelle opiniepeilingen op dinsdag bleek dat ruim de helft van de respondenten vond dat Johnson moest aftreden. Vorige maand verloren de conservatieven een parlementaire zetel die ze bijna 200 jaar hadden ingenomen, terwijl de comfortabele voorsprong van de partij op Labour in opiniepeilingen is verdampt.

Bookmakers hebben hun kansen verlaagd dat Johnson dit jaar wordt vervangen als premier, waarbij de lokale verkiezingen in mei als een ander moment van gevaar werden beschouwd.

Toen de details van de bijeenkomst voor het eerst naar voren kwamen, zei Johnson dat hij geen commentaar kon geven totdat een hoge functionaris, Sue Gray, een onderzoek naar andere beschuldigingen - aanvankelijk ontkend - had afgerond dat hij en zijn functionarissen regelovertredende partijen hielden.

In reactie op de oproepen tot zijn ontslag, stelde hij opnieuw Gray's onderzoek uit.

"Ik kan niet vooruitlopen op de conclusies van het huidige onderzoek, ik heb genoeg geleerd om te weten dat er dingen waren die we gewoon niet goed hebben gedaan. En ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen", zei hij.

Tegenstanders zeiden dat hij zich niet had verontschuldigd voor de partij zelf, die volgens Johnson woensdag "technisch gezien binnen de richtlijnen zou vallen", maar hij vond het gewoon jammer dat hij was ontdekt.

Terwijl het parlement weergalmde van eisen om zijn hoofd, zei Johnson's biograaf Andrew Gimson dat het onwaarschijnlijk was dat hij zou opstappen tenzij zijn parlementaire collega's het land moesten verlaten.

"Hij zal een manier zoeken om hier doorheen te komen. Hij is niet het type dat ontslag neemt", zei Gimson.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending