Verbind je met ons

UK

VK wil een onbepaalde stilstand en heronderhandeling van het Noord-Ierse Protocol

DELEN:

gepubliceerd

on

Het VK presenteerde zijn voorgestelde “weg vooruit” over het Ireland/Northern Ireland Protocol (NIP) aan het parlement van Westminster deze week. De Noord-Ierse minister van Buitenlandse Zaken Brandon Lewis wil niets minder dan heronderhandeling, met een bijbehorende stilstand met verlengde aflossingsvrije perioden en zonder verdere juridische stappen van de EU.  

Het RVP maakt daar uiteraard deel van uit Terugtrekkingsovereenkomst tussen de EU en het VK, de 'ovenklare' deal waarover de Britse premier onderhandelde, die hij gebruikte als zijn belangrijkste strijdkreet bij de algemene verkiezingen van 2019 en die vervolgens met weinig onenigheid door het parlement raasde. 

The UK did not discuss its command paper with the EU beforehand – but the UK has – again – acted unilaterally and without consultation with the EU.

De Britse regering beweert nu dat ze in het nauw werd gedreven om te onderhandelen over een suboptimale deal over Noord-Ierland door: "het aandringen van het Parlement in de Benn-Burt Act dat het VK de EU niet kon verlaten zonder een akkoord", een wet die werd ingevoerd om een ​​zo -zogenaamd 'no deal-scenario'. Dit zou volgens hen de onderhandelingshand van de regering radicaal hebben ondermijnd.

The UK also claims that the well-documented impacts of new customs arrangements were unknown, despite explanatory documents provided by the civil service and the contributions of many trade bodies from Northern Ireland and further afield at the time. Even if a negotiator was isolated from the world outside his department, he would have been unable to maintain blissful – and now useful – ignorance.

Het VK schetst het werk dat het heeft gedaan en de investeringen van een half miljard pond die het heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het VK klaar was voor de veranderingen die op 1 januari 2021 van kracht zouden worden. Het wijst ook op wat het als problemen beschouwt , inclusief de verlegging van handel die heeft plaatsgevonden, inclusief de 50% stijging van de waarde van de Ierse export van goederen naar Noord-Ierland in vergelijking met 2018. Volgens het VK geeft dit het reden om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, waardoor het eenzijdig vrijwaringsmaatregelen zou kunnen nemen. Deze maatregelen zouden evenredig moeten zijn en zouden om de drie maanden door het Gemengd Comité van het terugtrekkingsakkoord moeten worden herzien.

De reactie from European Commission Vice President Maroš Šefčovič was swift: “The Protocol on Ireland/Northern Ireland is the joint solution that the EU found with Prime Minister Boris Johnson and Lord David Frost […] the Protocol must be implemented. Respecting international legal obligations is of paramount importance.

advertentie

“De EU heeft gezocht naar flexibele, praktische oplossingen om de problemen op te lossen die burgers in Noord-Ierland ondervinden bij de uitvoering van het protocol. Zo heeft de Commissie op 30 juni een pakket maatregelen ingediend om bepaalde urgente kwesties aan te pakken, waaronder het wijzigen van onze eigen regels om de levering van medicijnen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland op lange termijn te waarborgen. Deze oplossingen zijn tot stand gebracht met als kerndoel de mensen in Noord-Ierland ten goede te komen.

“We zijn klaar om creatieve oplossingen te blijven zoeken, binnen het kader van het protocol, in het belang van alle gemeenschappen in Noord-Ierland. We gaan echter niet akkoord met heronderhandeling van het protocol.”

The leader of the European Parliament’s UK co-ordination group David McAllister tweeted that the UK proposal would be discussed tomorrow (22 July), but tweeted: “The protocol takes into account the UK government’s decision to leave the Single Market and Customs Union. It upholds the Good Friday Agreement and ensures peace and stability in Northern Ireland. The protocol cannot be renegotiated or replaced.”

In a press release the UK states: “The Protocol will not be scrapped, but significant changes are needed to achieve a sustainable ‘new balance’ which puts the UK-EU relationship on a stable footing. […] 

“Om dit te laten gebeuren, zijn er ingrijpende veranderingen nodig in de regelingen voor de handel in goederen en het institutionele kader. Deze omvatten:

· Implementatie van een meer rigoureuze, empirisch onderbouwde en gerichte aanpak om te voorkomen dat goederen die gevaar lopen de interne markt binnenkomen. We zijn bereid om in de Ierse Zee EU-douaneregels af te dwingen voor goederen die via Noord-Ierland naar Ierland gaan, maar goederen die naar Noord-Ierland gaan en daar blijven, moeten vrijwel vrij kunnen circuleren en volledige douane- en SPS-processen mogen alleen worden toegepast op goederen echt bestemd voor de EU.

· Ervoor zorgen dat bedrijven en consumenten in Noord-Ierland normale toegang kunnen blijven houden tot goederen uit de rest van het VK waar ze al lang op vertrouwen. Het regelgevingsklimaat in Noord-Ierland zou verschillende normen moeten tolereren, waardoor goederen die volgens Britse normen zijn vervaardigd en door Britse autoriteiten worden gereguleerd, vrij in Noord-Ierland kunnen circuleren zolang ze in Noord-Ierland blijven.

· Normalisering van de bestuursbasis van het protocol, zodat de relatie tussen het VK en de EU uiteindelijk niet wordt gecontroleerd door de EU-instellingen, waaronder het Hof van Justitie. We moeten terugkeren naar een normaal Verdragskader waarin bestuur en geschillen collectief worden beheerd en uiteindelijk door internationale arbitrage.”

Deel dit artikel:

Trending