Verbind je met ons

Noord-Ierland

Britse regering zet stappen voorwaarts over het protocol van Noord-Ierland aan het parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Minister van Staat bij het Cabinet Office, Lord Frost (foto), en staatssecretaris voor Noord-Ierland (SoSNI), Brandon Lewis, hebben vandaag (8 juli) in de Policy Exchange-denktank gesproken over de weg vooruit met betrekking tot het Noord-Ierse Protocol.

Zowel Lord Frost als SoSNI bevestigden de toezegging van de regering om de Overeenkomst van Belfast (Goede Vrijdag) in al zijn dimensies te beschermen. Ze zeiden dat het protocol faalde in zijn doelstellingen om de impact op het dagelijks leven in Noord-Ierland te minimaliseren en de handel tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië te vergemakkelijken.

Lord Frost kondigde aan dat de regering haar volgende stappen overweegt en voor het zomerreces haar aanpak van het Protocol aan het Parlement zal uiteenzetten.

advertentie

Lord Frost zei:

“De huidige situatie is niet in overeenstemming met het zorgvuldige evenwicht in de Overeenkomst van Belfast (Goede Vrijdag) en is niet hoe het protocol zou moeten werken. Die politieke realiteit moet worden erkend en aangepakt. Deze regering kan die realiteit niet zomaar negeren en toekijken terwijl de zaken gespannener en moeilijker worden. 

“We zullen altijd de voorkeur geven aan een consensuele benadering om deze situatie op te lossen. We hebben er alle vertrouwen in, gezien alles wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt, dat er manieren zijn om de balans te vinden en de nodige aanpassingen te doen. Op deze manier werken is het verantwoordelijke om te doen en het is de beste manier om te voldoen aan de verplichtingen van de overheid jegens iedereen in Noord-Ierland. Maar uiteraard blijven alle opties op tafel. 

advertentie

"Dus we overwegen onze volgende stappen, we bespreken met alle geïnteresseerden, en ik kan vandaag zeggen dat we onze benadering van het Parlement voor het zomerreces weloverwogen zullen uiteenzetten. 

“De prijs die ons allemaal wordt aangeboden, als we een nieuw evenwicht kunnen herstellen op een manier die voor ons allemaal werkt, is dat we de betrekkingen tussen het VK en de EU op een nieuw traject kunnen zetten, een die verder gaat dan de huidige spanningen, een die de uitdagingen van de afgelopen jaren overstijgt en het echte, echte potentieel voor vriendschappelijke samenwerking realiseert”.

Staatssecretaris voor Noord-Ierland zei: “De impact van de manier waarop het protocol wordt uitgevoerd, wordt gevoeld in alle gemeenschappen die hun dagelijks leven leiden. Dit leidt af van de belangrijke taak om het enorme economische potentieel van Noord-Ierland te realiseren.

“Noord-Ierland heeft echte economische troeven en we zouden ons moeten concentreren op hoe we innovatie kunnen stimuleren, de vaardigheidskloof kunnen dichten, de export kunnen vergroten en de kansen van de groene industriële revolutie kunnen benutten. 

"Mijn visie voor Noord-Ierland gaat over het bouwen van een gedeelde en stabiele toekomst voor alle mensen in Noord-Ierland, waarbij de positieve verbanden tussen vrede, veiligheid en welvaart worden benut."

Noord-Ierland

'Ik heb hier geen politieke overwinning nodig, ik wil een oplossing vinden' - Šefčovič

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Maroš Šefčovič bracht deze week zijn eerste bezoek aan Noord-Ierland. Na twee dagen van intensieve ontmoetingen met het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en lokale politici legde hij zijn aanpak uit op een persconferentie aan het einde van zijn bezoek: “Ik heb hier geen politieke overwinning nodig, ik wil een oplossing vinden, dat zou een win-winsituatie zijn voor iedereen, in de eerste plaats voor de bevolking van Noord-Ierland.”

"Mijn belangrijkste afhaalpunt was betrokkenheid, gericht op het oplossen van problemen en het voortzetten van onze contacten", zei Šefčovič. “We zijn bereid een stap verder te gaan om naar oplossingen te zoeken en we hopen dat we dat in een rustige en constructieve sfeer kunnen doen.”

Hij zei dat hij de afgelopen twee dagen veel had gehoord over SPS, toegang tot goederen, medicijnen in het bijzonder, en de betrokkenheid van Noord-Ierse belanghebbenden. Hij voegde er echter aan toe dat men niet bleef stilstaan ​​bij het afschaffen van het toezicht van het Europese Hof van Justitie, maar conditio sine qua non van het vrije verkeer van goederen genieten. 

advertentie

“Ik heb van niemand gehoord die dacht dat het een goed idee zou zijn om de kans te missen om gratis deel uit te maken van de grootste interne markt ter wereld, omdat de mensen hier weten dat Noorwegen bijvoorbeeld meer betaalt dan € 3 miljard om in de markt te zijn voor elke financiële vooruitzichten.” Hij drong er bij politici op aan zich te concentreren op de dagelijkse beslommeringen van mensen en de belangen van het bedrijfsleven. 

Šefčovič onderstreepte de niet aflatende inzet van de EU voor de bevolking van Noord-Ierland, maar riep op tot eerlijkheid: “De Europese Unie kan niet de schuld krijgen van de kosten van de Brexit. Door de brexit moest er overeenstemming worden bereikt over het vermijden van een harde grens op het eiland Ierland. Na jaren van lange, complexe onderhandelingen hebben we een oplossing gevonden met het VK in de vorm van het Protocol.”

“Het verwijderen van het protocol lost geen enkel probleem op. Het is de beste oplossing die we met het VK hebben gevonden om de unieke situatie van het eiland Ierland aan te pakken, en de uitdagingen die worden gecreëerd door het type Brexit dat de huidige Britse regering heeft gekozen. Als het protocol niet wordt toegepast, verdwijnen de problemen niet, maar worden de tools om ze op te lossen weggenomen.”

advertentie

Over het besluit van het VK om de respijtperiodes eenzijdig te verlengen, zei hij: “De EU heeft haar goede wil getoond. Eerder deze week hebben we koel en kalm gereageerd op de verklaring van het VK over de voortzetting van bestaande gratieperiodes.

“We hebben dit gedaan om een ​​constructieve sfeer te creëren voor onze lopende discussies.

Tot slot wil ik nog één belangrijk ding benadrukken: onze overkoepelende doelstelling is om een ​​positieve en stabiele relatie met het Verenigd Koninkrijk tot stand te brengen.

“Na vijf jaar waarin duidelijkheid en stabiliteit vaak ontbrak, hebben we nu een solide basis om op samen te werken: het terugtrekkingsakkoord en het handels- en samenwerkingsakkoord.”

Verder lezen

Europese Commissie

Commissie komt met praktische oplossingen voor de levering van medicijnen in Noord-Ierland in het kader van het Protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland, en voor sanitaire en fytosanitaire maatregelen

gepubliceerd

on

Op 26 juli heeft de Commissie een reeks 'non-papers' gepubliceerd op het gebied van medicijnen en sanitaire en fytosanitaire maatregelen, in het kader van de uitvoering van het Protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland. In een non-paper specifiek over medicijnen wordt de door de Commissie voorgestelde oplossing uiteengezet om te zorgen voor een continue, langdurige levering van medicijnen in Noord-Ierland, vanuit of via Groot-Brittannië. Deze non-paper is eerder gedeeld met het VK het pakket maatregelen aangekondigd door de Commissie op 30 juni 2021, om in het belang van alle gemeenschappen in Noord-Ierland enkele van de meest urgente kwesties in verband met de uitvoering van het protocol aan te pakken.

Vice-president Maroš Šefčovič zei: “Deze oplossingen hebben een ondubbelzinnige gemeenschappelijke noemer – ze werden tot stand gebracht met als kerndoel de mensen in Noord-Ierland ten goede te komen. Uiteindelijk gaat ons werk om ervoor te zorgen dat de zuurverdiende voordelen van het Goede Vrijdag (Belfast) Akkoord – vrede en stabiliteit in Noord-Ierland – worden beschermd, terwijl we een harde grens op het eiland Ierland vermijden en de integriteit van de Europese Unie behouden. Markt."

De oplossing voor geneesmiddelen houdt in dat de EU haar eigen regels wijzigt, in het kader van het protocol, zodat de nalevingsfuncties voor geneesmiddelen die uitsluitend aan de Noord-Ierse markt worden geleverd, permanent in Groot-Brittannië kunnen worden gevestigd, onder specifieke voorwaarden die ervoor zorgen dat de geneesmiddelen betrokken zijn niet verder verspreid in de interne markt van de EU. Het gaat hier voornamelijk om generieke en vrij verkrijgbare geneesmiddelen. De oplossing toont de inzet van de Commissie voor de mensen in Noord-Ierland en voor het Goede Vrijdagakkoord (Belfast), met een wetgevingsvoorstel dat in het vroege najaar wordt verwacht om het wetgevingsproces op tijd af te kunnen ronden.

advertentie

De andere non-papers die vandaag zijn gepubliceerd, hebben betrekking op een door de Commissie geïdentificeerde oplossing om het verkeer van hulphonden die personen begeleiden die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland reizen te vergemakkelijken, en op een voorstel van de Commissie om het vervoer van vee van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te vereenvoudigen , en om de regels te verduidelijken over dierlijke producten van oorsprong uit de EU die naar Groot-Brittannië worden vervoerd voor opslag voordat ze naar Noord-Ierland worden verscheept. Al deze documenten, waarin de door de Commissie geboden flexibiliteit wordt geschetst, zijn gedeeld met het VK en de EU-lidstaten en zijn beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Brexit

EU steunt Ierland terwijl het VK zoekt naar oplossingen voor het dilemma van het Noord-Ierse Protocol

gepubliceerd

on

Het controversiële protocol van Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK, lijkt niet op korte termijn te worden opgelost. Zoals Ken Murray uit Dublin meldt, de Europese Commissie wil niet terugkrabbelen terwijl de Britten blijven zoeken naar een opening om uit een overeengekomen document te komen dat ze zelf afgelopen december hebben geprezen.

Het is zeven maanden geleden dat de Britse regering opschepte over veel toen de Brexit formeel werd ondertekend en bezegeld in Brussel met een glimlach en pre-kerstgejuich rondom.

Zoals de Britse hoofdonderhandelaar Lord David Frost op kerstavond 2020 tweette: “Ik ben erg blij en trots dat ik een geweldig Brits team heb geleid om de uitstekende deal van vandaag met de EU te sluiten.

advertentie

“Beide partijen hebben dag in dag uit onvermoeibaar gewerkt in uitdagende omstandigheden om in recordtijd de grootste en breedste deal ter wereld te krijgen. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt."

Je zou kunnen denken als je zijn woorden leest dat de Britse regering hoopte nog lang en gelukkig te leven zodra de deal rond was. Niet alles gaat echter volgens plan.

In het kader van het Brexit-terugtrekkingsakkoord heeft het Noord-Ierse Protocol, dat een bijlage is bij het EU/VK-akkoord, een nieuwe handelsovereenkomst tot stand gebracht tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, dat, hoewel het zich op het eiland Ierland bevindt, zich feitelijk in het Verenigd Koninkrijk bevindt.

advertentie

Het doel van het protocol is dat bepaalde artikelen die van GB naar NI worden vervoerd, zoals eieren, melk en gekoeld vlees, havencontroles moeten ondergaan om op het eiland Ierland te komen, van waaruit ze lokaal kunnen worden verkocht of verder kunnen worden vervoerd. naar de Republiek, die in de Europese Unie blijft.

Zoals protestantse vakbondsleden van de arbeidersklasse of Britse loyalisten in Noord-Ierland het zien, komt het Protocol of de fictieve handelsgrens in de Ierse Zee neer op een nieuwe stap in de richting van een verenigd Ierland - waartegen zij zich fel verzetten - en markeert verder isolement van Groot-Brittannië waar hun loyaliteit is tot.

Voormalig leider van de Democratic Unionist Party Edwin Poots zei dat het protocol "absurde belemmeringen heeft opgeworpen voor de handel met onze grootste markt [GB]".

Er werd een respijtperiode van 1 januari tot 30 juni overeengekomen om de maatregelen van kracht te laten worden, maar de vijandigheid in Noord-Ierland jegens het protocol was zo groot dat die periode nu is verlengd tot eind september om manieren te vinden voor een acceptabel compromis om alle partijen tevreden te houden!

Het Protocol en de implicaties ervan, die, naar het lijkt, Groot-Brittannië niet doordacht, heeft leden van de vakbondsgemeenschap in Noord-Ierland zo boos gemaakt, protesten op straat sinds de vroege zomer om de andere nacht, zijn een normaal verschijnsel geworden.

Dat is het gevoel van verraad jegens Londen over het protocol, Britse loyalisten hebben gedreigd hun protesten naar Dublin in de Ierse republiek te brengen, een stap die velen zouden zien als een excuus voor geweld.

Loyalistische activist Jamie Bryson aan het woord De Pat Kenny Show on Newstalk Radio in Dublin zei onlangs: "Behalve dat er de komende weken een vrij opmerkelijke ommekeer komt in het Noord-Ierse protocol... Ik kan me voorstellen dat die protesten zeker ten zuiden van de grens zullen plaatsvinden, zeker na 12 juli."

12 juliy, een datum die in Noord-Ierland wordt gezien als het hoogtepunt van het marsseizoen van de Oranje Orde, is gekomen en gegaan. Tot dusver moeten degenen die tegen het protocol zijn in Noord-Ierland de grens tussen Noord-Ierland en Zuid-Ierland nog niet oversteken.

Echter, terwijl de druk op de regering in Londen toeneemt door Britse vakbondsleden in Noord-Ierland en handelaren die denken dat hun bedrijven zwaar zullen lijden wanneer de volledige inhoud van het Protocoldocument van kracht wordt, heeft Lord Frost wanhopig geprobeerd de deal te wijzigen en te verzachten hij onderhandelde en prees tot het uiterste afgelopen december.

Dezelfde deal, moet worden toegevoegd, werd in het Lagerhuis aangenomen met 521 stemmen tegen 73, een teken misschien dat de Britse regering haar due diligence niet heeft uitgevoerd!

Een van de zichtbare gevolgen van de Brexit in Noord-Ierland zijn lange vertragingen voor vrachtwagenchauffeurs in havens, waarbij enkele grote supermarktketens klagen over lege schappen.

Het gevoel in Dublin is dat als de COVID-19-maatregelen niet van kracht waren, de echte echte gevolgen van de Brexit in Noord-Ierland waarschijnlijk zwaarder zouden zijn dan ze al zijn.

Onder druk op Lord Frost om dit politieke dilemma zo snel mogelijk op te lossen, zei hij vorige week tegen het Westminster-parlement: "We kunnen niet doorgaan zoals we zijn".

Bij het publiceren van wat de titel 'A Command Paper' droeg, ging het brutaal verder: "de betrokkenheid van de EU bij het controleren van de deal "veroorzaakt alleen maar wantrouwen en problemen".

De krant suggereerde zelfs de afschaffing van de algemene douanepapieren voor handelaren die vanuit Groot-Brittannië naar NI verkopen.

In plaats daarvan zou een "vertrouwen en verifiëren" -systeem, een "honesty box" genoemd, van toepassing zijn, waarbij handelaren hun verkopen zouden registreren in een light-touch-systeem dat inspectie van hun toeleveringsketens mogelijk maakt, een suggestie die smokkelaars ongetwijfeld naar bed stuurde met een lach op hun gezicht!

De suggestie van een "honesty box" moet grappig en ironisch hebben geklonken in Noord-Ierland, waar Boris Johnson in 2018 afgevaardigden op de jaarlijkse DUP-conferentie beloofde dat "er geen grens in de Ierse Zee zou zijn" alleen voor hem om vervolgens terug te gaan op zijn woord!

Nu de voorzitter van de EU-Commissie, Ursula Von Der Leyen, vorige week aan de Britse premier Boris Johnson heeft bevestigd dat er niet opnieuw over de overeenkomst zal worden onderhandeld, lijkt het erop dat de Britse kant zichzelf weer uiterst impopulair zal maken bij de protestantse unionistische en Ierse nationalistische gemeenschappen in Noord- Ierland.

Met Britse protestantse vakbondsleden in Noord-Ierland die boos zijn over het Protocol, zijn Ierse katholieke nationalisten ook woedend op Londen nadat de staatssecretaris voor NI Brandon Lewis voorstellen had aangekondigd om alle onderzoeken naar moorden gepleegd tijdens de Troubles vóór 1998 te staken.

Indien geïmplementeerd, zouden de families van degenen die stierven door toedoen van Britse soldaten en veiligheidsdiensten nooit gerechtigheid krijgen, terwijl degenen die stierven door acties van Britse loyalisten en Ierse republikeinen hetzelfde lot zouden ondergaan.

De Taoiseach Micheál Martin die in Dublin sprak, zei dat "de Britse voorstellen onaanvaardbaar waren en neerkwamen op verraad [aan de families]."

Met de Amerikaanse president Joe Biden, een man van Ierse afkomst, die vorig jaar zei dat hij geen handelsovereenkomst met het VK zal ondertekenen als Londen iets doet om het vredesakkoord met Noord-Ierland van 1998 te ondermijnen, lijkt het erop dat de regering van Boris Johnson een slinkende aantal vrienden in Brussel, Berlijn, Parijs, Dublin en Washington.

De besprekingen om de voorwaarden van het Noord-Ierse Protocol te herzien, lijken de komende weken te worden hervat.

Nu de EU aangeeft niet te willen wijken en de Amerikaanse regering de kant van Dublin kiest, bevindt Londen zich in een moeilijk dilemma waarvoor iets opmerkelijks nodig is om aan te ontsnappen.

Zoals een beller van een radioprogramma in Dublin vorige week over de kwestie opmerkte: “Iemand zou de Britten moeten vertellen dat Brexit gevolgen heeft. Je krijgt waar je op stemt.”

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending