Verbind je met ons

Brexit

EU verleent gegevenstoereikendheid aan het VK voor een periode van vier jaar

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Vandaag (28 juni) heeft de EU twee adequaatheidsbesluiten voor het Verenigd Koninkrijk aangenomen, slechts twee dagen voordat een voorwaardelijke interimregeling die is overeengekomen in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK op 30 juni 2021 afliep. De nieuwe adequaatheidsovereenkomsten zijn onmiddellijk van kracht, schrijft Catherine Feore. 

In het besluit wordt erkend dat de regels van het VK - die in feite van de EU zijn - voldoende waren om aan het beschermingsniveau van de EU te voldoen. De beslissingen zijn vereisten op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wetshandhavingsrichtlijn, waardoor gegevens vrijelijk van de EU naar het VK kunnen stromen. 

De Britse premier Boris Johnson vroeg vooraanstaande Brexit-aanhangers, waaronder Iain Duncan Smith MP, om een ​​taskforce te vormen om "de nieuwe kansen van het verlaten van de EU te grijpen". Een van de door de taskforce geïdentificeerde gebieden was de AVG, die zij beschouwt als een belemmering voor innovatie en groei. 

advertentie

In de laatste rapport, identificeert de taskforce specifiek de artikelen 5 en 22 van de AVG als: 

nadelig voor het bedrijfsleven. Artikel 5 van de AVG vereist dat gegevens "verzameld worden voor gespecificeerde, expliciete en legitieme doeleinden" en "adequaat, relevant en beperkt tot wat nodig is". De taskforce is van mening dat dit de ontwikkeling van AI-technologieën beperkt. 

Artikel 22 van de AVG bepaalt dat individuen "[niet] onderworpen moeten zijn aan een beslissing die uitsluitend is gebaseerd op geautomatiseerde verwerking, inclusief profilering, die rechtsgevolgen voor hem of haar heeft, of hem of haar op vergelijkbare wijze aanzienlijk treft", betoogt de Britse kant dat met inbegrip van menselijke beoordeling, kan leiden tot beslissingen die verkeerd, niet verklaarbaar of bevooroordeeld zijn en waarin staat dat geautomatiseerde besluitvorming niet uitsluitend op uitdrukkelijke toestemming mag worden gebaseerd, maar kan worden gebruikt wanneer er een legitiem of openbaar belang in het spel is.

advertentie

Waarden en transparantie Vice-president Věra Jourová zei: “Het VK heeft de EU verlaten, maar vandaag is het wettelijke regime voor de bescherming van persoonsgegevens zoals het was. Daarom nemen we vandaag deze adequaatheidsbesluiten aan.” Jourová erkende de bezorgdheid van het Parlement over de mogelijkheid van meningsverschillen tussen het VK, maar zei dat er belangrijke waarborgen waren.  

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: “Na maanden van zorgvuldige beoordelingen kunnen we EU-burgers vandaag de zekerheid geven dat hun persoonlijke gegevens zullen worden beschermd wanneer ze naar het VK worden overgedragen. Dit is een essentieel onderdeel van onze nieuwe relatie met het VK. Het is belangrijk voor een vlotte handel en een effectieve bestrijding van misdaad.”

Voor het eerst bevatten de adequaatheidsbesluiten een 'sunset-clausule', die de duur ervan strikt beperkt. Dit betekent dat de besluiten na vier jaar automatisch vervallen. Na die periode kunnen de bevindingen inzake adequaatheid echter alleen worden vernieuwd als het VK blijft zorgen voor een passend niveau van gegevensbescherming.

De Commissie heeft bevestigd dat zij gedurende deze vier jaar de juridische situatie in het VK zal blijven volgen en op elk moment kan ingrijpen als het VK afwijkt van het huidige beschermingsniveau. 

Julian David, CEO van TechUK, een handelsorganisatie voor de Britse digitale sector, zei: “Sinds de dag na het referendum van 2016 is het waarborgen van een adequaatheidsbesluit tussen de EU en het VK een topprioriteit geweest voor techUK en de bredere technologie-industrie. Het besluit dat het Britse gegevensbeschermingsregime een gelijkwaardig beschermingsniveau biedt als de EU AVG, is een blijk van vertrouwen in de hoge normen voor gegevensbescherming van het VK en is van vitaal belang voor de handel tussen het VK en de EU, aangezien het vrije verkeer van gegevens essentieel is voor iedereen bedrijfssectoren.”

Het VK hoopt dat ontwikkelingen op dit gebied kunnen worden ontwikkeld via de G7-overeenkomst voor digitale en technologische sectorcoördinatie.

Rafi Azim-Khan, Head of Data Privacy bij internationaal advocatenkantoor Pillsbury, zei: “Je zou waarschijnlijk de hele offshore windvloot van het VK van stroom kunnen voorzien met een zucht van verlichting van Britse bedrijven. Het VK heeft nu een bevinding van de geschiktheid van de gegevenswet van de EU veiliggesteld. Dit is een groot probleem voor alle bedrijven die in het VK actief zijn, omdat het complicaties vermijdt die de gegevensstromen van de EU naar het VK hadden kunnen verstoren, op dezelfde manier waarop overdrachten buiten de EU naar de VS, het Verre Oosten en andere landen zijn getroffen.

“Er moet aan worden herinnerd dat de EU-regels de oorzaak zijn geweest van veranderingen in de gegevenswetgeving over de hele wereld. De AVG wordt vaak gezien als de gouden standaard van gegevensprivacywetten en heeft een groot rimpeleffect gehad, zoals het beïnvloeden van nieuwe wetten, zoals in Brazilië en Californië. De EU lijkt bereid om een ​​harde lijn te trekken over wijzigingen in de AVG. Het is waarschijnlijk dat het VK vrijwel in de pas blijft lopen met Europa, misschien met wat knutselen om de inspanningen van 'Global Britain' te helpen passen."

Brexit

Brexit-impact 'wordt erger' doordat supermarktwinkel meer gaat kosten en sommige EU-producten uit de schappen verdwijnen

gepubliceerd

on

De volledige impact van Brexit op zowel bedrijven als consumenten zal pas volgend jaar worden gevoeld, aangezien de tekorten zullen toenemen in sectoren variërend van voedsel tot bouwmaterialen, heeft een vooraanstaande douanedeskundige beweerd, schrijft David Peterselie.

Simon Sutcliffe, een partner bij belasting- en adviesbureau Blick Rothenberg, is van mening dat vertragingen door de regering bij de uitvoering van de douanewetten na de Brexit de impact van het vertrek van het VK uit de Europese Unie hebben "verzacht" en dat "het nog erger zal worden" wanneer ze eindelijk ingevoerd vanaf januari 2022.

Ondanks het vertrek uit de EU op 1 januari 2020 heeft de regering veel van de douanewetten die vorig jaar in werking zouden treden.

advertentie

De eis van pre-notificatie van aankomst in het VK van import van agrofood wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van de reeds uitgestelde datum van 1 oktober van dit jaar.

De nieuwe eisen voor Export Gezondheidscertificaten worden nu nog later ingevoerd, namelijk op 1 juli volgend jaar.

Controles om dieren en planten te beschermen tegen ziekten, plagen of verontreinigingen worden ook uitgesteld tot 1 juli 2022, evenals de vereiste voor veiligheids- en beveiligingsverklaringen bij invoer.

advertentie

Wanneer deze wetten, die ook het douaneaangiftesysteem omvatten, van kracht worden, gelooft de heer Sutcliffe dat de voedsel- en grondstoffentekorten die al tot op zekere hoogte al bestaan ​​- vooral in Noord-Ierland - op het vasteland zullen verergeren met sommige producten verdwijnen in de nabije toekomst uit de supermarktschappen.

Sutcliffe, die als een van de eersten het tekort aan vrachtwagenchauffeurs voorspelde,nd grensproblemen in Noord-Ierland, zei: "Zodra deze extra verlengingen eindigen, zullen we in een hele wereld van pijn zitten totdat importeurs er grip op krijgen, net zoals de exporteurs van het VK naar de EU dat al hebben gedaan.

“De kosten van de betrokken bureaucratie zullen ertoe leiden dat veel retailers sommige producten uit de EU eenvoudigweg niet meer op voorraad zullen hebben.

Als je weet dat je fruitbezorging 10 dagen vastzit in een Britse haven, wachtend om te worden gecontroleerd, dan ga je niet de moeite nemen om het te importeren, want het gaat af voordat het de winkel bereikt.

"We kijken naar allerlei soorten producten die uit supermarkten verdwijnen, van salami tot kazen, omdat ze gewoon te duur zullen zijn om te verzenden. Hoewel een paar delicatessenwinkels deze producten op voorraad hebben, zullen ze duurder worden en moeilijker te verkrijgen zijn. vind."

Hij voegde eraan toe dat de supermarktwinkel ook te maken zal krijgen met sterke prijsstijgingen, aangezien de importkosten van zelfs basisproducten zoals vers vlees, melk, eieren en groenten retailers meer zullen kosten.

"De retailers zullen niet veel andere keuze hebben dan in ieder geval een deel van de hogere kosten door te berekenen aan de consument", aldus Sutcliffe. “Consumenten zullen met andere woorden minder keuze hebben en meer moeten betalen voor hun wekelijkse boodschappen.”

Een woordvoerder van nr. 10 zei: “We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, en daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Verder lezen

Brexit

Europese ministers zeggen vertrouwen in VK op een laag pitje

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič, die de ministers op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, zei dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat hij hoopt voor het einde van het jaar oplossingen te vinden met het VK. 

De Europese ministers die bijeenkwamen voor de Raad Algemene Zaken (21 september) werden op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en het VK, met name wat betreft de uitvoering van het protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič bracht de ministers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waaronder zijn recente bezoek aan Ierland en Noord-Ierland, en de ministers herhaalden hun steun voor de aanpak van de Europese Commissie: “De EU zal met het VK blijven samenwerken om oplossingen te vinden in het kader van het protocol. We zullen ons uiterste best doen om de burgers en bedrijven in Noord-Ierland weer voorspelbaar en stabiel te maken en ervoor te zorgen dat ze de kansen die het protocol biedt, inclusief toegang tot de interne markt, optimaal kunnen benutten.”

advertentie

De vice-president zei dat veel ministers in het debat tijdens de Raadsvergadering hadden gesproken met bezorgdheid over de vraag of het VK een betrouwbare partner was. De Franse minister van Europa, Clement Beaune, zei op weg naar de vergadering dat de Brexit en het recente geschil met Frankrijk over de AUKUS-onderzeeërovereenkomst niet door elkaar mogen worden gehaald. Hij zei echter dat er een vertrouwenskwestie was en zei dat het VK een nauwe bondgenoot was, maar dat de Brexit-overeenkomst niet volledig werd gerespecteerd en dat vertrouwen nodig was om verder te kunnen. 

Šefčovič streeft ernaar alle openstaande problemen met het VK voor het einde van het jaar op te lossen. Over het dreigement van het VK om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, dat het VK in staat stelt specifieke vrijwaringsmaatregelen te nemen als het protocol leidt tot ernstige economische, sociale of milieuproblemen die kunnen aanhouden of tot verlegging van de handel, zei Šefčovič dat de EU zou moeten reageren en dat de ministers de Commissie hadden gevraagd zich op elke eventualiteit voor te bereiden. Toch hoopt Šefčovič dat dit kan worden voorkomen.

Noord-Ierland heeft al te maken met handelsverlegging, zowel bij de import als bij de export. Dit is grotendeels te wijten aan de zeer dunne handelsovereenkomst die het VK heeft gekozen om na te streven met de EU, ondanks dat het minder schadelijke opties wordt aangeboden. Eventuele vrijwaringsmaatregelen moeten qua omvang en duur worden beperkt. Er is ook een ingewikkelde procedure voor het bespreken van vrijwaringsmaatregelen zoals beschreven in bijlage zeven van het protocol, wat inhoudt dat de Gemengde Commissie hiervan op de hoogte wordt gesteld en een maand moet worden gewacht om eventuele waarborgen toe te passen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden (waarvan het VK ongetwijfeld zal beweren dat die er zijn) . De maatregelen worden vervolgens driemaandelijks geëvalueerd, mocht het onverhoopt toch gegrond blijken te zijn.

advertentie

Verder lezen

Brexit

Groot-Brittannië stelt implementatie van handelscontroles na Brexit uit

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zei dinsdag (14 september) dat het de implementatie van sommige post-Brexit-importcontroles uitstelde, de tweede keer dat ze zijn teruggedrongen, daarbij verwijzend naar de druk op bedrijven door de pandemie en de wereldwijde druk op de toeleveringsketen.

Groot-Brittannië verliet eind vorig jaar de interne markt van de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Brussel, dat onmiddellijk grenscontroles invoerde, heeft het de invoering van invoercontroles op goederen zoals voedsel gespreid om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

Nadat de invoering van controles vanaf 1 april al met zes maanden was uitgesteld, heeft de regering de noodzaak van volledige douaneaangiften en controles nu teruggeschoven naar 1 januari 2022. Veiligheidsverklaringen zijn vanaf 1 juli volgend jaar vereist.

advertentie

"We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zei Brexit-minister David Frost.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Bronnen in de sector logistiek en douane hebben ook gezegd dat de infrastructuur van de overheid niet klaar was om volledige controles op te leggen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending