Verbind je met ons

Brexit

'Whatever it takes', de Britse Johnson waarschuwt de EU voor post-Brexit-handel

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Groot-Brittannië zal "alles doen wat nodig is" om zijn territoriale integriteit te beschermen in een handelsgeschil met de Europese Unie, zei premier Boris Johnson op zaterdag (12 juni), en dreigde met noodmaatregelen als er geen oplossing wordt gevonden. schrijven Elizabeth Piper als Michel Rose.

De dreiging van Johnson leek een tijdelijke wapenstilstand te breken in een woordenstrijd over een deel van de Brexit-deal die betrekking heeft op grenskwesties met Noord-Ierland, de focus voor spanningen sinds Groot-Brittannië eind vorig jaar zijn vertrek uit de EU voltooide.

Ondanks dat de Amerikaanse president Joe Biden hen aanmoedigde om een ​​compromis te vinden, gebruikte Johnson een G7-top om aan te geven dat zijn standpunt over wat het Noord-Ierse protocol wordt genoemd, dat betrekking heeft op grenskwesties met de Britse provincie, niet verzacht werd.

advertentie

"Ik denk dat we het kunnen oplossen, maar... het is aan onze EU-vrienden en partners om te begrijpen dat we zullen doen wat nodig is", vertelde Johnson aan Sky News.

"Ik denk dat als het protocol op deze manier wordt toegepast, we uiteraard niet zullen aarzelen om een ​​beroep te doen op artikel 16", voegde hij eraan toe, verwijzend naar een vrijwaringsclausule die beide partijen toestaat maatregelen te nemen als zij menen dat de overeenkomst leidt tot economische , maatschappelijke of milieuproblemen.

"Ik heb hier vandaag met enkele van onze vrienden gesproken, die blijkbaar niet begrijpen dat het VK één land is, één territorium. Ik moet dat gewoon in hun hoofd krijgen."

advertentie

Zijn opmerkingen kwamen nadat hij de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de EU-topfunctionarissen Ursula von der Leyen en Charles Michel had ontmoet op een Group of Seven-top in het zuidwesten van Engeland.

De EU vertelde de Britse regering nogmaals dat ze de Brexit-deal volledig moet uitvoeren en controles moet invoeren op bepaalde goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan. Groot-Brittannië herhaalde zijn oproep tot dringende en innovatieve oplossingen om de wrijving te verminderen.

De provincie heeft een open grens met EU-lid Ierland, dus het Noord-Ierse protocol werd overeengekomen als een manier om de interne markt van het blok te behouden nadat Groot-Brittannië was vertrokken.

Het protocol hield de provincie in wezen in de douane-unie van de EU en hield zich aan veel van de regels voor de interne markt, waardoor een regelgevende grens in de Ierse Zee werd gecreëerd tussen de Britse provincie en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Anti-Brexit-demonstranten met een spandoek en vlaggen demonstreren op 30 januari 2020 buiten de Houses of Parliament in Londen, Groot-Brittannië. REUTERS/Antonio Bronic
De Britse premier Boris Johnson, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel verwijderen hun beschermende gezichtsmaskers tijdens hun ontmoeting tijdens de G7-top in Carbis Bay, Cornwall, Groot-Brittannië, 12 juni 2021. REUTERS/Peter Nicholls/Pool

Sinds Groot-Brittannië de baan van het blok heeft verlaten, heeft Johnson eenzijdig de uitvoering van een aantal bepalingen van het protocol vertraagd, waaronder controles op gekoeld vlees zoals worsten die van het vasteland naar Noord-Ierland gaan, omdat het sommige leveringen aan de provincie verstoorde.

"Beide partijen moeten uitvoeren wat we zijn overeengekomen", zei von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, na een ontmoeting met Johnson naast Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

"Er is volledige EU-eenheid hierover", zei ze, eraan toevoegend dat de deal was overeengekomen, ondertekend en geratificeerd door zowel de regering van Johnson als het blok.

De Duitse Merkel zei dat de twee partijen pragmatische oplossingen zouden kunnen vinden voor technische kwesties, terwijl de EU haar interne markt beschermde.

Eerder deze week eindigden de gesprekken tussen de twee onderhandelaars in een uitwisseling van dreigementen over de zogenaamde "worstoorlogen". Een EU-functionaris zei op de G7 dat de retoriek moest worden afgezwakt.

Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie zei te hopen dat de spanningen niet zouden escaleren tot een handelsoorlog.

De Verenigde Staten hebben ook hun ernstige bezorgdheid geuit dat het geschil het vredesakkoord van Goede Vrijdag van 1998 zou kunnen ondermijnen.

Die overeenkomst maakte grotendeels een einde aan de "Troubles" - drie decennia van conflict tussen Ierse katholieke nationalistische militanten en pro-Britse protestantse "loyalistische" paramilitairen waarbij 3,600 mensen werden gedood.

Hoewel Brexit geen onderdeel was van de formele agenda voor de G7-top in de Engelse badplaats Carbis Bay, heeft het meer dan eens gedreigd de bijeenkomst te vertroebelen.

De Franse Macron bood aan om de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen zolang Johnson zich aan de Brexit-deal hield - een karakterisering van de bijeenkomst die door het Britse team werd afgewezen. Lees meer.

Brexit heeft ook de situatie in Noord-Ierland onder druk gezet, waar de pro-Britse 'unionistische' gemeenschap zegt dat ze nu zijn afgesplitst van de rest van het Verenigd Koninkrijk en de Brexit-deal in strijd is met het vredesakkoord van 1998. Maar de open grens tussen de provincie en Ierland was een belangrijk principe van de Goede Vrijdag-deal.

Brexit

Brexit-impact 'wordt erger' doordat supermarktwinkel meer gaat kosten en sommige EU-producten uit de schappen verdwijnen

gepubliceerd

on

De volledige impact van Brexit op zowel bedrijven als consumenten zal pas volgend jaar worden gevoeld, aangezien de tekorten zullen toenemen in sectoren variërend van voedsel tot bouwmaterialen, heeft een vooraanstaande douanedeskundige beweerd, schrijft David Peterselie.

Simon Sutcliffe, een partner bij belasting- en adviesbureau Blick Rothenberg, is van mening dat vertragingen door de regering bij de uitvoering van de douanewetten na de Brexit de impact van het vertrek van het VK uit de Europese Unie hebben "verzacht" en dat "het nog erger zal worden" wanneer ze eindelijk ingevoerd vanaf januari 2022.

Ondanks het vertrek uit de EU op 1 januari 2020 heeft de regering veel van de douanewetten die vorig jaar in werking zouden treden.

advertentie

De eis van pre-notificatie van aankomst in het VK van import van agrofood wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van de reeds uitgestelde datum van 1 oktober van dit jaar.

De nieuwe eisen voor Export Gezondheidscertificaten worden nu nog later ingevoerd, namelijk op 1 juli volgend jaar.

Controles om dieren en planten te beschermen tegen ziekten, plagen of verontreinigingen worden ook uitgesteld tot 1 juli 2022, evenals de vereiste voor veiligheids- en beveiligingsverklaringen bij invoer.

advertentie

Wanneer deze wetten, die ook het douaneaangiftesysteem omvatten, van kracht worden, gelooft de heer Sutcliffe dat de voedsel- en grondstoffentekorten die al tot op zekere hoogte al bestaan ​​- vooral in Noord-Ierland - op het vasteland zullen verergeren met sommige producten verdwijnen in de nabije toekomst uit de supermarktschappen.

Sutcliffe, die als een van de eersten het tekort aan vrachtwagenchauffeurs voorspelde,nd grensproblemen in Noord-Ierland, zei: "Zodra deze extra verlengingen eindigen, zullen we in een hele wereld van pijn zitten totdat importeurs er grip op krijgen, net zoals de exporteurs van het VK naar de EU dat al hebben gedaan.

“De kosten van de betrokken bureaucratie zullen ertoe leiden dat veel retailers sommige producten uit de EU eenvoudigweg niet meer op voorraad zullen hebben.

Als je weet dat je fruitbezorging 10 dagen vastzit in een Britse haven, wachtend om te worden gecontroleerd, dan ga je niet de moeite nemen om het te importeren, want het gaat af voordat het de winkel bereikt.

"We kijken naar allerlei soorten producten die uit supermarkten verdwijnen, van salami tot kazen, omdat ze gewoon te duur zullen zijn om te verzenden. Hoewel een paar delicatessenwinkels deze producten op voorraad hebben, zullen ze duurder worden en moeilijker te verkrijgen zijn. vind."

Hij voegde eraan toe dat de supermarktwinkel ook te maken zal krijgen met sterke prijsstijgingen, aangezien de importkosten van zelfs basisproducten zoals vers vlees, melk, eieren en groenten retailers meer zullen kosten.

"De retailers zullen niet veel andere keuze hebben dan in ieder geval een deel van de hogere kosten door te berekenen aan de consument", aldus Sutcliffe. “Consumenten zullen met andere woorden minder keuze hebben en meer moeten betalen voor hun wekelijkse boodschappen.”

Een woordvoerder van nr. 10 zei: “We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, en daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Verder lezen

Brexit

Europese ministers zeggen vertrouwen in VK op een laag pitje

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič, die de ministers op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, zei dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat hij hoopt voor het einde van het jaar oplossingen te vinden met het VK. 

De Europese ministers die bijeenkwamen voor de Raad Algemene Zaken (21 september) werden op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en het VK, met name wat betreft de uitvoering van het protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič bracht de ministers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waaronder zijn recente bezoek aan Ierland en Noord-Ierland, en de ministers herhaalden hun steun voor de aanpak van de Europese Commissie: “De EU zal met het VK blijven samenwerken om oplossingen te vinden in het kader van het protocol. We zullen ons uiterste best doen om de burgers en bedrijven in Noord-Ierland weer voorspelbaar en stabiel te maken en ervoor te zorgen dat ze de kansen die het protocol biedt, inclusief toegang tot de interne markt, optimaal kunnen benutten.”

advertentie

De vice-president zei dat veel ministers in het debat tijdens de Raadsvergadering hadden gesproken met bezorgdheid over de vraag of het VK een betrouwbare partner was. De Franse minister van Europa, Clement Beaune, zei op weg naar de vergadering dat de Brexit en het recente geschil met Frankrijk over de AUKUS-onderzeeërovereenkomst niet door elkaar mogen worden gehaald. Hij zei echter dat er een vertrouwenskwestie was en zei dat het VK een nauwe bondgenoot was, maar dat de Brexit-overeenkomst niet volledig werd gerespecteerd en dat vertrouwen nodig was om verder te kunnen. 

Šefčovič streeft ernaar alle openstaande problemen met het VK voor het einde van het jaar op te lossen. Over het dreigement van het VK om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, dat het VK in staat stelt specifieke vrijwaringsmaatregelen te nemen als het protocol leidt tot ernstige economische, sociale of milieuproblemen die kunnen aanhouden of tot verlegging van de handel, zei Šefčovič dat de EU zou moeten reageren en dat de ministers de Commissie hadden gevraagd zich op elke eventualiteit voor te bereiden. Toch hoopt Šefčovič dat dit kan worden voorkomen.

Noord-Ierland heeft al te maken met handelsverlegging, zowel bij de import als bij de export. Dit is grotendeels te wijten aan de zeer dunne handelsovereenkomst die het VK heeft gekozen om na te streven met de EU, ondanks dat het minder schadelijke opties wordt aangeboden. Eventuele vrijwaringsmaatregelen moeten qua omvang en duur worden beperkt. Er is ook een ingewikkelde procedure voor het bespreken van vrijwaringsmaatregelen zoals beschreven in bijlage zeven van het protocol, wat inhoudt dat de Gemengde Commissie hiervan op de hoogte wordt gesteld en een maand moet worden gewacht om eventuele waarborgen toe te passen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden (waarvan het VK ongetwijfeld zal beweren dat die er zijn) . De maatregelen worden vervolgens driemaandelijks geëvalueerd, mocht het onverhoopt toch gegrond blijken te zijn.

advertentie

Verder lezen

Brexit

Groot-Brittannië stelt implementatie van handelscontroles na Brexit uit

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zei dinsdag (14 september) dat het de implementatie van sommige post-Brexit-importcontroles uitstelde, de tweede keer dat ze zijn teruggedrongen, daarbij verwijzend naar de druk op bedrijven door de pandemie en de wereldwijde druk op de toeleveringsketen.

Groot-Brittannië verliet eind vorig jaar de interne markt van de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Brussel, dat onmiddellijk grenscontroles invoerde, heeft het de invoering van invoercontroles op goederen zoals voedsel gespreid om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

Nadat de invoering van controles vanaf 1 april al met zes maanden was uitgesteld, heeft de regering de noodzaak van volledige douaneaangiften en controles nu teruggeschoven naar 1 januari 2022. Veiligheidsverklaringen zijn vanaf 1 juli volgend jaar vereist.

advertentie

"We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zei Brexit-minister David Frost.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Bronnen in de sector logistiek en douane hebben ook gezegd dat de infrastructuur van de overheid niet klaar was om volledige controles op te leggen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending