Verbind je met ons

UK

VK beschuldigt EU ervan 'de interne markt op de eerste plaats te zetten' boven Noord-Ierland

gepubliceerd

on

Voorafgaand aan de VK-bijeenkomsten van deze week (9 juni) over de Partnerschapsraad EU-VK (om de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK te bespreken) en het Gemengd Comité om de uitvoering van het terugtrekkingsakkoord te bespreken. David Frost is doorgegaan met veren ruches, schrijft Catherine Feore.

In een opiniestuk in de Financial Times beweert Frost dat het VK het effect van het protocol op het goederenverkeer naar Noord-Ierland heeft onderschat. Frost beweert dat het VK "geen lezingen zal houden over de vraag of we het protocol implementeren - dat doen we", wat vreemd is gezien het feit dat het VK ervoor heeft gekozen om de toepassing van bepaalde bepalingen eenzijdig op te schorten, waarbij zowel de gedane toezeggingen als de middelen in de overeenkomst worden genegeerd het behandelen van elk geschil dat voortvloeit uit de uitvoering van de overeenkomst. De eenzijdige actie van het VK heeft de EU weinig andere keuze gegeven dan de eerste stappen te zetten in het kader van haar inbreukprocedure. 

Frost beweert dat het VK constructief is geweest en gedetailleerde voorstellen heeft gedaan, bijvoorbeeld voor een veterinaire overeenkomst op basis van gelijkwaardigheid en voor een regeling voor erkende handelaren om de controles te verminderen, maar zegt dat hij van EU-kant weinig heeft gehoord in reactie op deze suggesties . 

De EU heeft het VK echter herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat een overeenkomst op basis van gelijkwaardigheid niet bevredigend zou zijn, ondanks het bestaan ​​van gelijkwaardigheidsovereenkomsten met andere derde landen, zoals Canada en Nieuw-Zeeland. De Commissie stelt dat de complexiteit en omvang van de handel tussen de EU en het VK niet zouden voldoen aan de risicovereisten van de EU. Het VK heeft herhaaldelijk gezegd dat het, omdat het net de EU heeft verlaten, in feite op één lijn ligt met de EU en dat de EU buitensporig voorzichtig is. De EU wijst er op haar beurt op dat het VK herhaaldelijk heeft aangegeven van plan te zijn af te wijken van de EU-regels als voordeel van het verlaten van de EU.

Voormalig stafchef van Theresa May Gavin Barwell betwistte enkele beweringen van Frost. In het bijzonder: “Het is verleidelijk om te geloven dat - ondanks alle waarschuwingen - de regering "het effect van het protocol heeft onderschat", maar ik ben er vrij zeker van dat het niet waar is. Ze wisten dat het een slechte deal was, maar stemden ermee in om de Brexit rond te krijgen, met de bedoeling zich er later uit te wurmen.” Wat erop zou wijzen dat de "kwade trouw" die de Commissie heeft vastgesteld, begon lang voordat de minister van Noord-Ierland erkende dat de wet op de interne markt op een "specifieke en beperkte manier" het internationaal recht zou schenden.

Vandaag (7 juni) schetste een bron van de Europese Commissie de concessies en flexibiliteit die het VK bereid was te bieden. De bron zei dat ze met betrekking tot medicijnen het probleem erkenden en oplossingen aan het zoeken waren die het, onder bepaalde voorwaarden, mogelijk zouden maken om bepaalde functies in GB te vestigen voor medicijnen die specifiek zijn goedgekeurd voor de NI-markt. De flexibiliteit gaat verder dan de flexibiliteit die al is toegestaan ​​in urgente situaties op grond van het EU-recht.  

De Commissie onderzoekt een afwijking voor blindengeleidehonden die vanuit Groot-Brittannië Noord-Ierland binnenkomen op basis van een bestaande afwijking in de EU-wetgeving betreffende hulphonden.

Er worden andere oplossingen voorgesteld voor van alles, van toegang tot betaalbare tweedehandsauto's tot wijzigingen in de btw-margeregeling tot het vergemakkelijken van contacten tussen het VK en het Europees Agentschap voor voedselveiligheid om de risicobeoordeling van Britse hoogrisicofabrieken die bedoeld zijn voor naar de EU exporteren. 

De EU-bron zei dat de IT-teams van de EU er alles aan doen om te zorgen voor een snelle verwerking van in- en uitreisgegevens voor SPS-goederen, maar dat het systeem niet klaar zou zijn voor 2022. Er zijn ook bepaalde flexibiliteiten voor het labelen van dieren en de Commissie heeft erkend dat er een onvoorzien probleem was met tariefcontingenten (TRQ's) voor staal, waarvoor de EU oplossingen zocht.

Ondanks de bereidheid om tegemoet te komen aan een aantal zorgen van het VK, heeft de eenzijdige en agressieve benadering van Lord Frost de hoop dat de bijeenkomst van deze week een doorbraak zal bereiken, getemperd. Diplomaten uit alle 27 EU-landen hebben besloten gebruik te maken van hun recht om de vergadering bij te wonen, wat suggereert dat er brede belangstelling is. 

De Europese Raad heeft het VK onlangs toegevoegd aan de lijst van dringende kwesties voor zijn bijeenkomst in mei en verzocht om de volledige en effectieve uitvoering van de overeenkomsten en om hun bestuursstructuren operationeel te maken.

Ook was er bezorgdheid gerezen over pogingen van het VK om op bilaterale basis discrete afspraken te maken met EU-lidstaten. In hun conclusies riepen de regeringsleiders het VK op om het beginsel van non-discriminatie tussen lidstaten te respecteren.

Een hoge Britse officiële briefing journalisten vanmiddag zei dat het protocol een aantal doelstellingen heeft en beweerde dat de EU alleen dacht aan de bescherming van de interne markt - wat natuurlijk het vitale en primaire belang is van de EU en haar samenstellende delen. Niettemin was het Ierland/Noord-Ierland Protocol zelf een belangrijk compromis van de EU om de bijzondere omstandigheden in Noord-Ierland te erkennen. 

Brexit

Ex-EU Brexit-onderhandelaar Barnier: Britse reputatie op het spel in Brexit-ruzie

gepubliceerd

on

By

Michel Barnier, hoofd van de Task Force voor de betrekkingen met het VK, woont het debat bij over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK tijdens de tweede dag van een plenaire sessie in het Europees Parlement in Brussel, België, 27 april 2021. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Michel Barnier, voormalig Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, zei maandag (14 juni) dat de reputatie van het Verenigd Koninkrijk op het spel staat als het gaat om de spanningen rond de Brexit.

EU-politici hebben de Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd de afspraken met betrekking tot de Brexit niet te respecteren. Toenemende spanningen tussen Groot-Brittannië en de EU dreigden de Groep van Zeven-top van zondag te overschaduwen, waarbij Londen Frankrijk beschuldigde van "aanstootgevende" opmerkingen dat Noord-Ierland geen deel uitmaakte van het VK. Lees meer

"Het Verenigd Koninkrijk moet aandacht besteden aan zijn reputatie", vertelde Barnier aan France Info-radio. "Ik wil dat de heer Johnson zijn handtekening respecteert", voegde hij eraan toe.

Verder lezen

Brexit

Duitse Merkel dringt aan op pragmatische benadering van Noord-Ierland

gepubliceerd

on

By

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) riep zaterdag op tot een "pragmatische oplossing" voor meningsverschillen over een deel van de Brexit-deal die grenskwesties met Noord-Ierland dekt, Reuters Lees meer.

Premier Boris Johnson zei dat Groot-Brittannië "alles zal doen" om zijn territoriale integriteit te beschermen in een handelsgeschil met de Europese Unie, en dreigt met noodmaatregelen als er geen oplossing wordt gevonden.

De EU moet haar gemeenschappelijke markt verdedigen, zei Merkel, maar over technische kwesties zou er een uitweg kunnen zijn in het geschil, vertelde ze op een persconferentie tijdens een top van de Groep van Zeven leiders.

"Ik heb gezegd dat ik voorstander ben van een pragmatische oplossing voor contractuele overeenkomsten, omdat een hartelijke relatie van het grootste belang is voor Groot-Brittannië en de Europese Unie", zei ze.

Verwijzend naar een gesprek dat ze had met de Amerikaanse president Joe Biden over geopolitieke kwesties, zei Merkel dat ze het erover eens waren dat Oekraïne een doorvoerland voor Russisch aardgas moet blijven zodra Moskou de controversiële Nord Stream 2-gaspijpleiding onder de Oostzee voltooit.

De pijpleiding van $ 11 miljard zal gas rechtstreeks naar Duitsland vervoeren, iets waarvan Washington vreest dat het Oekraïne zou kunnen ondermijnen en de invloed van Rusland op Europa zou vergroten.

Biden en Merkel zullen elkaar op 15 juli in Washington ontmoeten en de druk op de bilaterale banden die door het project worden veroorzaakt, zal op de agenda staan.

De G7 probeerde zaterdag de groeiende invloed van China tegen te gaan door ontwikkelingslanden een infrastructuurplan aan te bieden dat zou kunnen wedijveren met het multi-biljoen dollar Belt and Road-initiatief van president Xi Jinping. L5N2NU045

Gevraagd naar het plan, zei Merkel dat de G7 nog niet klaar was om aan te geven hoeveel financiering beschikbaar zou kunnen worden gesteld.

"Onze financieringsinstrumenten zijn vaak niet zo snel beschikbaar als ontwikkelingslanden ze nodig hebben", zei ze

Verder lezen

Brexit

Macron biedt de Britse Johnson 'Le reset' aan als hij zijn Brexit-woord houdt

gepubliceerd

on

By

De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag (12 juni) aangeboden om de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen zolang premier Boris Johnson zich houdt aan de Brexit-scheidingsovereenkomst die hij met de Europese Unie heeft ondertekend. schrijft Michel Rose.

Sinds Groot-Brittannië eind vorig jaar zijn vertrek uit de EU voltooide, zijn de betrekkingen met het blok en met name Frankrijk verslechterd, waarbij Macron de meest uitgesproken criticus werd van de weigering van Londen om de voorwaarden van een deel van zijn Brexit-deal na te komen.

Tijdens een bijeenkomst in de groep van zeven rijke naties in het zuidwesten van Engeland, vertelde Macron aan Johnson dat de twee landen gemeenschappelijke belangen hadden, maar dat de banden alleen konden verbeteren als Johnson woord hield over de Brexit, zei een bron.

"De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig was van de Frans-Britse relatie", zei de bron, die anoniem wilde blijven.

"Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", zei de bron, eraan toevoegend dat Macron in het Engels sprak met Johnson.

Het Elysee-paleis zei dat Frankrijk en Groot-Brittannië een gemeenschappelijke visie en gemeenschappelijke belangen deelden over veel mondiale kwesties en "een gedeelde benadering van transatlantisch beleid".

Johnson zal later op zaterdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten, waar ze ook het geschil over een deel van de EU-scheidingsovereenkomst, het Noord-Ierse Protocol, aan de orde kan stellen.

De Britse leider, die gastheer is van de G7-bijeenkomst, wil dat de top zich concentreert op mondiale kwesties, maar heeft stand gehouden op het gebied van handel met Noord-Ierland en roept de EU op flexibeler te zijn in haar aanpak om de handel vanuit Groot-Brittannië naar de provincie te vergemakkelijken .

Het protocol heeft tot doel de provincie, die grenst aan EU-lidstaat Ierland, in zowel het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk als de interne markt van de EU te houden. Maar Londen zegt dat het protocol in zijn huidige vorm onhoudbaar is vanwege de verstoring die het heeft veroorzaakt voor de levering van alledaagse goederen aan Noord-Ierland.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending