Verbind je met ons

Turkije

Europarlementariërs roepen de EU en Türkiye op om te zoeken naar alternatieve manieren om samen te werken 

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie buitenlandse zaken dringt er bij de EU en Türkiye op aan de huidige impasse te doorbreken en "een parallel en realistisch kader" te vinden voor de betrekkingen tussen de EU en Türkiye.

Tenzij er een drastische koerswijziging komt door de Turkse regering, kan het EU-toetredingsproces van Türkiye onder de huidige omstandigheden niet worden hervat, zeggen EP-leden van de Commissie buitenlandse zaken in een dinsdag goedgekeurd rapport (met 47 stemmen voor, geen stemmen tegen en 10 onthoudingen). ).

De EP-leden dringen er bij de Turkse regering, de Europese Unie en haar lidstaten op aan om de huidige impasse te doorbreken en naar een hechter partnerschap te evolueren. Ze roepen de Commissie op om mogelijke formats te onderzoeken voor een wederzijds aantrekkelijk kader.

In het rapport bevestigen EP-leden dat Türkiye kandidaat blijft voor toetreding tot de EU, een bondgenoot van de NAVO en een belangrijke partner op het gebied van veiligheid, handel en economische betrekkingen, en migratie, en benadrukken dat van Türkiye wordt verwacht dat het de democratische waarden, de rechtsstaat, de mensenrechten en zich houden aan EU-wetten, beginselen en verplichtingen.

Het rapport dringt er bij Türkiye op aan om het NAVO-lidmaatschap van Zweden zonder verder uitstel te ratificeren, en onderstreept dat het NAVO-toetredingsproces van het ene land op geen enkele manier gekoppeld kan worden aan het EU-toetredingsproces van een ander land. De vooruitgang van elk land op weg naar de EU blijft gebaseerd op zijn eigen verdiensten, benadrukken EP-leden.

Afstemming op het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU

Het rapport verwelkomt de stemming van Türkiye voor de veroordeling van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne in de Algemene Vergadering van de VN en zijn inzet voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land, en betreurt het dat Türkiye geen sancties steunt buiten het kader van de VN. Het aanpassingspercentage van Türkiye aan het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU is gedaald tot een historisch dieptepunt van 7 %, waarmee het veruit het laagste is van alle uitbreidingslanden.

advertentie

Toezegging van de EU om vluchtelingen en de wederopbouw na de aardbeving te ondersteunen

EP-leden prijzen de inspanningen van Türkiye om de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld van bijna vier miljoen mensen te blijven opvangen. Ze verwelkomen de voortdurende verstrekking van EU-financiering aan vluchtelingen en gastgemeenschappen in Türkiye, en spreken hun sterke wil uit om dit in de toekomst te ondersteunen.

De leden van het Europees Parlement betuigen hun oprechte deelneming aan de families van de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen van 6 februari 2023 en stellen dat de EU de bevolking van Türkiye moet blijven steunen bij het voorzien in hun humanitaire behoeften en wederopbouw. Zij onderstrepen dat Europese solidariteit zou kunnen leiden tot een tastbare verbetering van de betrekkingen tussen de EU en Türkiye.

De rapporteur Nacho Sanchez Amor (S&D, Spanje) zei: “We hebben onlangs een hernieuwde belangstelling van de Turkse regering gezien om het EU-toetredingsproces nieuw leven in te blazen. Dit zal niet gebeuren als gevolg van geopolitieke onderhandelingen, maar als de Turkse autoriteiten echt geïnteresseerd zijn in het stoppen van de voortdurende achteruitgang van de fundamentele vrijheden en de rechtsstaat. Als de Turkse regering hierin oprecht is, moeten ze dat laten zien met concrete hervormingen en acties.”

Achtergrond

De toetredingsonderhandelingen met de EU liggen sinds 2018 feitelijk stil als gevolg van de verslechtering van de rechtsstaat en de democratie in Türkiye.

Volgende stappen

Het verslag zal nu ter stemming worden voorgelegd aan het Europees Parlement als geheel tijdens een van de volgende plenaire zittingen.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending