Verbind je met ons

Turkije

'Türkiye verslaat inflatie door productie', zegt de Turkse minister van Schatkist en Financiën

DELEN:

gepubliceerd

on

Dr Nureddin Nebati (foto), minister van Schatkist en Financiën van de Republiek Türkiye is deze week in Brussel geweest voor een reeks belangrijke vergaderingen, schrijft Martin Banks.

Op 26 januari was hij in het Europees Parlement voor een conferentie getiteld: Uitdagingen en kansen voor de economische betrekkingen tussen de EU en Türkiye in een periode van wereldwijde onzekerheid, georganiseerd door de Commissie buitenlandse zaken (AFET) van het Europees Parlement. Hij ontmoette ook Nacho Sánchez Amor, EP-lid, AFET-rapporteur voor Türkiye en Olivér Várhelyi, EU-commissaris voor nabuurschap en uitbreiding, en Paolo Gentiloni, EU-commissaris voor economie.

EU Reporter maakte van zijn bezoek gebruik om de minister te ondervragen over een hele reeks onderwerpen, variërend van de oorlog in Oekraïne tot de betrekkingen tussen de EU en Turkije.

Kunt u kort het nieuwe groeimodel toelichten dat u implementeert? Waarom heeft Türkiye dit nieuwe model nodig? Welke doelen zijn gepland om te worden bereikt binnen de reikwijdte van het model?

Het Türkiye Economy Model (TEM) heeft een heterodoxe benadering die rekening houdt met onze economische dynamiek en factoren die specifiek zijn voor Türkiye. Bij het ontwerpen van het model hebben we rekening gehouden met veel parameters, zoals interne en externe dynamiek, geostrategische omstandigheden, ervaringen uit het verleden en kansen die zijn ontstaan ​​door een nieuw wereldwijd economisch klimaat tijdens en na de uitbraak van de Covid-19-pandemie. We wijken echter niet af van de beginselen van de vrije markteconomie bij het ondernemen van acties om onze doelen te bereiken.

TEM beoogt zowel te zorgen voor gelijktijdige macro-economische, financiële en prijsstabiliteit, als voor duurzame en gezonde groei van onze economie. Investeringen, werkgelegenheid, productie en export zijn speerpunten voor TEM. Het omvat beleid dat onze productie met toegevoegde waarde verhoogt en Türkiye naar de top van de wereldwijde toeleveringsketens brengt. TEM is vorig jaar gelanceerd en heeft al grote successen geboekt op het gebied van groei, investeringen in machines en uitrusting, werkgelegenheid en export, ondanks ongunstige wereldwijde omstandigheden. Het inflatiepercentage is ook aan het dalen en we verwachten dat deze trend de komende maanden zal versnellen. We zullen zien dat de met TEM behaalde winsten in 2023 en daarna duidelijker zullen worden en dat Türkiye zich positief zal blijven onderscheiden van vergelijkbare landen in groei, werkgelegenheid en export in het kader van TEM.

Veel landen proberen inflatie tegen te gaan door de beleidsrente te verhogen. Hoewel de inflatie in sommige landen begint te dalen, lopen ze nu het risico van een recessie. Türkiye, aan de andere kant, volgt een economisch model dat ingaat tegen de conventionele wijsheid en lijkt bereid te zijn hoge inflatie te accepteren voor hoge groei. Welk beleid is beter? Denk je dat Türkiye beter of slechter af is in vergelijking met deze landen? 

advertentie

Als gevolg van expansief beleid ter bestrijding van de nadelige economische gevolgen van de pandemie, enorme stijgingen van de grondstoffenprijzen en de verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens, werden veel landen geconfronteerd met recordhoge inflatiecijfers. 

Bijgevolg begonnen grote centrale banken zoals de Fed en de ECB een strak monetair beleid te voeren en de beleidsrentetarieven te verhogen om de inflatie te bestrijden. Vooral de renteverhogingen van de Fed vorig jaar waren de snelste in de afgelopen 40 jaar en de rente bereikte het hoogste niveau van de afgelopen 15 jaar. Dit resulteerde in een vertraging van de economische activiteit en een grotere kans op een recessie.

Met het Türkiye Economy Model brengen we een mensgerichte aanpak in de praktijk in de strijd tegen inflatie. In plaats van strengere maatregelen te nemen die de werkloosheid kunnen verhogen en de economische activiteit kunnen vertragen, voeren we beleidsmaatregelen uit die gericht zijn op investeringen, werkgelegenheid, productie en export. Ondanks alle ongunstige mondiale omstandigheden zien we dat ons model zijn resultaten begint te produceren.

Zo is onze economie positief ontkoppeld van andere economieën met haar groeiprestaties van 9 opeenvolgende kwartalen. De investeringen in machines en uitrusting nemen al 12 opeenvolgende kwartalen toe en de export blijft elke maand records breken. 

We blijven de inflatie bestrijden met de maatregelen die we hebben genomen. Met de normalisatie van de wereldwijde grondstoffenprijzen en de bereikte stabiliteit in de wisselkoers in combinatie met de bijdrage van de door valuta's beschermde deposito's, daalde de consumenteninflatie in november en bedroeg aan het eind van het jaar 64.3 procent. De neerwaartse trend van de inflatie zal in 2023 versneld worden.

Wat staat de Turkse economie te wachten in 2023? Wat zijn volgens u de risico's en kansen die eruit springen?

In 2023 vormen de onzekerheden met betrekking tot de levering van aardgas in de EU, opnieuw stijgende grondstoffenprijzen, vertraging van de wereldwijde vraag en monetaire verkrapping in ontwikkelde landen neerwaartse risico's voor de wereldeconomie en de economie van Türkiye. 

Aan de andere kant wordt aangenomen dat de voortzetting van de diversificatie van markten en producten in de export, de beperkte afname van het risico op een wereldwijde recessie in de afgelopen periode en het naderen van het einde van de verkrapping van het monetaire beleid in de leidende ontwikkelde landen dankzij een verbetering van de de inflatievooruitzichten kunnen deze risico's beperken.

Verder zullen we investeringen, werkgelegenheid, productie en export blijven ondersteunen met een selectief kredietbeleid. Met de bijdrage van het sterke toerisme verwachten we een groei van 5 procent. 

Daarnaast verwachten we dat de verwachte groeivooruitzichten een positieve weerslag zullen hebben op de arbeidsmarkt en binnen dit kader zal de opwaartse trend in de werkgelegenheid zich voortzetten.

De neerwaartse tendens van de inflatie zal naar verwachting aanhouden dankzij de aanhoudende stabiliteit van de wisselkoers dankzij het FX Deposit Scheme en de macroprudentiële maatregelen die sinds 2022 zijn ingevoerd, de verbeterde verwachtingen en de daling van de wereldwijde grondstoffenprijzen. In 2023 verwachten we dat het tekort op de lopende rekening aanzienlijk zal worden verminderd door de daling van de grondstoffenprijzen en de voortzetting van de positieve vooruitzichten voor de inkomsten uit toerisme. 

Een ander prominent concept is groene en digitale transformatie. Wat voor werk wordt er aan deze onderwerpen gedaan? 

We voeren het nodige beleid uit om ons doel van netto nul uitstoot van broeikasgassen tegen 2053 te bereiken. We werken samen met sectoren om de productie en investeringen voor groene transformatie opnieuw vorm te geven en ondersteunen onze bedrijven met uitgebreide stimulansen. We verhogen de energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in productieprocessen. Anderzijds ondersteunen we de ontwikkeling van een duurzaam financieel ecosysteem. De meest in het oog springende stappen die we op dit gebied hebben gezet, is het “Kaderdocument Duurzame Financiering” dat in november 2021 is gepubliceerd. 

Groene transformatie kan niet los worden gezien van digitalisering. Groene en digitale doelen vullen elkaar aan en worden een dubbele transitie genoemd. Het benutten van het potentieel van digitale transformatie is essentieel voor het bereiken van groene doelstellingen. Daarom versterken we onze digitale infrastructuur en ondersteunen we de private sector om nieuwe technologieën zoals big data, kunstmatige intelligentie en het internet der dingen te integreren in hun bedrijfsprocessen.

Wanneer u het FX-Protected Deposit Scheme evalueert dat u heeft geïmplementeerd om de wisselkoers te stabiliseren, wegen de voordelen of de kosten dan op? 

In de periode dat we het FX Protected Deposit Scheme in praktijk brachten, nam de volatiliteit van de wisselkoersen sterk toe, wat niet verenigbaar was met de macro-economische dynamiek van Türkiye die ook de reële sector beïnvloedde. 

We hebben tegen het einde van 2021 het FX Protected Deposit Scheme geïmplementeerd om deze volatiliteit te voorkomen, die een punt heeft bereikt dat onze financiële stabiliteit bedreigt, en dat is gelukt. Dit instrument speelde een belangrijke rol bij het bevorderen van het sparen van Turkse lira, een van de belangrijkste pijlers van het Türkiye Economy Model. FX Protected Deposit Scheme trok veel belangstelling van onze burgers en de kosten voor onze begroting waren beperkt. 

Veel economieën, waaronder de belangrijkste handelspartners van Türkiye, lopen het risico van vertraging en recessie. Welke invloed heeft deze situatie op de groei van Türkiye, dat een op export gericht groeimodel hanteert? Werd er volledig rekening gehouden met deze risico's bij het vaststellen van de doelstellingen in het programma voor de middellange termijn? 

De wereldeconomie heeft een moeilijke periode doorgemaakt als gevolg van de pandemie, de financiële verkrapping en geopolitieke spanningen. Bovendien namen de recessieverwachtingen vanaf de tweede helft van vorig jaar geleidelijk toe.

Hoewel er risico's zijn, zijn er verbeteringen waargenomen in de recessieverwachtingen naarmate de grondstoffenprijzen daalden en de inflatie, die haar hoogtepunt bereikte in de ontwikkelde economieën, begon af te nemen.

Als het gaat om de export van Türkiye, ligt het aandeel van de Europese Unie in de totale export van Türkiye rond de 40 procent.

De vertragende groei van onze belangrijkste handelspartner kan rechtstreeks van invloed zijn op onze export. Door de markt- en productdiversiteit die we de afgelopen twintig jaar hebben bereikt, zal dit effect echter naar verwachting beperkt zijn. 

Door gebruik te maken van de voordelige aspecten van Türkiye en toeleveringsketens die in de post-pandemische periode opnieuw zijn vormgegeven, hebben we bovendien onze export verhoogd tot een recordniveau van 254.2 miljard dollar in 2022, in overeenstemming met de vastgestelde MTP. Bovendien is het aandeel van Türkiye in de wereldexport meer dan 1 procent.

Indicatoren van begrotingsdiscipline, zoals de Maastricht-criteria, die in het verleden sterk werden benadrukt, zijn sinds de wereldwijde crisis in 2008 op een laag pitje gezet. Türkiye heeft echter consequent een laag begrotingstekort en lage schuld in verhouding tot het bbp gehandhaafd. Denkt u dat fiscale discipline weer aan populariteit zal winnen? 

Begrotingsdiscipline is altijd een van de fundamentele pijlers geweest van de verwezenlijkingen van de Turkse economie. Dankzij de fiscale ruimte is Türkiye erin geslaagd snel te herstellen van externe schokken en heeft het zich positief onderscheiden van andere economieën. 

Hoewel er in de hele wereld moeilijke economische omstandigheden waren, schatten we in 2022 een begrotingstekort in verhouding tot het bbp van 1 procent en een primair overschot in verhouding tot het bbp van 1.2 procent. Dankzij begrotingsdiscipline en een effectief leningbeleid daalde de door de EU gedefinieerde overheidsschuld in verhouding tot het bbp met 7 punten tot 34.8 procent vanaf het derde kwartaal van 2022 van 41.8 procent in 2021. Deze ratio ligt ruim onder de criteria van Maastricht van 60 procent en het EU-gemiddelde van 85.1 procent. 

In een tijd waarin centrale banken in ontwikkelde landen hun monetair beleid aanscherpen en zorgen over een recessie op de voorgrond treden, wat is volgens u dan het meest kwetsbare gebied van de Turkse economie? 

In 2022, toen de geopolitieke risico's toenam en inflatie een wereldwijd probleem werd, vochten veel landen, vooral de centrale banken van ontwikkelde landen, tegen de inflatie door de rentetarieven te verhogen. De daaruit voortvloeiende versterking van de Amerikaanse dollar als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de FED zet de wisselkoersen onder druk en veroorzaakt een uitstroom van kapitaal uit de financiële markten.

Om de impact van deze ontwikkelingen op de economie tot een minimum te beperken, hebben we een reeks maatregelen geïmplementeerd om de financiële stabiliteit te waarborgen, met name door het sparen van Turkse lira aan te moedigen met behulp van FX Protected Deposit Accounts in het kader van het Türkiye Economy Model. 

Türkiye heeft aanzienlijk succes geboekt in de toeristische sector na de COVID-19-pandemie. Wat zijn uw verwachtingen voor de toeristische sector in de komende periode? Denk je dat Türkiye deze successen zal vasthouden? Kunnen we uw beoordelingen krijgen?

In de toeristische sector, die op wereldschaal negatief is beïnvloed door de COVID-19-pandemie, heeft Türkiye een enorme herstelprestatie laten zien die boven het wereldgemiddelde ligt. In deze periode heeft Türkiye het snelste herstel van de Europese landen laten zien.

Ondanks de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zette dit sterke herstel in de Turkse toerismesector zich voort in 2022. Inspanningen om product- en marktdiversiteit in het toerisme te waarborgen, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de prestaties van de Turkse toerismesector. Dankzij de promotie- en marketinginspanningen toonden Europese toeristen, vooral Duitse en Britse bezoekers, in 2022 grote belangstelling voor Türkiye. Daarnaast zetten we intensieve promotie- en marketingactiviteiten voort voor Golfstaten zoals Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan de bezoekers hoge toeristische uitgaven per hoofd van de bevolking.

In 2022 verwachten we de toerismerecords van 2019 te overtreffen, dat bekend staat als het gouden jaar van de sector met $ 46 miljard aan inkomsten uit toerisme en 51.5 miljoen bezoekers. We hebben onze toeristische doelstellingen voor 2023 verhoogd. We streven naar $ 56 miljard aan inkomsten en 60 miljoen bezoekers.

Wat zijn de effecten van de huidige regionale en mondiale dynamiek, met name de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, op de betrekkingen tussen Turkije en de EU?

De betrekkingen tussen Turkije en de EU zijn altijd gevormd door regionale en mondiale veranderingen en door de interne dynamiek van de partijen. Onze bilaterale betrekkingen met de EU staan ​​vol voorbeelden van dit fenomeen. De mensheid bevindt zich in een overgangsperiode waarin grote transformaties worden ervaren op mondiaal niveau. Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn de afgelopen jaren nieuwe uitdagingen toegevoegd, zoals economische problemen, migratie, terrorisme, regionale conflicten en klimaatverandering, aan de verandering in de machtsverhoudingen. 

De EU is getroffen door een groot aantal van deze crises en heeft geprobeerd zichzelf wereldwijd te herdefiniëren en te herpositioneren. Ten slotte is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een belangrijke test geweest voor de EU.

De oorlog heeft het concept van geopolitiek op de voorgrond geplaatst, de sleutelrol van de NAVO in de veiligheid van Europa beter laten zien, en tegelijkertijd, en opnieuw het belang van Türkiye voor de EU onthuld. Terwijl de uitdagingen van de oorlog zich concentreren op kwesties als veiligheid en defensie, economie, migratie, energie en voedselzekerheid, behoort Türkiye tot de landen die op al deze fronten het meest kunnen bijdragen aan de EU. Sinds het begin van de oorlog zijn de faciliterende rol van ons land bij vredesonderhandelingen tussen twee partijen, evenals zijn inspanningen op het gebied van graanexport en uitwisseling van gevangenen, de meest concrete voorbeelden geweest van het belang van Türkiye voor de vrede en vrede op het continent. welvaart.

Alle mondiale en regionale uitdagingen, waaronder de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, dwingen de EU tot meer samenwerking en integratie, en tot een radicale verandering in haar basisbeleid, met name het uitbreidingsbeleid. Op deze kritieke drempel zijn de betrekkingen tussen Turkije en de EU een van de belangrijkste tests van de EU. Türkiye is altijd een integraal onderdeel van Europa geweest en het EU-anker heeft altijd positieve voordelen opgeleverd. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om de belemmeringen voor het EU-lidmaatschap van Türkiye weg te nemen. Het is niet alleen van vitaal belang voor Türkiye en de EU, maar ook voor een veel bredere geografie, om deze historische kans niet te missen en samenwerking tot stand te brengen om te worstelen met een gemeenschappelijke uitdaging

Hoe kunnen de handelsbetrekkingen tussen Turkije en de EU worden verbeterd? Wat is de huidige stand van zaken in de modernisering van de CU?

De douane-unie (CU) is sinds 1996 een hoeksteen van de economische en handelsintegratie tussen de EU en Türkiye. 

Momenteel is de EU de grootste handelspartner van Türkiye en is Türkiye de zesde handelspartner van de EU. Het aandeel van de EU in de totale export van Türkiye werd gerealiseerd als 6 procent (40.5 miljard dollar), terwijl het aandeel van de EU in onze totale import 103.1 procent (25.6 miljard dollar) bedroeg in 93.3. In de periode januari-oktober 2022 was het aandeel van de EU in buitenlandse directe investeringen in Türkiye bedroegen 2022 procent (met uitzondering van aankopen van onroerend goed). Turkse bedrijven zijn goed geïntegreerd in de waardeketens van de EU en verbeteren de concurrentiepositie van de EU-industrieën. Groene en digitale transitie en het belang van sterke waardeketens in het post-pandemische tijdperk bevestigen opnieuw de noodzaak voor Türkiye en de EU om hun economische banden te versterken en dringen daarom aan op modernisering van de CU.

Met de evolutie van het economische klimaat en de aanzienlijke groei van de handel tussen de EU en Turkije, is de huidige CU minder toegerust om de hedendaagse uitdagingen op het gebied van handelsintegratie aan te gaan. Bovendien is de asymmetrische structuur van de CU een ernstig probleem geworden dat de goede werking van de CU en het handelspotentieel tussen Türkiye en de EU belemmert.

Het is dus duidelijk dat noch de EU, noch Türkiye profiteren van het volledige potentieel van de bestaande CU. In dit verband hebben Türkiye en de EU overeenstemming bereikt over een updatepakket in 2014 om structurele problemen die voortkomen uit de uitvoering van de CU uit de weg te ruimen en uit te breiden naar nieuwe gebieden zoals overheidsopdrachten, diensten en verdere concessies in landbouwproducten om het bilaterale handelspotentieel te benutten.

De nieuwe CU zal een win-winproces zijn en zal het bilaterale handelspotentieel en verdere economische integratie bevorderen in overeenstemming met de EU Green Deal in het post-pandemische tijdperk. Aangezien de kosten van te laat komen voor onderhandelingen voor beide partijen te duur zullen zijn, dringen we er bij de EU op aan om de onderhandelingen zo snel mogelijk te starten. 

Zoals bekend is de Green Deal in 2019 aangenomen. Kunt u informatie geven over de activiteiten van Türkiye in dit kader?

Het bestrijden van klimaatverandering en de gevolgen daarvan heeft voor ons een hoge prioriteit, en met deze urgentie in het achterhoofd heeft Türkiye zijn inspanningen op het gebied van groene transitie de afgelopen jaren versneld. 

Türkiye kondigde zijn netto nuldoelstelling voor 2053 aan en heeft zijn eigen alomvattende actieplan gepubliceerd om de overgang naar een groene, duurzame en hulpbronnenefficiënte economie te vergemakkelijken. 

We hechten veel belang aan het realiseren van de groene transitie in onze banksector, een van de sterke pijlers van onze economie. Bovendien zijn onze inspanningen voor het ontwikkelen van een nationale groene taxonomie aan de gang. Taxonomie zal het gebruik van groene financieringsinstrumenten stimuleren en investeerders beschermen tegen het risico van greenwashing. Ook op dit gebied moeten we onze samenwerking intensiveren. 

Capital Markets Board heeft ook de “Green Debt Instrument, Sustainable Debt Instrument, Green Lease Certificate, Sustainable Lease Certificate Guide” aangekondigd vanaf februari 2022. Deze stappen zullen de weg vrijmaken voor ons land om een ​​van de actieve en belangrijke spelers in de snel groeiende markt voor groene obligaties. Daarnaast hebben we in december 2021 ons Strategisch Plan Duurzaam Bankieren aangekondigd.

In dit proces volgen we ook nauwlettend de Europese Green Deal en het Fit-for-55 wetgevingspakket met het oog op het behoud en de versterking van de reeds lang bestaande waardeketens tussen Türkiye en Europa in een sterk transformerende omgeving. 

Ik moet onderstrepen dat de voortdurende samenwerkingsinspanningen tussen de EU en Türkiye met betrekking tot de Green Deal zeer gewaardeerd worden. We moeten inderdaad onze samenwerking op dit gebied intensiveren, niet alleen om bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan door onze krachten te bundelen, maar ook om de goede werking van het bestaande preferentiële handelsregime tussen Türkiye en de EU te waarborgen. 

Zoals u het ermee eens bent, zullen onder de elementen van de Europese Green Deal het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en het actieplan voor de circulaire economie aanzienlijke gevolgen hebben voor het functioneren van de handel tussen Türkiye en de EU, met gevolgen voor de economische actoren van beide partijen. 

Met dit in gedachten is het noodzakelijk dat Türkiye deelneemt aan besluitvormingsmechanismen van de EU op gebieden die rechtstreeks verband houden met de werking van de douane-unie, zoals de CBAM en het initiatief voor duurzame producten in het kader van het actieplan voor de circulaire economie. Om dit te waarborgen zijn regelmatigere en frequentere mechanismen voor technische samenwerking nodig. 

Door van deze gelegenheid gebruik te maken, met het financiële perspectief, wil ik een kwestie uitspreken die van groot belang is voor Türkiye met betrekking tot het ontwerp en de implementatie van de CBAM. Zoals u weet, vereist het alomvattende groene transformatieproces dat voor ons ligt aanzienlijke financiële middelen. Vooral de toegang van kmo's tot betaalbare financiering is van cruciaal belang voor inclusiviteit. Als kandidaat-lidstaat en partner van de douane-unie blijft de toewijzing van CBAM-fondsen die voortkomen uit de handel met Türkiye voor de groene transformatie-inspanningen van ons land daarom een ​​hoge prioriteit voor ons. Een dergelijke aanpak zou ook meer in overeenstemming zijn met het beginsel van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden en respectieve capaciteiten dat is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending