Verbind je met ons

Turkije

Betrekkingen EU-Turkije: tussen samenwerking en spanningen 

DELEN:

gepubliceerd

on

De spanningen over democratie, mensenrechten en migratie hebben geleid tot een heroverweging van de betrekkingen tussen de EU en Turkije. Wat is de status van de samenwerking, Wereld?

Zonder duidelijke en significante vooruitgang op het gebied van EU-gerelateerde hervormingen kan het Parlement zich geen hervatting van de hervormingen voorstellen toetredingsonderhandelingen met TurkijeDe leden van het Europees Parlement waarschuwden op 7 juni 2022 dat ondanks de herhaalde verklaringen van Turkije dat het van plan is lid te worden van de EU, het land de afgelopen twee jaar consequent is teruggekomen op zijn verplichtingen met betrekking tot het toetredingsproces. Ze waren echter wel blij met de bereidheid van het land om als bemiddelaar op te treden in de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Hoewel dit verre van de enige keer is dat het Parlement zijn bezorgdheid uitte, onderhouden de EU en Turkije op veel gebieden nauwe banden.

Van de handel tot de NAVO: de EU en Turkije onderhouden al tientallen jaren een productieve relatie op veel terreinen. De afgelopen jaren zijn de betrekkingen echter ijzig geworden, omdat de zorgen over de rechtsstaat en de toestand van de democratie in het land zijn toegenomen, waarbij de media zijn gesloten en journalisten gevangen zijn gezet, evenals de Turkse militaire interventie in Syrië en de Turkse aanpak van migraties. Er zijn ook zorgen over de illegale activiteiten van Turkije op Cyprus en over de invallen op Grieks grondgebied. Turkije heeft ook gedreigd een veto uit te spreken over de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO.

Deze ontwikkelingen zijn des te meer reden voor Europarlementariërs om nog eens te kijken naar hoe de EU en Turkije samenwerken. Lees verder voor een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot verschillende aspecten van de betrekkingen tussen de EU en Turkije.

EU-lidmaatschap: opschorting van toetredingsonderhandelingen?

Turkije is sinds 1963 geassocieerd lid van de Europese Economische Gemeenschap en heeft in 1987 een aanvraag tot toetreding ingediend. Het land werd in 1999 erkend als kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maar de onderhandelingen begonnen pas in 2005. Zelfs daarna werd er niet veel vooruitgang geboekt. Slechts 16 van de 35 hoofdstukken zijn geopend en slechts één gesloten. Na het harde optreden van de Turkse regering na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 zijn de onderhandelingen feitelijk beëindigd en zijn er sindsdien geen nieuwe hoofdstukken meer geopend.

In november 2016 namen de EP-leden een resolutie waarin wordt gevraagd de onderhandelingen op te schorten terwijl de politieke repressie in Turkije voortduurt. Zij herhaalden hun oproep tot opschorting in een resolutie aangenomen in juli 2017 wegens aanhoudende bezorgdheid over de mensenrechtensituatie. Hoewel deze resoluties niet bindend zijn, geven ze toch een belangrijk signaal af.

Europarlementsleden debatteren regelmatig over de situatie in het land. Zo bespraken ze in februari 2018 de mensenrechten in Turkije en de militaire operatie van het land in Afrin, Syrië. Diezelfde maand adopteerden ze ook een resolutie waarin Turkije wordt opgeroepen de noodtoestand op te heffen.

De overeenkomst tussen de EU en Turkije over migratie

advertentie

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 zijn zo'n 3.6 miljoen vluchtelingen Turkije binnengekomen en vandaag herbergt het land nog steeds de grootste vluchtelingengemeenschap ter wereld.

In maart 2016 sloten de EU en Turkije een overeenkomst om de migratiecrisis aan te pakken, waardoor aanzienlijk minder migranten Europa illegaal bereikten. Lees meer over de Reactie van de EU op de migratiecrisis.

Volgens de overeenkomst zouden alle irreguliere migranten die vanuit Turkije de Griekse eilanden oversteken, worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor ontving het land EU-hulp uit humanitaire financiering van ongeveer 6 miljard euro in het kader van de EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije.

In een toespraak op 28 februari 2020 dreigde de Turkse president Recep Erdoğan echter de grens met Griekenland weer te openen, omdat hij vond dat de EU haar beloften niet was nagekomen. Na het besluit riep Griekenland de noodtoestand uit en de EU-leiders kwamen overeen om het land 700 miljoen euro aan financiële steun te geven en te voorzien in een substantiële verhoging van de middelen voor migratie en grensbeheer in de EU-begroting voor 2021-2027.

Spanningen tussen de EU en Turkije over Griekenland en Cyprus

Er zijn ook zorgen over de illegale energie-exploratie- en booractiviteiten van Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied en over de schendingen door Turkije van het Griekse luchtruim en de Griekse en Cypriotische territoriale wateren bij verschillende gelegenheden. De leden van het Europees Parlement veroordeelden de acties van Turkije in de exclusieve economische zone van Griekenland en Cyprus en betuigen hun volledige solidariteit met de twee landen in een resolutie aangenomen op 17 september 2020.

Turkije viel Cyprus in 1974 binnen, wat leidde tot een opdeling van het eiland. Het door Turkije bezette Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend.

Na de ontdekking van offshore aardgasreserves in het oostelijke Middellandse Zeegebied heeft Turkije het leger gebruikt om de territoriale wateren en het luchtruim van buurlanden te schenden en booroperaties uit te voeren.

EP-leden bekritiseerden de situatie in het door Turkije bezette Noord-Cyprus in een op 26 november 2020 aangenomen resolutie, waarin wordt opgeroepen tot strenge sancties tegen Turkije als reactie op zijn illegale activiteiten.

Veroordeling van militaire interventie in Syriëa

In oktober 2019 lanceerde Turkije een militaire operatie in het noorden Syrië om een ​​bufferzone te creëren tussen de twee landen waar Syrische vluchtelingen die in Turkije wonen naartoe kunnen worden verplaatst. Deze stap werd veroordeeld door EP-leden tijdens een debat op 23 oktober 2019. Op 24 oktober 2019 hebben zij tevens een resolutie waarin zij opriepen tot sancties tegen Turkije vanwege zijn militaire operatie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt juichende supporters toe na de bekendmaking van de onofficiële uitslag van het referendum, in Istanbul, laat op zondag 16 april 2017. ©Yasin Bulbul/AP Photos/European Union-EP
Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt supporters toe ©Yasin Bulbul/AP Photos/European Union-EP  

Naar nauwere economische samenwerking

In december 2016 stelde de Europese Commissie voor om de bestaande douane-unie met Turkije en uitbreiding van de bilaterale handelsbetrekkingen, maar de Raad heeft zijn mandaat nog niet goedgekeurd. Als de onderhandelingen eenmaal zijn afgerond, moet de overeenkomst nog door het parlement worden goedgekeurd voordat ze in werking kan treden.

De EU is veruit de grootste exportmarkt van Turkije (41.3% in 2020), terwijl Turkije de zesde handelspartner van de EU is.

Persberichten 

Briefings 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending