Verbind je met ons

Turkije

Turkije - EU besluit sancties in te houden en diplomatie aan te zwengelen

gepubliceerd

on

De Europese Raad herhaalde zijn volledige solidariteit met Griekenland en Cyprus. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zei dat de leiders naar alle kwesties in het oostelijke Middellandse Zeegebied keken, van energie tot veiligheid. Hij zei dat de EU een tweesporenaanpak volgt: vastberadenheid en bereidheid om deel te nemen aan de andere kant. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was ingenomen met de start van een dialoog tussen Griekenland en Turkije over de booractiviteiten van Turkije in zijn exclusieve economische zone. Ze zei echter dat de EU het betreurde dat Ankara niet soortgelijke constructieve gebaren naar Cyprus had gemaakt.

Von der Leyen onderstreepte dat de EU een positieve en constructieve relatie met Turkije wilde, maar dat dit alleen mogelijk was als provocaties en druk ophielden. In het geval van hernieuwde unilaterale acties zei ze dat de EU klaar zou zijn om al haar instrumenten onmiddellijk te gebruiken, maar zei ze liever te werken aan een nieuwe langetermijnrelatie tussen de EU en Turkije, inclusief modernisering van de douane-unie, sterkere samenwerking op het gebied van migratie op basis van de verklaring EU / Turkije uit 2016 en gecoördineerde actie inzake COVID-19.

Hoewel er nog geen sancties zijn opgelegd, is er een duidelijke verwijzing naar de mogelijkheid dat ze zouden kunnen worden gebruikt en de Europese Raad zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen en: "zo nodig besluiten nemen uiterlijk tijdens zijn vergadering in december." Ten slotte roept de Europese Raad op tot een multilaterale conferentie over het oostelijke Middellandse Zeegebied en heeft hij de hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, uitgenodigd om besprekingen te voeren over de organisatie ervan, modaliteiten zoals deelname, reikwijdte en tijdschema moeten met alle betrokken partijen worden overeengekomen.

EU

Turkije verlengt de verkenning in het betwiste Middellandse Zeegebied tot 4 november

gepubliceerd

on

By

Turkije zei dat het de seismische onderzoekswerkzaamheden van zijn Oruc Reis-schip in een betwist gebied van de oostelijke Middellandse Zee uitbreidt tot 4 november, waarbij een stap wordt gezet die de spanningen in de regio zou doen toenemen, schrijft Daren Butler.

NAVO-leden Turkije en Griekenland zijn verwikkeld in een geschil over de omvang van hun continentaal plat en tegenstrijdige aanspraken op koolwaterstofbronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

De ruzie barstte los in augustus toen Turkije Oruc Reis in wateren stuurde die ook door Griekenland en Cyprus werden opgeëist.

Samen met twee andere schepen, de Ataman en Cengiz Han, zal Oruc Reis tot 4 november blijven werken in een gebied ten zuiden van het Griekse eiland Rhodos, meldde een Turks maritiem maritiem bericht op zaterdag (24 oktober).

Een eerdere aankondiging heeft tot 27 oktober onderzoekswerkzaamheden in het gebied gepland.

Ankara trok Oruc Reis vorige maand terug om diplomatie mogelijk te maken voor een top van de Europese Unie, waar Cyprus sancties tegen Turkije zocht. Het werd deze maand teruggestuurd, wat leidde tot een boze reactie van Griekenland, Frankrijk en Duitsland.

Na de top zei het blok dat het Turkije zou straffen als het zijn operaties in de regio zou voortzetten, in een beweging zei Ankara dat de banden tussen Turkije en de EU verder gespannen waren. Turkije zegt dat het actief is binnen het continentaal plat.

Verder lezen

EU

Turkije - EU besluit sancties in te houden en diplomatie aan te zwengelen

gepubliceerd

on

De Europese Raad herhaalde zijn volledige solidariteit met Griekenland en Cyprus. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zei dat de leiders naar alle kwesties in het oostelijke Middellandse Zeegebied keken, van energie tot veiligheid. Hij zei dat de EU een tweesporenaanpak volgt: vastberadenheid en bereidheid om deel te nemen aan de andere kant. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was ingenomen met de start van een dialoog tussen Griekenland en Turkije over de booractiviteiten van Turkije in zijn exclusieve economische zone. Ze zei echter dat de EU het betreurde dat Ankara niet soortgelijke constructieve gebaren naar Cyprus had gemaakt.
Von der Leyen onderstreepte dat de EU een positieve en constructieve relatie met Turkije wilde, maar dat dit alleen mogelijk was als provocaties en druk ophielden. In het geval van hernieuwde unilaterale acties zei ze dat de EU klaar zou zijn om al haar instrumenten onmiddellijk te gebruiken, maar zei ze liever te werken aan een nieuwe langetermijnrelatie tussen de EU en Turkije, inclusief modernisering van de douane-unie, sterkere samenwerking op het gebied van migratie op basis van de verklaring EU / Turkije uit 2016 en gecoördineerde actie inzake COVID-19.
Hoewel er nog geen sancties zijn opgelegd, is er een duidelijke verwijzing naar de mogelijkheid dat ze kunnen worden gebruikt en de Europese Raad zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen en: "Zal de nodige besluiten nemen uiterlijk tijdens zijn vergadering in december." Ten slotte roept de Europese Raad op tot een multilaterale conferentie over het oostelijke Middellandse Zeegebied en heeft hij de hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, uitgenodigd om besprekingen te voeren over de organisatie ervan, modaliteiten zoals deelname, reikwijdte en tijdschema moeten met alle betrokken partijen worden overeengekomen.

Verder lezen

EU

# Nagorno-Karabach - Presidenten van de VS, Frankrijk en Rusland roepen op tot onmiddellijke stopzetting van het geweld

gepubliceerd

on

In een gezamenlijke verklaring over de situatie in Nagorno-Karabach veroordeelden de presidenten van de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland in de krachtigste bewoordingen de escalatie van geweld langs de lijn van contact in het conflictgebied. De leiders hebben opgeroepen tot onmiddellijke stopzetting van het geweld.

De Minsk-groep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd in 1992 opgericht om een ​​vreedzame, onderhandelde oplossing van het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over Nagorno-Karabach aan te moedigen.

De verklaring komt als een speciale Europese Raad in Brussel bijeenkomt om te bespreken hoe de betrekkingen met Turkije strategischer moeten worden benaderd. Turkije is door de Franse president Emmanuel Macron beschuldigd van tussenkomst in het conflict.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending