Verbind je met ons

Zwitserland

Zwitsers benaderen EU om meningsverschillen over toekomstige relatie op te lossen

gepubliceerd

on

Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Commissie voor interinstitutionele betrekkingen, had vanmiddag (8 september) een ontmoeting met een delegatie van het Zwitserse parlement. Hij verwelkomde wat de eerste ontmoeting zou zijn sinds het "zeer abrupte" einde van de onderhandelingen over een institutioneel kaderakkoord tussen de EU en Zwitserland in mei. 

De Zwitserse Bondsraad beëindigde de onderhandelingen over de overeenkomst na 25 topontmoetingen tussen de Zwitserse en de EU-zijde. Šefčovič verwelkomde de kans om naar Zwitserse voorstellen over de onopgeloste kwesties te luisteren en de koers voor de toekomst uit te stippelen, waarbij hij erop wees dat de twee al uiteenliepen: “We blijven niet bij de huidige status-quo. Onze relatie [met Zwitserland] zou na verloop van tijd gewoon uithollen omdat de EU vooruitgang boekt met nieuwe wetgevingsvoorstellen en de nieuwe financiële vooruitzichten, met nieuwe programma's."

Šefčovič is door de voorzitter van de Commissie gevraagd om de besprekingen met de Zwitsers vandaag te leiden en het kan een meer permanent onderdeel worden van de, toch al diverse, portefeuille van de vice-president: "Zwitserland is volledig geïntegreerd in onze interne markt, ik denk dat het een wederzijds zeer voordelige relatie. Ik denk dat we de verschillen moeten overwinnen en het pad voor de toekomst moeten bepalen. Als mij deze taak wordt toevertrouwd, zal ik mijn best doen.”

advertentie

Foto: Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Europese Commissie belast met interinstitutionele betrekkingen en foresight, ontvangt Eric Nussbaumer, voorzitter van de Zwitserse EVA/EU-delegatie en lid van het Zwitserse parlement (Nationale Raad). © Europese Unie, 2021

advertentie

Rusland

Yves Bouvier volledig vrijgesproken van alle aanklachten in zijn geschil tegen Rusland Oligarch Dmitry Rybolovlev

gepubliceerd

on

Het parket van Genève heeft de laatste rechtszaak van de Russische oligarch Dmitry Rybolovlev tegen de Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier laten vallen. (foto). In zijn definitieve uitspraak bevestigt de aanklager dat, in tegenstelling tot wat de advocaten van Rybolovlev hebben beweerd, er geen sprake was van fraude, geen wanbeheer, geen vertrouwensbreuk en geen witwaspraktijken. Sinds januari 2015 hebben Rybolovlev en zijn advocaten alle negen rechtszaken verloren die in de tussenliggende jaren tegen Bouvier waren aangespannen, onder meer in Singapore, Hong Kong, New York, Monaco en Genève.

"Vandaag markeert het einde van een nachtmerrie van zes jaar", zei Bouvier. "Om redenen die niets te maken hadden met mijn kunsthandelactiviteiten, probeerde een oligarch mij te vernietigen, maar slaagde daar niet in door zijn buitengewone financiële middelen en invloed te mobiliseren. Hij probeerde mij financieel te verstikken door over de hele wereld valse rechtszaken aan te spannen. Hij gaf miljoenen uit aan grote communicatiefirma's om mijn reputatie te vernietigen en privé-inlichtingenagenten om me overal te volgen. In de loop van zijn aanval werden elk advocatenkantoor waarmee ik werkte en ikzelf het doelwit van gecoördineerde en geavanceerde e-mailhacks. Hij probeerde mijn bedrijf, mijn reputatie en mijn leven te vernietigen. Maar hij faalde. Alle rechtbanken hebben mijn onschuld bevestigd. De waarheid zegevierde, zoals ik al zei vanaf de eerste dag van zijn aanvallen. Dit is een volledige overwinning.”

"De aanvallen van Rybolovlev op mij hadden niets te maken met de verkoop van kunst", legde Bouvier ook uit. "Ten eerste was hij halverwege de duurste echtscheiding in de geschiedenis en wilde hij de waarde van zijn kunstcollectie afschrijven. Ten tweede wilde hij om me te straffen omdat ik had geweigerd Zwitserse rechters te corrumperen voor zijn zeer dure echtscheiding. Ten derde wilde hij mijn vrijhavenbedrijf in Singapore stelen en zijn eigen bedrijf bouwen voor de Russische Federatie in Vladivostok.'

advertentie

Bouvier, die bijna al zijn kunsthandel, logistiek en transport heeft moeten staken om zich te verdedigen tegen de massale aanvallen van de afgelopen zes jaar, lijdt enorme schade. De rollen zijn nu omgedraaid: Rybolovlev (en zijn advocaat Tetiana Bersheda) worden geconfronteerd met drie strafrechtelijke onderzoeken in Monaco, Zwitserland en Frankrijk, en worden ervan verdacht ambtenaren te hebben geïnstrumentaliseerd en gecorrumpeerd tijdens zijn aanvallen op Bouvier. Tien mensen, waaronder verschillende voormalige ministers, worden onderzocht als onderdeel van wat bekend staat als 'Monacogate', het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van Monaco.

David Bitton, een advocaat van Bouvier in Genève, merkte op: "Vandaag markeert het einde van de schandalige vendetta die in 2015 door Rybolovlev is geïnitieerd en een volledige en absolute overwinning voor onze cliënt."

Bouvier werd in zijn zaken vertegenwoordigd door: David Bitton en Yves Klein (Monfrini Bitton Klein); Alexandre Camoletti (Amuruso & Camoletti); Frank Michel (MC Etude d'Avocats); Charles Lecuyer (Ballerio & Lecuyer); Luc Brossolet (AAB Advocaten); Ron Soffer (Soffer Advocaten); PERSBERICHT Francois Baroin en Francis Spziner (Stas & Associés); Edwin Tong, Kristy Tan Ruan, Peh Aik Hin (Allen & Glendhill); Pierre-Alain Guillaume (Walder Wyss), Daniel Levy (McKool Smith), Mark Bedford (Zhong Lun).

advertentie

Verder lezen

Rusland

Kremlin-insider gearresteerd in Zwitserland op verzoek van VS

gepubliceerd

on

De Russische zakenman Vladislav Klyushin werd afgelopen maart gearresteerd tijdens een verblijf in Wallis op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Klyushin is een naaste medewerker van Alexeï Gromov, een hoge functionaris in de Russische presidentiële administratie. Gromov wordt algemeen beschouwd als "de persoon die verantwoordelijk is voor de controle door het Kremlin over de Russische media" en werd twee maanden geleden onder Amerikaanse sancties geplaatst. Klyushin zou de maker zijn van een krachtig mediamonitoringsysteem dat door Russische diensten wordt gebruikt. Hij zit momenteel vast in Sion en verzet zich tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De informatie komt voort uit een uitspraak van het Federale Tribunaal (TF) dat enkele dagen voor de bijeenkomst van presidenten Joe Biden en Vladimir Poetin, die op 16 juni in Genève is gepland, openbaar is gemaakt.

De Amerikaanse autoriteiten hadden slechts 24 uur nodig om de arrestatie van Vladislav Klyushin op 21 maart te verkrijgen, terwijl hij in Wallis was. Dat blijkt uit een uitspraak van het Federale Hooggerechtshof die op 21 juni werd vrijgegeven.

De feiten waarmee hij in de Verenigde Staten wordt beschuldigd, zijn niet bekendgemaakt. Volgens de Zwitserse TF-uitspraak is Vladislav Klyushin het onderwerp van een arrestatiebevel uitgevaardigd door de Massachusetts District Court op 19 maart 2021, maar is er aan Amerikaanse zijde nog geen aanklacht openbaar gemaakt.

advertentie

De naam van Vladislav Klyushin verscheen in 2018 als onderdeel van een Proekt-media-onderzoek naar hoe het Kremlin erin slaagde te infiltreren en vervolgens anonieme Telegram-berichtenkanalen in een propagandawapen veranderde. Het omvatte Nezygar, een van de meest prominente anonieme kanalen in het land.

Volgens journalisten stond deze infiltratieoperatie onder toezicht van Alexei Gromov, adjunct-directeur van de presidentiële regering van Vladimir Poetin, met de hulp van Vladislav Klyushin.

Deze laatste zou het Katyusha-mediamonitoringsysteem hebben gecreëerd, dat door zijn bedrijf OOO M13 aan de Russische autoriteiten is verkocht.

advertentie

Ook volgens de Russische media moedigde Alexeï Gromov de Russische diensten en ministeries regelmatig aan om het Katuysha-systeem te gebruiken, wiens naam is geïnspireerd op de beroemde Sovjetraketwerpers die berucht waren om hun krachtige maar onnauwkeurige schoten.

Afgelopen januari tekende het Kremlin een contract van 3.6 miljoen SF met M13 voor het gebruik van zijn surveillancesoftware voor "het analyseren van berichten over verkiezingsprocessen, politieke partijen en de niet-systemische oppositie".

Alexeï Gromov, voormalig perssecretaris van president Vladimir Poetin, wordt beschreven als "een discrete man (...) media. ”

Al sinds 2014 onder Europese sancties in verband met de invasie van de Krim, was Gromov het eerste doelwit van een nieuwe ronde van sancties die op 15 april werd uitgesproken door het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Alexei Gromov wordt ervan beschuldigd "het gebruik door het Kremlin van zijn media-apparaat te hebben geleid" en "geprobeerd te hebben de spanningen in de Verenigde Staten te vergroten door het Amerikaanse verkiezingsproces in 2020 in diskrediet te brengen".

Op de dag dat de sancties werden aangekondigd, riep de Amerikaanse president Joe Biden op tot een de-escalatie van de spanningen met Rusland. “De Verenigde Staten zijn niet van plan een cyclus van escalatie en conflict met Rusland op gang te brengen. We willen een stabiele en voorspelbare relatie”, zei hij. Joe Biden en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar op 16 juni in Genève.

Vladislav Klyushin zat sinds zijn arrestatie op 21 maart in voorlopige hechtenis en vertelde de Zwitserse autoriteiten dat hij tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten was.

Vertegenwoordigd door advocaten Oliver Ciric, Dragan Zeljic en Darya Gasskov, diende hij op 6 april een eerste beroep in bij het Federale Strafhof (TPF) om opheffing van zijn voorlopige hechtenis te vragen.

Verder lezen

Zwitserland

Zwitserland stopt de onderhandelingen met de EU

gepubliceerd

on

De Bondsraad van Zwitserland heeft vandaag (26 mei) aangekondigd dat hij zijn besprekingen met de EU over een nieuwe institutionele overeenkomst tussen de EU en Zwitserland zou beëindigen. De belangrijkste problemen waren de staatssteun, het vrije verkeer en de daarmee verband houdende kwestie van de lonen van gedetacheerde werknemers. 

Zwitserland is tot de conclusie gekomen dat de verschillen tussen Zwitserland en de EU te groot zijn en dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor het sluiten ervan.

In een verklaring de Europese Commissie zei kennis te hebben genomen van dit eenzijdige besluit van de Zwitserse regering en betreurde dit besluit gezien de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt. 

De institutionele kaderovereenkomst tussen de EU en Zwitserland was bedoeld als een manier om de 120 bilaterale overeenkomsten die onhandelbaar en achterhaald waren, te herzien en te vervangen door een enkel kader dat gericht is op een meer werkbare en moderne regeling voor toekomstige bilaterale betrekkingen tussen de EU en Zwitserland. .

De EU verklaarde: “Het belangrijkste doel ervan was ervoor te zorgen dat iedereen die actief is op de interne markt van de EU, waartoe Zwitserland een aanzienlijke toegang heeft, onder dezelfde voorwaarden wordt gesteld. Dat is in wezen een kwestie van eerlijkheid en rechtszekerheid. Bevoorrechte toegang tot de interne markt moet betekenen dat u zich aan dezelfde regels en verplichtingen moet houden. "

De Zwitserse zijde heeft gezegd dat om de negatieve gevolgen van het einde van de onderhandelingen te beperken, de Bondsraad al is begonnen met het plannen en implementeren van verschillende verzachtende maatregelen.

In een begeleidende factsheet (Engels) de EU schetst gebieden die kunnen worden beïnvloed door het besluit van vandaag van Zwitserland om niet in te stemmen met een nieuw kader, waaronder gebieden als gezondheid, medische hulpmiddelen, landbouw, elektriciteit en arbeidsmarkten.

Gevolgen

Zwitserland zou de EU-handelsplatforms voor elektriciteit en coöperatieve platforms moeten verlaten voor netbeheerders of regelgevers, en zou geleidelijk zijn bevoorrechte verbinding met het EU-elektriciteitssysteem verliezen.

Een volksgezondheidsovereenkomst kan niet worden overwogen zonder de sluiting van de institutionele kaderovereenkomst). Zonder dit kan Zwitserland niet deelnemen aan: - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, dat wetenschappelijke ondersteuning, deskundigen, variantenanalyses en beoordeling van de situatie in de EU / EER biedt; Gezamenlijke aankopen voor de aankoop van beschermingsmiddelen, behandelingen, diagnostiek; Een e-health netwerk dat bijvoorbeeld technische specificaties geeft voor de interoperabiliteit van COVID-19 tracing apps (deelname niet mogelijk aan de technische werkzaamheden); Het EU4Health-programma dat veel van de paraatheids- en responsactiviteiten op COVID-19 zal financieren; De toekomstige European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), die snelle beschikbaarheid, toegang en distributie van tegenmaatregelen mogelijk zal maken.

Zonder de uitbreiding van het toepassingsgebied van de Overeenkomst inzake de handel in landbouwproducten tot de hele voedselketen, zullen kwesties zoals voedseletikettering niet geharmoniseerd blijven, wat kleine en middelgrote ondernemingen ontmoedigt om vanuit Zwitserland naar EU-lidstaten en omgekeerd te exporteren. Als de overeenkomst niet wordt opgewaardeerd naar verdere liberalisering, wordt Zwitserland de mogelijkheid ontnomen om te onderhandelen betere markttoegang voor sommige landbouwproducten, met name vlees en zuivelproducten, waar de toegang momenteel beperkt is.

Enkele cijfers over de betrekkingen tussen de EU en Zwitserland

Meer dan 1.4 miljoen EU-burgers wonen in Zwitserland en ongeveer 400,000 Zwitserse staatsburgers in de EU. Dit vertegenwoordigt 4.6% van de Zwitserse burgers, vergeleken met 0.3% van de EU-burgers. 19% van de beroepsbevolking in Zwitserland heeft het EU-burgerschap. Daarnaast zijn er ongeveer 350,000 grenspendelaars die in Zwitserland werken. Zwitserland is steeds afhankelijker geworden van gedetacheerde hulpverleners uit aangrenzende landen, een opmerkelijke 37.4% van de artsen die in Zwitserland werken, komt uit het buitenland, en de meerderheid komt uit nabijgelegen EU-landen. De cijfers voor andere sectoren laten een opmerkelijk grote afhankelijkheid zien van niet-Zwitserse arbeiders: gastronomie (45%), bouw (35%), maakindustrie (30%) en informatie en communicatie (30%).

De EU is de belangrijkste handelspartner van Zwitserland en is goed voor bijna 50% of ongeveer 126 miljard euro van de invoer van goederen en ongeveer 42% of ongeveer 114 miljard euro van de uitvoer van goederen. • Zwitserland is de vierde handelspartner van de EU, na China, de VS en het VK. De Zwitserse markt vertegenwoordigt ongeveer 7% van de EU-export en 6% van de import.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending