Verbind je met ons

islam

Zwitserse kiezers besluiten gezichtsbedekking te verbieden

DELEN:

gepubliceerd

on

Zwitserse kiezers hebben een extreemrechts voorstel aanvaard om gezichtsbedekkingen te verbieden toen ze op zondag (7 maart) naar de stembus gingen in een bindend referendum dat werd gezien als een test voor de houding ten opzichte van moslims. schrijft Michael Shields.

Het voorstel onder het Zwitserse systeem van directe democratie noemt de islam niet rechtstreeks en heeft ook tot doel te voorkomen dat gewelddadige straatbetogers maskers dragen, maar lokale politici, media en campagnevoerders hebben het het boerkaverbod genoemd.

“In Zwitserland is het onze traditie dat je je gezicht laat zien. Dat is een teken van onze fundamentele vrijheden ”, had Walter Wobmann, voorzitter van de referendumcommissie en parlementslid voor de Zwitserse Volkspartij, voor de stemming gezegd.

Hij noemde gezichtsbedekking "een symbool voor deze extreme, politieke islam die steeds prominenter is geworden in Europa en die geen plaats heeft in Zwitserland".

Het voorstel dateert van vóór de COVID-19-pandemie, waarbij alle volwassenen in veel omgevingen gedwongen werden om maskers te dragen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Het verzamelde de nodige steun om in 2017 een referendum uit te lokken.

Het voorstel verergerde de gespannen relatie van Zwitserland met de islam nadat burgers in 2009 stemden om de bouw van nieuwe minaretten te verbieden. Twee kantons hebben al een lokaal verbod op gezichtsbedekking.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending