Verbind je met ons

islam

Zwitserse kiezers besluiten gezichtsbedekking te verbieden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Zwitserse kiezers hebben een extreemrechts voorstel aanvaard om gezichtsbedekkingen te verbieden, zoals ze op zondag (7 maart) naar de stembus gingen in een bindend referendum dat werd beschouwd als een test van de houding ten opzichte van moslims. schrijft Michael Shields.

Het voorstel onder het Zwitserse systeem van directe democratie noemt de islam niet rechtstreeks en heeft ook tot doel te voorkomen dat gewelddadige straatbetogers maskers dragen, maar lokale politici, media en campagnevoerders hebben het het boerkaverbod genoemd.

“In Zwitserland is het onze traditie dat je je gezicht laat zien. Dat is een teken van onze fundamentele vrijheden ”, had Walter Wobmann, voorzitter van de referendumcommissie en parlementslid voor de Zwitserse Volkspartij, voor de stemming gezegd.

advertentie

Hij noemde gezichtsbedekking "een symbool voor deze extreme, politieke islam die steeds prominenter is geworden in Europa en die geen plaats heeft in Zwitserland".

Het voorstel dateert van vóór de COVID-19-pandemie, waarbij alle volwassenen in veel omgevingen gedwongen werden om maskers te dragen om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Het verzamelde de nodige steun om in 2017 een referendum op gang te brengen.

Het voorstel versterkte de gespannen relatie van Zwitserland met de islam nadat burgers in 2009 hadden gestemd om de bouw van nieuwe minaretten te verbieden. Twee kantons hebben al een lokaal verbod op gezichtsbedekking.

advertentie

coronavirus

Franse moslims betalen hoge prijs in COVID-pandemie

gepubliceerd

on

By

Vrijwilligers van de Tahara-vereniging bidden voor de 38-jarige Abukar Abdulahi Cabi, een moslimvluchteling die stierf aan de coronavirusziekte (COVID-19), tijdens een begrafenisceremonie op een begraafplaats in La Courneuve, nabij Parijs, Frankrijk, 17 mei, 2021. Foto gemaakt op 17 mei 2021. REUTERS/Benoit Tessier
Vrijwilligers van de Tahara-vereniging begraven de kist van de 38-jarige Abukar Abdulahi Cabi, een moslimvluchteling die stierf aan de coronavirusziekte (COVID-19), tijdens een begrafenisceremonie op een begraafplaats in La Courneuve, in de buurt van Parijs, Frankrijk, mei 17, 2021. Foto gemaakt op 17 mei 2021. REUTERS/Benoit Tessier

Elke week komt Mamadou Diagouraga naar het moslimgedeelte van een begraafplaats in de buurt van Parijs om te waken bij het graf van zijn vader, een van de vele Franse moslims die zijn overleden aan COVID-19, schrijft Caroline Pailliez.

Diagouraga kijkt op van het perceel van zijn vader naar de vers gegraven graven ernaast. "Mijn vader was de eerste in deze rij, en binnen een jaar is het vol", zei hij. "Het is niet te geloven."

Hoewel Frankrijk naar schatting de grootste moslimbevolking van de Europese Unie heeft, weet het niet hoe hard die groep is getroffen: de Franse wet verbiedt het verzamelen van gegevens op basis van etnische of religieuze voorkeuren.

advertentie

Maar bewijs verzameld door Reuters – inclusief statistische gegevens die indirect de impact en getuigenissen van gemeenschapsleiders vastleggen – geeft aan dat het COVID-sterftecijfer onder Franse moslims veel hoger is dan onder de totale bevolking.

Volgens een onderzoek op basis van officiële gegevens was het aantal sterfgevallen in 2020 onder Franse inwoners die voornamelijk in moslim Noord-Afrika zijn geboren, twee keer zo hoog als onder mensen die in Frankrijk zijn geboren.

De reden, zeggen gemeenschapsleiders en onderzoekers, is dat moslims over het algemeen een lager dan gemiddelde sociaaleconomische status hebben.

advertentie

Ze hebben meer kans om banen te doen zoals buschauffeurs of kassiers die hen in nauwer contact met het publiek brengen en om in krappe huishoudens met meerdere generaties te leven.

"Ze waren... de eersten die een hoge prijs betaalden", zegt M'Hammed Henniche, hoofd van de vakbond van moslimverenigingen in Seine-Saint-Denis, een regio in de buurt van Parijs met een grote immigrantenbevolking.

De ongelijke impact van COVID-19 op etnische minderheden, vaak om vergelijkbare redenen, is gedocumenteerd in andere landen, waaronder de Verenigde Staten.

Maar in Frankrijk werpt de pandemie een scherp beeld van de ongelijkheden die de spanningen tussen Franse moslims en hun buren helpen aanwakkeren – en die een strijdtoneel lijken te worden bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Volgens peilingen is de belangrijkste tegenstander van president Emmanuel Macron de extreemrechtse politicus Marine Le Pen, die campagne voert over kwesties als de islam, terrorisme, immigratie en misdaad.

Gevraagd om commentaar te geven op de impact van COVID-19 op de Franse moslims, zei een regeringsvertegenwoordiger: "We hebben geen gegevens die verband houden met de religie van mensen."

Terwijl officiële gegevens zwijgen over de impact van COVID-19 op moslims, wordt het duidelijk op de Franse begraafplaatsen.

Mensen die volgens islamitische religieuze riten worden begraven, worden meestal op speciaal daarvoor bestemde delen van de begraafplaats geplaatst, waar de graven zo zijn uitgelijnd dat de dode naar Mekka kijkt, de heiligste plaats in de islam.

De begraafplaats in Valenton waar de vader van Diagouraga, Boubou, werd begraven, ligt in de regio Val-de-Marne, buiten Parijs.

Volgens cijfers die Reuters verzamelde van alle 14 begraafplaatsen in Val-de-Marne, waren er in 2020 1,411 moslimbegrafenissen, tegenover 626 het jaar ervoor, vóór de pandemie. Dat betekent een stijging van 125%, vergeleken met een stijging van 34% voor begrafenissen van alle bekentenissen in die regio.

Verhoogde sterfte door COVID slechts gedeeltelijk verklaart de stijging van moslimbegrafenissen.

Pandemische grensbeperkingen verhinderden veel families om overleden familieleden terug te sturen naar hun land van herkomst voor begrafenis. Er zijn geen officiële gegevens, maar begrafenisondernemers zeiden dat ongeveer driekwart van de Franse moslims pre-COVID in het buitenland werd begraven.

Begrafenisondernemers, imams en niet-gouvernementele groepen die betrokken zijn bij het begraven van moslims zeiden dat er aan het begin van de pandemie niet genoeg complotten waren om aan de vraag te voldoen, waardoor veel gezinnen gedwongen werden wanhopig rond te bellen om een ​​plek te vinden om hun familieleden te begraven.

Op de ochtend van 17 mei van dit jaar arriveerde Samad Akrach in een mortuarium in Parijs om het lichaam op te halen van Abdulahi Cabi Abukar, een Somaliër die in maart 2020 stierf aan COVID-19, zonder familie die kon worden getraceerd.

Akrach, voorzitter van de liefdadigheidsinstelling Tahara die moslimbegrafenissen geeft aan behoeftigen, voerde het ritueel uit van het wassen van het lichaam en het aanbrengen van musk, lavendel, rozenblaadjes en henna. Vervolgens werd de Somaliër, in aanwezigheid van 38 vrijwilligers die waren uitgenodigd door de groep van Akrach, volgens moslimritueel begraven op de begraafplaats van Courneuve aan de rand van Parijs.

De groep van Akrach voerde in 764 2020 begrafenissen uit, tegen 382 in 2019, zei hij. Ongeveer de helft was overleden aan COVID-19. "De moslimgemeenschap is in deze periode enorm getroffen", zei hij.

Statistici gebruiken ook gegevens over in het buitenland geboren inwoners om een ​​beeld op te bouwen van de impact van COVID op etnische minderheden. Hieruit blijkt dat het aantal extra sterfgevallen onder Franse inwoners die buiten Frankrijk zijn geboren, in 17 met 2020% is gestegen, tegenover 8% voor in Frankrijk geboren inwoners.

Seine-Saint-Denis, de regio van het vasteland van Frankrijk met het hoogste aantal inwoners dat niet in Frankrijk is geboren, had van 21.8 tot 2019 een stijging van 2020% in bovenmatige sterfte, blijkt uit officiële statistieken, meer dan het dubbele van de stijging voor Frankrijk als geheel.

Overtollige sterfgevallen onder Franse inwoners geboren in het overwegend moslim Noord-Afrika waren 2.6 keer hoger, en onder degenen uit sub-Sahara Afrika 4.5 keer hoger, dan onder in Frankrijk geboren mensen.

"We kunnen hieruit afleiden dat... immigranten met een moslimgeloof veel harder zijn getroffen door de COVID-epidemie", zegt Michel Guillot, onderzoeksdirecteur van het door de staat gefinancierde Franse Instituut voor Demografische Studies.

In Seine-Saint-Denis is het hoge sterftecijfer vooral opvallend omdat het in normale tijden, met zijn jonger dan gemiddelde bevolking, een lager sterftecijfer heeft dan Frankrijk in het algemeen.

Maar de regio presteert slechter dan gemiddeld op sociaal-economische indicatoren. Twintig procent van de huizen is overvol, tegen 4.9% op nationaal niveau. Het gemiddelde uurloon is 13.93 euro, bijna 1.5 euro minder dan het landelijke cijfer.

Henniche, hoofd van de vakbond van moslimverenigingen in de regio, zei dat hij voor het eerst de impact van COVID-19 op zijn gemeenschap voelde toen hij meerdere telefoontjes kreeg van families die hulp zochten bij het begraven van hun doden.

"Het is niet omdat het moslims zijn", zei hij over het COVID-sterftecijfer. "Het is omdat ze tot de minst bevoorrechte sociale klassen behoren."

Witteboordenprofessionals kunnen zichzelf beschermen door thuis te werken. "Maar als iemand vuilnisman is, of schoonmaakster, of caissière, kunnen ze niet thuis werken. Deze mensen moeten naar buiten, met het openbaar vervoer", zei hij.

"Er is een soort bittere smaak, van onrecht. Er is dit gevoel: 'Waarom ik?' en 'Waarom altijd wij?'"

Verder lezen

EU

Le Pen 'is een verstoring van de openbare orde' - Goldschmidt

gepubliceerd

on

Commentaar op het interview met de partijleider van de Franse rechtse populistische Rassemblement National (RN) Marine Le Pen (foto) gepubliceerd in het Duitse weekblad Die Zeit, Opperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER), heeft de volgende verklaring afgegeven: “Het is niet de hoofddoek die de openbare orde verstoort, maar mevrouw Le Pen. Dit is duidelijk het verkeerde signaal naar de joden, moslims en andere religieuze minderheden die in Frankrijk wonen. Het drukt de angst van mevrouw Le Pen voor buitenlanders uit. Ze verdeelt de samenleving in plaats van haar te verenigen en gebruikt daarbij bewust de joodse gemeenschap, die volgens haar geen keppel mag dragen, als bijkomende schade in haar strijd tegen culturen.

“De aanhangers van het verbod zijn ervan overtuigd dat ze de radicale islam bestrijden. Maar hoe definiëren ze de radicale islam? Ik definieer radicale islam als islamisme dat geen seculiere moslims, christenen en joden en de Europese samenleving als geheel tolereert. Deze radicale islam kan ook rondlopen in spijkerbroeken en met onbedekt haar. Dit is het echte gevaar, zoals Frankrijk vaak zo bitter heeft ervaren. In plaats van de politieke islam en zijn aanhangers aan te vallen, wordt een religieus symbool aangevallen.

“De eis van Le Pen is niets anders dan een aanval op het fundamentele en mensenrecht van religieuze vrijheid, die mensen op veel plaatsen in Europa nu herhaaldelijk proberen te beperken. Dit is een alarmerende trend voor alle religieuze minderheden. "

advertentie

Verder lezen

islam

Zwitsers stemmen ermee in om gezichtsbedekkende kleding te verbieden in 'boerkaverbod'-stemming

gepubliceerd

on

By

Een extreemrechts voorstel om gezichtsbedekkingen in Zwitserland te verbieden, behaalde een nipte overwinning in een bindend referendum op zondag (7 maart) op initiatief van dezelfde groep die in 2009 een verbod op nieuwe minaretten organiseerde, schrijft Michael Shields.

De maatregel om de Zwitserse grondwet te wijzigen werd aangenomen met een marge van 51.2-48.8%, lieten voorlopige officiële resultaten zien.

Het voorstel onder het Zwitserse systeem van directe democratie noemt de islam niet rechtstreeks en heeft ook tot doel te voorkomen dat gewelddadige straatbetogers maskers dragen, maar lokale politici, media en campagnevoerders hebben het het boerkaverbod genoemd.

advertentie

“In Zwitserland is het onze traditie dat je je gezicht laat zien. Dat is een teken van onze fundamentele vrijheden ”, had Walter Wobmann, voorzitter van de referendumcommissie en parlementslid voor de Zwitserse Volkspartij, voor de stemming gezegd.

Gezichtsbedekking is "een symbool voor deze extreme, politieke islam die steeds prominenter is geworden in Europa en die geen plaats heeft in Zwitserland", zei hij.

Moslimgroepen veroordeelden de stemming en zeiden dat ze deze zouden aanvechten.

advertentie

"Het besluit van vandaag opent oude wonden, breidt het principe van rechtsongelijkheid verder uit en geeft een duidelijk signaal van uitsluiting af aan de moslimminderheid", zei de Centrale Raad van Moslims in Zwitserland.

Het beloofde juridische uitdagingen voor wetten die het verbod implementeren en een actie om geld in te zamelen om vrouwen te helpen die een boete krijgen.

"Het verankeren van kledingvoorschriften in de grondwet is geen bevrijdingsstrijd voor vrouwen, maar een stap terug in het verleden", zei de Federatie van Islamitische Organisaties in Zwitserland, en voegde daaraan toe dat Zwitserse waarden van neutraliteit, tolerantie en vredestichting in het debat waren geleden.

Frankrijk heeft in 2011 het dragen van een volledige gezichtssluier in het openbaar verboden en in Denemarken, Oostenrijk, Nederland en Bulgarije is het dragen van gezichtsbedekking in het openbaar geheel of gedeeltelijk verboden.

Twee Zwitserse kantons hebben al een lokaal verbod op gezichtsbedekking, hoewel bijna niemand in Zwitserland een boerka draagt ​​en slechts ongeveer 30 vrouwen de nikab dragen, schat de Universiteit van Luzern. Moslims vormen 5% van de Zwitserse bevolking van 8.6 miljoen mensen, waarvan de meeste wortels hebben in Turkije, Bosnië en Kosovo.

De regering had mensen aangespoord om tegen een verbod te stemmen.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending