Verbind je met ons

Zweden

Zweden neemt EU-voorzitterschap over: wat verwachten EP-leden? 

DELEN:

gepubliceerd

on

Sweden nam op 1 januari voor de derde keer het roer van de Raad van de EU over. Wat verwachten de Zweedse Europarlementariërs van de komende zes maanden?

Het Zweedse voorzitterschap is het laatste van het huidige voorzitterschapstrio, na Frankrijk en Tsjechië, en markeert het laatste hoofdstuk voor het gemeenschappelijke voorzitterschapsprogramma van 18 maanden. Maar elk voorzitterschap heeft ook zijn eigen prioriteiten.

De vier prioriteiten van het Zweedse voorzitterschap zijn:

  • Veiligheid – eenheid
  • Veerkracht – concurrentievermogen
  • Welvaart – groen en energietransitie
  • Democratische waarden en de rechtsstaat – onze basis

Meer informatie over de Prioriteiten van het Zweedse voorzitterschap.

Ga naar de bronpagina

Een groener, veiliger en vrijer Europa is de basis van onze prioriteiten

De Zweedse premier Ulf Kristersson

advertentie

Wat Zweedse Europarlementariërs van het voorzitterschap verwachten

Energie is een belangrijke uitdaging voor de leden van het Europees Parlement. Tomas Tobé (EVP) zegt dat veiligheid en energie belangrijke kwesties zullen zijn tijdens het Zweedse voorzitterschap. “We moeten Europa bij elkaar houden en onze steun aan Oekraïne vergroten om de veiligheidsbeleidssituatie aan te pakken.”

Hij heeft ook hoge verwachtingen dat Zweden de EU concurrerender zal maken. “Er moet een duidelijke EU-agenda zijn om het concurrentievermogen te vergroten, de groei te versterken en de handel te vergroten. Zweden zou het voorzitterschap moeten gebruiken om in deze richting te gaan. Meer actie om de georganiseerde misdaad te bestrijden zal ook belangrijk zijn, evenals vooruitgang met het Migratiepact.”

Helene Fritzon (S&D) zei dat democratie, klimaat en gelijkheid gebieden zijn waar Zweden traditioneel een grote reputatie heeft, maar dat ze twijfels heeft over de nieuw gekozen Zweedse centrumrechtse regering, vooral in tijden van crises en oorlog in Europa. “Het vereist een leiderschap met politieke moed en verantwoordelijkheid voor de toekomst. Ik maak mij grote zorgen over de manier waarop de conservatieve regering dit zal waarmaken. Het beleid op het gebied van klimaat en gelijkheid is al ontmanteld en democratiekwesties krijgen geen prioriteit meer”, zei ze, en voegde eraan toe: “Ik zou graag zien dat de EU het voortouw neemt bij een groene en eerlijke transitie.”

Abir Al-Sahlani (Renew) heeft goede hoop dat het Zweedse presidentschap de rechtsstaat, de transparantie en het economisch liberalisme zal verdedigen. “Dat ze ervoor zorgen dat de EU een sterke stem heeft in de wereld – en tegelijkertijd bijdragen aan een levendig EU-debat, waar de berichtgeving in de media over EU-zaken wordt gestimuleerd”, zei ze. Al-Sahlani zei dat klimaat, energie en migratie de belangrijkste kwesties zullen zijn tijdens het presidentschap: “Het restrictieve migratiebeleid van de regering in eigen land is op zijn zachtst gezegd een rode vlag.”

Alice Kuhnke (Groenen/EFA) zei dat ze lage verwachtingen heeft: “De Zweedse regering heeft de ambities bij het aanpakken van de klimaatcrisis al verlaagd... We hebben geen tijd om te wachten, de klimaatcrisis is hier en nu en daarom is de Het Zweedse voorzitterschap zou moeten bijdragen aan het aanzienlijk verhogen van de ambities van de EU.”

Charlie Weimers (ECR) zei dat hij, naast het versterken van het concurrentievermogen en het vergroten van de handel, graag zou zien dat het voorzitterschap het werk van de Fransen en Tsjechen aan strengere EU-financieringsregels voortzet. “We weten dat de EU nooit zou goedkeuren dat er miljoenen worden gegeven aan extreemrechtse organisaties waarvan de leiders antisemitische, vrouwonvriendelijke of homofobe uitspraken hebben gedaan. Helaas geldt dat niet voor al het extremisme. Het veranderen van de regels voor EU-financiering zodat islamisten niet worden bevoordeeld, zou een belangrijk doel moeten zijn voor het Zweedse presidentschap.”

Malin Björk (links) uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de nieuwe regering het voortouw zou nemen in de EU. “Ik ken velen die, net als ik, zich zorgen maken over het feit dat Zweden nu het EU-voorzitterschap overneemt. Maar ik hoop dat het mij zal verrassen en duidelijk een standpunt zal innemen voor de democratie en de rechtsstaat in landen als Polen en Hongarije, en zal werken aan een ambitieus klimaatbeleid en een menselijk migratiebeleid.”

Spanje zal in de tweede helft van 2023 het EU-voorzitterschap overnemen en samen met België en Hongarije het volgende voorzitterschapstrio vormen.

Website van het Zweedse EU-voorzitterschap 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending