Verbind je met ons

Europees parlement

EU-hulp bij het zoeken naar werk ter waarde van € 2.8 miljoen voor 450 ontslagen werknemers in de auto-industrie in Spanje 

DELEN:

gepubliceerd

on

450 werknemers in Spanje die hun baan in de auto-industrie verloren toen de Nissan-productiefabriek in Barcelona sloot, zouden 2.8 miljoen euro aan EU-steun moeten ontvangen, BUDG.

Op maandag 28 februari keurde de Begrotingscommissie het verzoek van Spanje om steun van de Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontheemde werknemers (EFG). EP-leden herinneren eraan "dat de sociale gevolgen van de ontslagen naar verwachting belangrijk zullen zijn voor Cataluña, waar de auto-industrie de derde belangrijkste sector is, na chemie en voeding, zowel qua omzet als qua werkgelegenheid".

Nissan sloot zijn productievestiging in Catalonië in 2021, als onderdeel van zijn plan om zijn aanwezigheid in Europa te verminderen en zich te concentreren op China, Noord-Amerika en Japan. De EFG-aanvraag heeft betrekking op tien leveranciers van Nissan, die geheel moesten sluiten of hun personeelsbestand aanzienlijk moesten inkrimpen.

De totale geraamde kosten van de steunmaatregelen bedragen € 3.3 miljoen, waarvan het EFG 85% (2.8 miljoen €) zal dekken. De financiering zal de ontslagen werknemers helpen bij het vinden van een nieuwe baan door middel van begeleiding en advies op maat, ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en bij het starten van een eigen bedrijf.

De ontwerpverslag door rapporteur Monika Vana (Groenen/ALE, AT) die aanbeveelt dat het Parlement de steun goedkeurt, werd aangenomen met 37 stemmen, één tegen en geen onthoudingen. De goedkeuring door de plenaire vergadering wordt verwacht tijdens de plenaire vergadering van 7-10 maart in Straatsburg.

Achtergrond

Onder de nieuwe 2021-2027 EFG-verordening, zal het Fonds werknemers en zelfstandigen wier activiteit is stopgezet, blijven steunen. Dankzij de nieuwe regels kan steun worden verleend aan meer mensen die worden getroffen door de herstructurering van hun baan of sector: alle soorten onverwachte grote herstructureringen komen in aanmerking voor steun, met inbegrip van de economische gevolgen van de COVID-19-crisis, evenals grotere economische trends zoals decarbonisatie en automatisering. Lidstaten kunnen EU-financiering aanvragen wanneer ten minste 200 werknemers binnen een bepaalde referentieperiode hun baan verliezen.

Meer informatie 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending