Verbind je met ons

Mensenhandel

Mensenhandelaren voor de rechter brengen in Soedan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Begin januari, beruchte mensenhandelaar Kidane Zekarias Habtemariam werd gearresteerd in Soedan – schrijft Carlos Uriarte Sánchez.

 Twee jaar geleden werd Kidane in Ethiopië bij verstek veroordeeld tot levenslang in de gevangenis voor mensenhandel en afpersing. Interpol en de politie in de VAE, Soedan, Ethiopië en Nederland, die de afgelopen twee jaar aan de autoriteiten konden ontsnappen, werkten achter de schermen samen om hem op te sporen naar Soedan, waar hij in hechtenis werd genomen en uitgeleverd aan de VAE om te worden beschuldigd van witwaspraktijken. .

De deelname van Soedan aan het internationale wetshandhavingsinitiatief dat leidde tot de aanhouding van Kidane onderstreept de inzet van Soedan om de mensenhandel op zijn grondgebied een halt toe te roepen. Sinds 2017 is Soedan gestegen van een lage Tier 3 – de slechtste score voor mensenhandel – naar een hoge Tier 2, zoals gerapporteerd door de US State Department. De Verenigde Staten en de andere bondgenoten en partners van Soedan moeten blijven samenwerken met Soedan – dat van cruciaal belang is voor de wereldwijde inspanningen ter bestrijding van mensenhandel gezien zijn positie als het belangrijkste doorvoerland naar Europa vanuit de Hoorn van Afrika – om zijn capaciteit te verbeteren om deze praktijk binnen zijn grenzen.

Terwijl mensenhandel tijdens de pandemie wereldwijd afnam, VN-wereldwijd rapport over mensenhandel 2022 identificeerde conflict en instabiliteit als aanjagers van een toename van mensenhandel in Europa, het Midden-Oosten en Sub-Sahara Afrika. En mensenhandelaars zoals Kidane opereren in een omgeving die alleen maar erger is geworden door de Russische invasie van Oekraïne. Vier miljoen mensen sloegen op de vlucht Oekraïne in de eerste vijf weken van de Russische invasie, met vrouwen en kinderen die 90 procent van de vluchtelingen uitmaakten. In 2021 waren er 21,347 geïdentificeerde slachtoffers van mensenhandel in Europa. In Afrika werden 11,450 slachtoffers geïdentificeerd, waarbij het aanhoudende conflict in de Tigray-regio in Ethiopië een belangrijke aanjager is van toevluchtsoorden in de hele regio. Het conflict is goed voor meer dan 60,000 Ethiopiërs in Soedan, waarvan de helft kinderen, en er zijn meer dan drie miljoen intern ontheemden en 1.1 miljoen vluchtelingen in Soedan, voornamelijk afkomstig uit Ethiopië, Eritrea en Somalië. Deze kwetsbare bevolkingsgroepen zijn een prooi voor mensenhandelaars die hen willen uitbuiten voor persoonlijk gewin.

Sinds 2014, toen het parlement de Wet bestrijding mensenhandel, hebben Soedanese functionarissen in toenemende mate getracht de praktijk van mensenhandel tegen te gaan. Dit is goed nieuws gezien de historische positie van Soedan als doorgangsroute voor slachtoffers van mensenhandel van Oost-Afrika naar Europa. In 2017 heeft de Nationaal Comité ter bestrijding van mensenhandel het eerste actieplan opgesteld. Ditzelfde jaar heeft de huidige vice-president van Soedan, generaal Mohamed Hamdan Dagalo, begon de inspanningen van Soedan tegen mensenhandel in het gebied tussen Soedan, Egypte en Tsjaad uit te breiden en beloofde "bendes die betrokken zijn bij mensenhandel te arresteren na achtervolging en hevige gevechten" om de mensenhandel naar Europa te stoppen. In 2020, Staatspolitie Gedaref 66 Ethiopiërs en Soedanezen bevrijd van slachtoffers van mensenhandel aan de Soedanees-Ethiopische grens. In 2021 werkten Soedanese functionarissen samen met EU-functionarissen om ervoor te zorgen dat het nationale actieplan ter bestrijding van mensenhandel 2021-2023 werd gehaald EU-normen voor "Preventie, bescherming, vervolging en coördinatie en partnerschap." Vorig jaar prezen de Hoge Commissaris van de VN voor vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) de Soedanese regering voor de lancering van het actieplan. Verder, de US State Department erkende dat functionarissen van de Soedanese strijdkrachten (SAF) hun leger hebben getraind "op het gebied van kinderbescherming, inclusief kindsoldaten".

Echter, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Rapport Mensenhandel 2022 voor Sudan stelt dat het personeelsverloop na de militaire machtsovername in Sudan in oktober 2021 het vermogen van de autoriteiten om consistente inspanningen ter bestrijding van mensenhandel te leveren, ondermijnde, maar erkende dat de autoriteiten "meer inspanningen" leverden in vergelijking met de rapportageperiode 2020-2021. De Soedanese autoriteiten hebben meer mensenhandelaars voor de rechter gebracht en programma's opgezet om de rekrutering van kindsoldaten tegen te gaan. Soedan voldoet echter nog steeds niet aan de minimumeisen om mensenhandel uit te bannen.

De VS en Europa moeten de kans aangrijpen om hun positieve samenwerking met de Soedanese leiders op te voeren om de capaciteit om mensenhandel en aanverwante misdrijven aan te pakken te vergroten. Onderdeel hiervan is het onderscheid maken tussen mensenhandelaars die migranten smokkelen en degenen die deelnemen aan arbeids- of sekshandel. Door onderscheid te maken tussen deze categorieën kunnen de Soedanese autoriteiten de gegevens over de verschillende soorten mensenhandel die in Soedan voorkomen en over degenen die zich met deze praktijk bezighouden, adequaat volgen. Dit ondersteunt wetshandhavers die naar behoren zijn opgeleid om mensenhandelaars te arresteren en openbare aanklagers die de wet kunnen gebruiken om deze mensenhandelaars voor de rechter. Door in Soedan een omgeving te creëren die mensenhandel remt, zou de illegale migratie naar Europa dramatisch afnemen en zouden duizenden slachtoffers worden gered van de grove mensenrechtenschendingen van mensenhandel en moderne slavernij.  

advertentie

Carlos Uriarte Sanchez

Carlos Uriarte Sánchez is professor in de rechten aan de universiteit van Rey Juan Carlos en secretaris-generaal van Paneuropa Spanje, een ngo die in 1922 werd opgericht om de Europese integratie te bevorderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending