Verbind je met ons

Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse menigten razen 's nachts tekeer en tarten de roep om een ​​einde te maken aan geweld en plunderingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een algemeen beeld van de straat nadat het geweld uitbrak na de gevangenneming van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, in Hillcrest, Zuid-Afrika, 14 juli 2021. REUTERS/Rogan Ward
Een zelfbewapende local zoekt naar plunderaars in een supermarkt na protesten die zijn uitgegroeid tot plunderingen, in Durban, Zuid-Afrika op 13 juli 2021, in deze schermafbeelding uit een video. Met dank aan Kierran Allen / via REUTERS

Menigten plunderden op woensdag (14 juli) winkels en bedrijven in Zuid-Afrika en tartten de oproep van de regering om een ​​einde te maken aan een week van geweld waarbij meer dan 70 mensen omkwamen, honderden bedrijven verwoest werden en een raffinaderij werd stilgelegd. schrijf Olivia Kumwenda-Mtambo en Tanisha Heiberg in Johannesburg, Wendell Roelf in Kaapstad en Rogan Ward in Hammersdale, Reuters.

Protesten die volgden op de gevangenisstraf van ex-president Jacob Zuma vorige week wegens het niet verschijnen bij een corruptieonderzoek, zijn uitgegroeid tot plunderingen en een uitbarsting van algemene woede over de ontberingen en ongelijkheid die 27 jaar na het einde van de apartheid aanhouden.

Winkelcentra en magazijnen zijn geplunderd of in brand gestoken in verschillende steden, voornamelijk in Zuma's huis in de provincie KwaZulu-Natal (KZN) tot de grootste stad van het land Johannesburg en de omliggende provincie Gauteng. Lees meer .

advertentie

Maar 's nachts verspreidde het zich naar twee andere provincies - Mpumalanga, net ten oosten van Gauteng, en Noord-Kaap, zei de politie in een verklaring.

Een fotograaf van Reuters zag woensdag verschillende winkels worden geplunderd in de stad Hammersdale, Mpumalanga. Lokale tv-zenders lieten ondertussen meer plunderingen zien van winkels in de grootste township van Zuid-Afrika, Soweto, en in de havenstad Durban.

De grootste raffinaderij van Zuid-Afrika Sapref in Durban is tijdelijk stilgelegd vanwege de onrust, zei een ambtenaar van de industrie woensdag.

advertentie

De Verenigde Naties in Zuid-Afrika uitten hun bezorgdheid over het feit dat het geweld het vervoer van arbeiders en medisch personeel verstoorde en een tekort aan voedsel, medicijnen en andere essentiële producten veroorzaakte.

"Dit zal de toch al sociale en economische problemen verergeren die worden veroorzaakt door werkloosheid, armoede en ongelijkheid in het land", zei het dinsdagavond (13 juli) in een verklaring.

Veiligheidsfunctionarissen zeiden dinsdag dat de regering eraan werkt om de verspreiding van het geweld en de plunderingen een halt toe te roepen.

De nationale openbare aanklager heeft gezegd dat het degenen die betrapt worden op het plunderen of vernietigen van eigendommen zal straffen, een dreigement dat hen tot nu toe weinig heeft afgeschrikt.

Soldaten zijn de straat op gestuurd om de politie te helpen de onrust te bedwingen.

advertentie
advertentie
advertentie

Trending