Verbind je met ons

Slowakije

De lang sudderende problemen van Slowakije bereiken een kookpunt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

"Niemand komt achter ons aan. We zullen hier voor altijd regeren”, aldus de Slowaakse minister van Financiën Igor Matovič gedeclareerd vol vertrouwen vorige maand, nadat een journalist het vooruitzicht opperde van wat er zou kunnen volgen met de huidige coalitieregering onder leiding van de OLaNO-partij die Matovič heeft opgericht. De hoogmoed van de controversiële politicus - dat bleek uit een recente peiling 88% van de Slowaken wantrouwt Matovič - lijkt steeds roekelooser, schrijft Louis Auge.

Als oppositiepartijen band samen om zijn regering ten val te brengen en gerechtelijke ontwikkelingen, met name de verworpen vervolging van de voormalige linkse premier Robert Fico, een nieuw licht werpen op de verslechtering van de rechtsstaat in de 34 maanden sinds OLaNO aan de macht kwam, is het duidelijk dat wat verrot is in Bratislava kan niet langer worden genegeerd.

De impopulaire overheid kan eindelijk aan het eind van haar Latijn zijn

De door OLaNO geleide coalitie bevindt zich al maanden op wankele grond, vooral na voormalige coalitiepartner SaS uitgetrokken van de regering in september. Matovič strompelde voort met een minderheidsregering met een dieptepunt van goedkeuringsclassificaties, deels door leunen op stemmen van extreemrechtse parlementsleden, maar zijn situatie is nu bijzonder precair geworden. Op 29 november sprak de onpartijdige Slowaakse president Zuzana Caputova zich uit bekritiseerd de regering tijdens een toespraak tot het parlement waarschuwde dat haar methoden een risico voor de democratie zouden kunnen vormen. "Als [deze regering] de manier waarop ze regeert niet kan omkeren", betoogde Caputova, "zal het beter zijn om mensen haar vertegenwoordigers opnieuw te laten kiezen".

Slowaken krijgen binnenkort misschien zo'n kans - slechts twee dagen na Caputova's toespraak diende SaS een motie in om een ​​motie van wantrouwen te houden in de regering waar het ooit deel van uitmaakte. "Deze regering heeft haar bestaansrecht verloren", zei SaS-lijsttrekker Richard Sulik betoogde. "Deze regering schaadt heel Slowakije." De vertrouwensstemming, die naar verwachting later deze maand zal plaatsvinden, kan met kleine marges verlopen - de regerende coalitie kan alleen rekenen op de steun van 70 parlementsleden en heeft de steun van 74 nodig om aan de macht te blijven. Als de regering valt, is het onwaarschijnlijk dat er, gezien het onstabiele karakter van het huidige Slowaakse parlement, nog een stabiele coalitie zal worden gevormd, waardoor er twee mogelijkheden overblijven: een regering in lopende zaken of vervroegde verkiezingen.

Verschillende spraakmakende Slowaakse politici hebben dat al gedaan naar buiten komen voorstander van de laatste optie. “Geen demissionair kabinet, geen nieuwe meerderheid in het parlement – ​​alleen mensen kunnen beslissen wie ze een mandaat geven om Slowakije in deze moeilijke tijden uit de crisis te leiden”, betoogde voormalig premier Peter Pellegrini. Pellegrini, die aan het hoofd staat van de Hlas-SD-partij, staat op het punt om veel te winnen bij vervroegde verkiezingen - Hlas wel consistent de meest populaire partij in opiniepeilingen, en Pellegrini zelf ook meer publieke steun dan welke andere potentiële premier dan ook.

Wanhopige bewegingen hebben de rechtsstaat aangetast

advertentie

De coalitiepartijen zijn dat inmiddels wel verwoed proberen om vervroegde verkiezingen meer dan een jaar te vermijden, wetende dat ze zouden worden verslagen door de oppositie, met name Hlas en de voormalige regeringspartij SMER. OLaNO en zijn partners hebben bewezen bereid tot het uiterste te gaan in een poging om aan de macht te blijven, inclusief het ondermijnen van de anti-corruptie platform ze werden gekozen door systematisch individuen te achtervolgen - "scalpen" te verzamelen, zoals Matovič grof zet het- gekoppeld aan hun politieke vijanden.

Nog zorgwekkender dan de gezamenlijke campagne tegen de oppositie zijn de methoden die worden gebruikt om aanklachten tegen hooggeplaatste figuren op te bouwen. Slowaakse aanklagers hebben opgezet wat is geweest nagesynchroniseerde een "getuigenfabriek" waarin personen op een lager niveau die banden hebben met de oppositie worden geslagen met beschuldigingen van corruptie in een poging hen ertoe te dwingen tegen hun superieuren te getuigen. In veel gevallen worden de aspirant-getuigen in hechtenis genomen, waarbij blijkbaar aanzienlijke psychologische druk wordt uitgeoefend om hen te overtuigen anderen te informeren - een voormalige politieman heeft zelfs vermeende dat gedetineerden te maken kregen met marteling en chantage.

Deze controversiële methoden hebben ongetwijfeld de publieke opinie versterkt dat de regerende partijen ongeschikt zijn om te regeren opgestookte bezorgdheid in de EU en hebben Slowakije achtergelaten met een alarmerende rechtsstaat crisis bovenop de coalitiecrisis. Wat meer is, hoewel deze buitengewoon hardhandige tactieken tal van omgedraaide getuigen hebben opgeleverd die bereid zijn om iedereen en iedereen te informeren om hun eigen hachje te redden, hebben deze individuen een twijfelachtig karakter - een van de kroongetuigen, ondernemer Michal Suchoba, heeft biechtte tot een verscheidenheid aan corrupte handelingen en financiële misdaden - en het bewijs dat ze hebben geleverd is even twijfelachtig.

Hoewel de motie van wantrouwen van SaS begrijpelijkerwijs de krantenkoppen heeft gedomineerd vanwege de existentiële bedreiging die het vormt voor de belegerde coalitie van Bratislava, was er vorige week nog een andere belangrijke ontwikkeling: de procureur-generaal van Slowakije gesloopt de aanklachten tegen voormalig premier en SMER-partijleider Robert Fico en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak, vinden van de aanklachten “onduidelijk en onterecht op alle punten” en stellend dat de politie onvoldoende bewijs leverde.

Aanklachten tegen Fico laten vallen aan het begin van het einde?

Fico zou een van de grootste "scalpen" in de collectie van Matovič zijn. Hoewel de SMER-chef zeker een verdeeldheid zaaiende figuur is, kwam OLaNO aanvankelijk aan de macht op een golf rijden van de publieke woede over het graf dat onder het bestuur van Fico in de Slowaakse samenleving was verankerd, en Fico geworden nationalistischer en populistischer terwijl hij geen macht meer heeft - hij blijft een machtige kracht in de Slowaakse politiek en enquêtes hebben hem als de tweede meest populaire keuze voor de volgende premier. Fico buitenspel zetten zou natuurlijk een electorale zegen zijn voor OLaNO, die momenteel wegkwijnt in 6th plaats in de peilingen, maar achter de SMER-partijleider aan gaan zonder een sterk genoeg argument, blijkt een grote strategische fout te zijn.

De eerste klap kwam in mei, toen het Slowaakse parlement tegen een voorstel stemde om Fico's parlementaire onschendbaarheid op te heffen zodat hij in hechtenis kon worden genomen, waarbij zelfs parlementsleden die fel gekant waren tegen Fico schichtig waren over de robuustheid van de zaak tegen hem. SaS-leider Sulik noemde de stemming destijds "de grootste nederlaag" in de politieke carrière van Matovič, en het veroorzaakte de coalitiecrisis waarin Slowakije zich nu bevindt. Het besluit van de openbare aanklager om het onderzoek naar Fico stop te zetten, heeft opnieuw de schijnwerpers gezet op de gebrekkige corruptiezaken waarop de regering zowel haar geloofwaardigheid als haar electorale kansen heeft ingezet. het lot van de coalitie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending