Verbind je met ons

Slowakije

NextGenerationEU: Europese Commissie onderschrijft het herstel- en veerkrachtplan van Slowakije

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft vandaag (21 juni) haar goedkeuring gehecht aan een positieve beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan van Slowakije. Dit is een belangrijke stap in de richting van de uitbetaling van 6.3 miljard euro aan subsidies door de EU in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). Deze financiering zal de uitvoering ondersteunen van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die zijn uiteengezet in het herstel- en veerkrachtplan van Slowakije. Het zal een sleutelrol spelen om Slowakije sterker uit de COVID-19-pandemie te laten komen.

De RRF – in het hart van NextGenerationEU – zal tot 672.5 miljard euro (in lopende prijzen) ter beschikking stellen ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in de hele EU. Het Slowaakse plan maakt deel uit van een ongekend gecoördineerde EU-reactie op de COVID-19-crisis, om gemeenschappelijke Europese uitdagingen aan te pakken door de groene en digitale transities te omarmen, om de economische en sociale veerkracht en de cohesie van de eengemaakte markt te versterken.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei: “Ik ben verheugd om de positieve beoordeling van de Europese Commissie van het herstel- en veerkrachtplan van Slowakije te presenteren. Het plan betekent een aanzienlijke inspanning van Slowakije om de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd aan te pakken en ervoor te zorgen dat niemand achterblijft terwijl we de groene en digitale transities veiligstellen. Het omvat een groot aantal hervormingen en veel klimaatrelevante investeringen en zal een impuls geven aan de digitalisering. We zullen u bij elke stap bijstaan ​​om ervoor te zorgen dat het plan zijn volledige potentieel waarmaakt.”

advertentie

De Commissie heeft het plan van Slowakije beoordeeld op basis van de criteria die zijn uiteengezet in de RRF-verordening. In de analyse van de Commissie werd met name onderzocht of de investeringen en hervormingen die in het plan van Slowakije zijn uiteengezet, de groene en digitale transities ondersteunen; bijdragen aan een doeltreffende aanpak van de uitdagingen die in het Europees semester zijn geïdentificeerd; en haar groeipotentieel, het scheppen van banen en economische en sociale veerkracht versterken.

De groene en digitale transitie van Slowakije veiligstellen  

Uit de beoordeling van de Commissie blijkt dat in het plan van Slowakije 43% van zijn totale toewijzing wordt besteed aan maatregelen ter ondersteuning van klimaatdoelstellingen. Dit omvat investeringen in nieuwe capaciteit voor hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, vergroening van particuliere en openbare gebouwen (inclusief ziekenhuizen en scholen), ontwikkeling van nieuwe infrastructuur voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen, openbaar vervoer, het koolstofarm maken van de industrie en aanpassing aan klimaatverandering.

advertentie

Uit de beoordeling van de Commissie blijkt dat in het plan van Slowakije 21% van zijn totale toewijzing wordt besteed aan maatregelen die de digitale transitie ondersteunen. Dit omvat investeringen in e-governance, de digitale transformatie van onderwijs en gezondheidszorg, samen met steun voor het verbeteren van de digitale technologieën die beschikbaar zijn voor bedrijven, met name kmo's.

De economische en sociale veerkracht van Slowakije versterken

De Commissie is van oordeel dat het plan van Slowakije een uitgebreide reeks wederzijds versterkende hervormingen en investeringen omvat die bijdragen tot het doeltreffend aanpakken van alle of een aanzienlijk deel van de economische en sociale uitdagingen die worden beschreven in de landspecifieke aanbevelingen die de Raad in het kader van het Europees semester in 2019 en in 2020. Het omvat maatregelen die langdurige uitdagingen op het gebied van onderwijs, kinderopvang en gezondheidszorg aanpakken. Onderzoek, ontwikkeling en innovatie worden ook aangepakt met uitgebreide maatregelen die naar verwachting de belangrijkste tekortkomingen zullen aanpakken. Deze omvatten de lage kwaliteit en inclusiviteit van het onderwijs, gefragmenteerde beleidscoördinatie op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie, onvoldoende publiek-private samenwerking en zwakke onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprestaties. Aanvullende maatregelen die in het plan worden voorgesteld om het rechtsstelsel, openbare aanbestedingen en de strijd tegen het witwassen van geld te verbeteren, kunnen in potentie bijdragen aan het effectief aanpakken van veel onderliggende uitdagingen. Verwacht wordt dat verschillende hervormingen de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn zullen verbeteren, met name de geplande pensioenhervorming.

Het plan is een alomvattend en voldoende evenwichtig antwoord op de economische en sociale situatie van Slowakije en draagt ​​daarmee op passende wijze bij aan alle zes pijlers van de RRF-verordening.

Ondersteuning van vlaggenschipinvesteringen en hervormingsprojecten

Het Slowaakse plan stelt projecten voor in alle zeven Europese vlaggenschipgebieden. Dit zijn specifieke investeringsprojecten die betrekking hebben op problemen die alle lidstaten gemeen hebben op gebieden die banen en groei creëren en die nodig zijn voor de dubbele transitie. Zo heeft Slowakije voorgesteld om 528 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de renovatie van ten minste 30,000 gezinswoningen om hun energie- en groene prestaties te verbeteren, terwijl de energierekeningen en de uitstoot van broeikasgassen voor de mensen worden verlaagd en de klimaatverandering wordt aangepast met maatregelen om water vast te houden.

Een economie die werkt voor mensen Executive Vice-President Valdis Dombrovskis zei: “Dit is een sterk herstelplan dat Slowakije op het goede spoor zal zetten naar een inclusief herstel van de COVID-19-crisis en een veerkrachtigere economie met hogere groeivooruitzichten. Ambitieuze investeringen en hervormingen in onderwijs, wetenschap en gezondheidszorg zullen de aantrekkelijkheid van het land om zaken te doen vergroten en meer kansen creëren in het hele land. Ik verwelkom met name de sterke nadruk op groene en digitale projecten, die het concurrentievermogen van bedrijven en de kwaliteit van openbare diensten zullen verbeteren en uiteindelijk ook het welzijn van mensen zullen verbeteren. De intensieve voorbereiding van dit plan belooft veel goeds voor de uitvoering ervan.”

Uit de beoordeling blijkt ook dat geen van de maatregelen die in het plan zijn opgenomen, significant schadelijk zijn voor het milieu, in overeenstemming met de vereisten die zijn vastgelegd in de RRF-verordening.

De door Slowakije ingevoerde controlesystemen worden toereikend geacht om de financiële belangen van de Unie te beschermen. Het plan geeft voldoende details over hoe de nationale autoriteiten gevallen van belangenconflicten, corruptie en fraude met betrekking tot het gebruik van middelen zullen voorkomen, opsporen en corrigeren.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “Onze positieve beoordeling van het Slowaakse plan brengt het land een grote stap dichter bij het profiteren van 6.3 miljard euro aan NextGenerationEU-subsidies. Dit ambitieuze plan zal helpen om investeringen in hernieuwbare energie, duurzaam transport en decarbonisatie in de regio Boven-Nitra te stimuleren. Het zal hervormingen ondersteunen om het onderwijs en de gezondheidszorg te verbeteren, en tegelijkertijd zorgen voor zowel de toereikendheid van de pensioenen als de houdbaarheid van het pensioenstelsel.”

Volgende stappen

De Commissie heeft vandaag een voorstel aangenomen voor een uitvoeringsbesluit van de Raad om in het kader van het RRF 6.3 miljard euro aan subsidies te verstrekken aan Slowakije. De Raad heeft nu in de regel vier weken de tijd om het voorstel van de Commissie goed te keuren.

Als de Raad het plan goedkeurt, kan er 823 miljoen euro aan voorfinanciering aan Slowakije worden uitbetaald. Dit vertegenwoordigt 13% van het totale toegewezen bedrag voor Slowakije.

De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de bevredigende verwezenlijking van de mijlpalen en streefdoelen die zijn uiteengezet in het uitvoeringsbesluit van de Raad, als afspiegeling van de voortgang bij de uitvoering van de investeringen en hervormingen. 

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Europese Commissie steunt het herstel- en veerkrachtplan van Slowakije

Herstel- en veerkrachtfaciliteit: vragen en antwoorden

Factsheet over het herstel- en veerkrachtplan van Slowakije

Voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Slowakije

Bijlage bij het voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Slowakije

Werkdocument van de diensten bij het voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad

Faciliteit voor herstel en veerkracht

Regeling herstel- en veerkrachtfaciliteit

Oostenrijk

NextGenerationEU: President von der Leyen in Oostenrijk en Slowakije presenteert beoordeling door de Commissie van nationale herstelplannen

gepubliceerd

on

Vandaag (21 juni) heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (foto) zal haar NextGenerationEU-tour in Oostenrijk en Slowakije voortzetten om persoonlijk het resultaat van de beoordeling en aanbeveling van de Commissie aan de Raad over de goedkeuring van de nationale herstel- en veerkrachtplannen in het kader van NextGenerationEU. Maandagochtend zal ze in Wenen zijn voor een ontmoeting met de kanselier van Oostenrijk, Sebastian Kurz. Later die dag zal de president naar Bratislava reizen, waar ze zal worden ontvangen door Eduard Heger, premier van de Slowaakse Republiek. Ze zal ook een ontmoeting hebben met Zuzana Čaputová, president van de Slowaakse Republiek, en Boris Kollár, voorzitter van de Nationale Raad, samen met vice-president Maroš Šefčovič. In beide landen zal de president projecten bezoeken die worden of worden gefinancierd in het kader van de Recovery and Resilience Facility, gericht op wetenschap en de groene transitie in Slowakije, en op kwantumtechnologie in Oostenrijk.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: € 838.8 miljoen voor België, Frankrijk, Duitsland en Slowakije om de sociale en economische impact van de coronaviruscrisis aan te pakken

gepubliceerd

on

De Commissie heeft in totaal € 838.8 miljoen goedgekeurd voor België, Frankrijk, Duitsland en Slowakije onder REACT-EU om de gevolgen van de coronaviruspandemie te helpen aanpakken en het herstel voor te bereiden. In België voegt de EU € 31.7 miljoen toe aan het operationele programma (OP) Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) voor de levering van voedsel en materiële hulp aan kwetsbare mensen in nood tijdens de coronaviruscrisis. In Frankrijk ontvangt de regio Grand Est in totaal € 148.3 miljoen om de toegang van mensen tot een opleiding of een eerste baan te vergemakkelijken, de vaardigheden van werkzoekenden te verbeteren en de opleidingscapaciteit voor zorgverleners uit te breiden. De EU-fondsen zullen ook het regionale gezondheidszorgsysteem ondersteunen door te helpen bij de aanschaf van apparatuur en door de organisatie van ziekenhuizen te vergemakkelijken. Ze zullen ook helpen om te investeren in de energie-efficiëntie van openbare gebouwen en sociale woningen, de digitale transitie te ondersteunen en bedrijven te helpen die het zwaarst door de crisis zijn getroffen. In het Franse overzeese departement La Réunion zal € 256 miljoen uitrusting leveren voor het opleiden van personeel in de gezondheidssector, zorgen voor werkkapitaal en investeringen in bedrijven, met name in de toeristische sector, verbetering van het netwerk voor schoon water en duurzame mobiliteit, evenals ondersteuning de digitalisering van bedrijven, lokale besturen en onderwijsinstellingen.

In Duitsland wordt € 86 miljoen extra voor de Europees Sociaal Fonds (ESF) OP in de deelstaat Baden-Württemberg zal het scheppen van banen en hoogwaardige werkgelegenheid ondersteunen, de werkgelegenheidsmaatregelen voor jongeren uitbreiden door het EU-jongerengarantie, investeren in vaardigheden en opleiding, en sociale stelsels ondersteunen, waaronder het aanpakken van kinderarmoede. In Slowakije zal het OP 'Human Resources' 316.8 miljoen euro extra ontvangen ter ondersteuning van maatregelen voor het scheppen van banen en behoud van banen, toegang tot onderwijs voor kwetsbare groepen, gezondheidszorg en langdurige zorg, financiële adviesdiensten en huisvesting voor daklozen. REACT-EU is een onderdeel van NextGenerationEU en biedt in de loop van 50.6 en 2021 € 2022 miljard extra financiering (in lopende prijzen) voor cohesiebeleidsprogramma's. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van veerkracht op de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage inkomens, en op het leggen van toekomstbestendige fundamenten voor de groene en digitale transities en een duurzaam sociaaleconomisch herstel.

advertentie

Verder lezen

coronavirus

Rusland zegt dat het Spoetnik V-geschil met Slowakije het vertrouwen van de EU niet zal ondermijnen

gepubliceerd

on

By

Een ruzie over verzendingen van Spoetnik V-vaccindoses die op donderdag (8 april) tussen Rusland en Slowakije uitbraken, zal het vertrouwen van de Europese Unie in het schot niet ondermijnen, zei het Kremlin op vrijdag (9 april) in de week van een bezoek aan de EU-vaccinsregelgever naar Moskou, schrijft Gleb Stolyarov.

"Als Slowakije het vaccin niet nodig heeft, zullen andere landen blij zijn... er zal meer zijn voor anderen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

Rusland riep Slowakije donderdag op om honderdduizenden doses van het Spoetnik V-coronavirusvaccin terug te geven, daarbij verwijzend naar contractschendingen, in een escalerende ruzie tussen de twee landen nadat een Slowaakse waakhond twijfels had geuit over het schot.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending