Verbind je met ons

Kosovo

Servië wil de banden met Kosovo normaliseren

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Servië wil normale betrekkingen met Kosovo, maar zal er nog steeds geen overeenkomst mee ondertekenen, zei president Aleksandar Vucic op zondag (19 maart), een dag nadat hij mondeling had ingestemd met de uitvoering van een door het Westen gesteund plan voor het normaliseren van de betrekkingen.

Servië wil lid worden van de Europese Unie, en een voorwaarde voor het lidmaatschap is dat het de betrekkingen normaliseert met Kosovo met een etnische Albanese meerderheid, dat in 2008 de onafhankelijkheid uitriep maar dat Belgrado nog steeds beschouwt als een Servische provincie.

Vucic en de premier van Kosovo, Albin Kurti, kwamen zaterdag overeen om normaliseringsstappen door te voeren tijdens een bijeenkomst met EU-ambtenaren in een Noord-Macedonisch merenresort, hoewel er geen document werd ondertekend en de EU zei verder te willen gaan.

"Servië wil normale betrekkingen met Kosovo hebben. We willen reizen, we willen zaken doen, je kunt niet geïsoleerd leven achter muren van 100 meter hoog", zei Vucic zondag tegen verslaggevers.

"Ik wilde gisteravond de overeenkomst over de uitvoeringsbijlage niet ondertekenen, noch de door de EU gesteunde overeenkomst (vorige maand in Brussel)", zei Vucic tegen verslaggevers. "Ik wil geen internationaal juridisch bindende documenten met Kosovo ondertekenen omdat Servië zijn onafhankelijkheid niet erkent."

Zaterdagavond laat zei Kurti dat de overeenkomst "de facto erkenning" vertegenwoordigde.

Volgens hun mondelinge overeenkomst beloofde Kosovo meer autonomie te geven aan gebieden met een Servische meerderheid, terwijl Servië ermee instemde het lidmaatschap van Kosovo van internationale organisaties niet te blokkeren. De EU beloofde voor beide landen een donorconferentie te organiseren, waarbij de uitbetaling van financiële hulp afhankelijk is van stappen om de banden te verbeteren.

advertentie

Het hoofd van het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, zei zaterdag na de 12 uur durende vergadering dat de bereikte overeenkomst niet voldeed aan een "ambitiever en gedetailleerder" EU-voorstel waarover de partijen het niet eens konden worden.

Hij zei dat het Kosovo ontbrak aan flexibiliteit met betrekking tot de inhoud van de voorstellen, terwijl Servië had geweigerd het document te ondertekenen, hoewel Belgrado "volledig klaar was om het uit te voeren".

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending