Verbind je met ons

Rusland

Nog eens vier Russische media mogen niet uitzenden in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad van de Europese Unie heeft besloten de uitzendactiviteiten in de Europese Unie van vier extra mediakanalen op te schorten, waarbij zij worden beschuldigd van het verspreiden van propaganda en het steunen van de oorlog tegen Oekraïne. Het zijn Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia en Rossiyskaya Gazeta, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De Raad categoriseert deze mediakanalen als zijnde onder de permanente directe of indirecte controle van de leiding van de Russische Federatie. Het beschrijft ze als “essentieel en instrumenteel in het naar voren brengen en ondersteunen van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, en voor de destabilisatie van zijn buurlanden”.

In overeenstemming met het Handvest van de grondrechten zullen de maatregelen de beoogde mediakanalen en hun personeel er niet van weerhouden nieuws te verzamelen, door middel van onderzoek en interviews, of andere activiteiten in de EU uit te voeren dan alleen uitzenden. De Raad citeert Ruslands “systematische internationale campagne van media- en informatiemanipulatie, inmenging en ernstige verdraaiing van feiten om zijn grootschalige agressie tegen Oekraïne te rechtvaardigen en te ondersteunen, en om zijn strategie van destabilisatie van zijn buurlanden en van de EU te versterken.” en haar lidstaten.

“In het bijzonder zijn de propaganda-, informatiemanipulatie- en inmengingsactiviteiten herhaaldelijk en consequent gericht geweest op de Oekraïense staat en zijn autoriteiten, Oekraïense burgers en de Europese politieke partijen, vooral tijdens verkiezingsperioden, en op het maatschappelijk middenveld, asielzoekers, Russische etnische minderheden, genderminderheden en het functioneren van democratische instellingen in de EU en haar lidstaten”.

In zijn conclusies van 21 en 22 maart 2024 bevestigde de Europese Raad opnieuw de standvastige steun van de EU voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen en voor zijn legitieme recht op zelfverdediging tegen de Russische agressie. Het riep ook op tot verdere stappen om het vermogen van Rusland om zijn agressieoorlog voort te zetten te verzwakken, onder meer door het versterken van de sancties.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending